Interpretacje podatkowe do PKWiU 10.71.12.0
-
137/481753 - interpretacji podatkowych
do PKWiU 10.71.12.0 -
2018.09.26 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP4.4012.430.2018.3.EK
∟(...) lub mogą się znaleźć towary objęte m.in. następującymi grupowaniami: PKWiU 10.32 Soki z owoców i warzyw PKWiU 10.61 Produkty przemiału zbóż w grupowaniu, PKWiU ex. 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku (...)
2018.07.13 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT1-1.4012.259.2018.2.EA
∟(...) zapytanie o potwierdzenie klasyfikacji ww. wyrobów według PKWiU. W odpowiedzi na złożony wniosek GUS wskazał, że towary te winny być klasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 - Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże. W uzupełnieniu wniosku wskazano, że na opakowaniu zamrożonych produktów wskazanych we wniosku znajdzie się (...)
2018.02.22 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.45.2018.1.AO
∟(...) Wyrobów i Usług) obowiązuje dla celów klasyfikacji wyrobów i usług do dnia 31 grudnia 2018 r., produkt ten do końca 2018 r. podlega kwalifikacji do grupowania PKWiU 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”. Do produktu precel z masłem, Wnioskodawca stosuje te same grupowania. Produkty Wnioskodawcy są sprzedawane bądź (...)
2018.02.09 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.727.2017.1.AM
∟(...) prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 8% stawki podatku VAT do dostawy wyrobów ciastkarskich tj. towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0, dla których minimalna data trwałości nie przekroczy 45 dni – jest prawidłowe. UZASADNIENIE W dniu 29 grudnia 2017 r. wpłynął do tutejszego organu ww. (...)
2017.09.25 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-2.4012.449.2017.1.RM
∟(...) Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (Dz. U. z 2008 r. Nr 207, poz. 1293, z późn. zm.; dalej: „rozporządzenie wprowadzające PKWiU z 2008 r.”) 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”. Mając na względzie powyższe, jak również fakt, iż załącznik nr 1 do rozporządzenia MF w sprawie stawek (...)
2017.09.19 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.476.2017.1.KBR
∟(...) wskazał, że sprzedawane drożdżówki z serem i jagodami oraz pączki z nadzieniem wieloowocowym posypane cukrem pudrem są przez Wnioskodawcę klasyfikowane do grupowania 10.71.12.0 PKWiU 2008, jako wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże. W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie: Jaką stawką podatku od towarów i usług (...)
2017.08.25 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP4.4012.288.2017.1.PR
∟(...) po wypieczeniu w punkcie sprzedaży. Dotychczas Spółka klasyfikowała Produkt zgodnie z jego właściwościami do symbolu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże ” i dla dostawy Produktu na rzecz Kontrahentów - z uwagi na jego termin przydatności do spożycia powyżej 45 dni - (...)
2017.05.17 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.5.2017.2.KOM
∟(...) PKWiU 10.71.12 Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże (10.71.1.) Pod poz. 32 załącznika nr 3 do ustawy, wymienione zostały towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.71.12.0 „wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczonej zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dnia, a w przypadku (...)
2017.02.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - 0461-ITPP1.4512.947.2016.1.EA
∟(...) o VAT dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 8%. Pozycja 32 załącznika nr 3 ustawy o VAT, odwołująca się do grupowania 10.71.12.0 PKWiU, zawiera wyroby ciastkarskie i ciastka świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w (...)
2016.11.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - 1462-IPPP1.4512.734.2016.2.KC
∟(...) r. Wnioskodawca uzyskał z GUS klasyfikację produktu jako 10.71.11.0 "Pieczywo świeże" 1 października 2013 r. następuje kolejna zmiana klasyfikacji produktów przez GUS 10.71.12.0 "Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże" W ocenie GUS o klasyfikacji produktów jako PKWIU 10.71.12.0 "Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże" decyduje (...)
2016.10.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - 1061-IPTPP3.4512.386.2016.3.JM
∟(...) poźn. zm.), którą od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2017 r. stosuje się dla celów opodatkowania podatkiem od towarów i usług?”, Wnioskodawca wskazał: 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże; 10.85 Gotowe posiłki i dania; 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach; 10.52.10.0 Lody (...)
2016.10.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-605/16-2/RR
∟(...) Scalonej (CN). To znaczy, że każde grupowanie PKWiU odpowiada całej pozycji, części pozycji lub stanowi agregat kilku pozycji CN. Sklasyfikowane pod numerem PKWiU 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże” powiązane są z pozycją CN 1905 „Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe (...)
2016.10.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-604/16-2/DG
∟(...) 45 dni - PKWiU ex 10.71.12.0. Zatem, preferencyjnej (8%) stawce podatku od towarów i usług, podlegają wyroby ciastkarskie i ciastka sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.71.12.0, ale tylko takie, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, oznaczone zgodnie z właściwymi przepisami, nie przekraczają (...)
2016.06.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-328/16-2/JL
∟(...) należy zauważyć, że Załącznik nr 3 do ustawy VAT zawierający katalog towarów i usług opodatkowanych stawką 8% VAT zawiera pod pozycją nr 32 symbol PKWiU ex 10.71.12.0 obejmujący wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w (...)
2016.04.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-393/13/16-7/S/IGo
∟(...) do tej ustawy. PKWiU 10.71.12 Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże Pod poz. 32 załącznika nr 3 do ustawy, wymienione zostały towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczonej zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dnia, a w przypadku (...)
2016.02.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-1143/15-2/MT
∟(...) towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”. Pod pozycją 32 załącznika zostały wymienione towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku (...)
2016.01.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-971/15/EA
∟(...) preferencyjnej (8%) stawce podatku od towarów i usług, podlegają od dnia 1 kwietnia 2011 r. wyroby ciastkarskie i ciastka sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.71.12.0, ale tylko takie, których data minimalnej trwałości oznaczana zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania (...)
2015.12.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-992/15-2/MJ
∟(...) 45 dni - PKWiU ex 10.71.12.0. Zatem, preferencyjnej (8%) stawce podatku od towarów i usług, podlegają wyroby ciastkarskie i ciastka sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.71.12.0, ale tylko takie, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, oznaczone zgodnie z właściwymi przepisami, nie przekraczają (...)
2015.12.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-857/15-2/ISK
∟(...) nr 3 do ustawy – w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2011 r. do 31 marca 2011 – pod pozycją 32 wymienione zostały towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.71.12.0, tj. „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w (...)
2015.12.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/4512-1-147/15-2/DC
∟(...) niektórych odbiorców). Producent, sprzedając wyrób o ww. składzie surowcowym na terenie Unii Europejskiej, stosuje kod CN 1905 90 60 (odpowiednik Polskiego PKWiU 10.71.12.0). Wnioskodawca jako dystrybutor ww. wyrobu „Bułeczki mleczne z czekoladą …” zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (...)
2015.11.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/4512-1-149/15-2/AW
∟(...) niektórych odbiorców). Producent, sprzedając wyrób o ww. składzie surowcowym na terenie Unii Europejskiej, stosuje kod CN 1905 90 60 (odpowiednik Polskiego PKWiU 10.71.12.0). Wnioskodawca jako dystrybutor ww. wyrobu „Bułeczki mleczne (…)” zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (...)
2015.11.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/4512-1-148/15-2/WN
∟(...) niektórych odbiorców). Producent, sprzedając wyrób o ww. składzie surowcowym na terenie Unii Europejskiej, stosuje kod CN 1905 90 60 (odpowiednik Polskiego PKWiU 10.71.12.0). Wnioskodawca jako dystrybutor ww. wyrobu „Bułki mleczne (…)” zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzonej (...)
2015.11.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-841/15-2/MMa
∟(...) prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania obniżonej stawki podatku VAT w wysokości 8% do dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”, któremu odpowiada kod CN 1905 90 60, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia (...)
2015.10.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-747/15-2/KOM
∟(...) w bezpośredniej sprzeczności z przepisami unijnymi (...).”podobnie w wyroku z 16 maja 2013 r. (I FSK 827/12), również dotyczącym produktów zaliczanych do kodu 10.71.12.0 PKWiU, NSA orzekł, że stosowanie różnych stawek podatkowych dla tych samych produktów prowadzi do naruszenia zasady neutralności w VAT.Stanowisko (...)
2015.09.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-696/15-2/MC
∟(...) w bezpośredniej sprzeczności z przepisami unijnymi (...)”.Podobnie w wyroku z 16 maja 2013 r. (I FSK 827/12), również dotyczącym produktów zaliczanych do PKWiU 10.71.12.0, NSA orzekł, że stosowanie różnych stawek podatkowych dla tych samych produktów prowadzi do naruszenia zasady neutralności w VAT.: „Porównując zatem (...)
2015.09.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-778/15-4/MK
∟(...) Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. z dnia 29 października 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm., dalej: „PKWiU”) - do grupowania PKWiU 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”.Prawidłowość powyższej klasyfikacji potwierdza wydana na rzecz Wnioskodawcy opinia klasyfikacyjna z dnia 25 (...)
2015.08.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-456/15-2/IG
∟(...) towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”.Pod pozycją 32 załącznika zostały wymienione towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku (...)
2015.08.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-435/15/BW
∟(...) Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane dla klusek na parze, knedla czeskiego, zapiekanki z szynką i piecz., dla spodów dla pizzy PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże,dla pizzy z pieczarką PKWiU 10.61.24.0 Mieszaniny z ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich. Natomiast w piśmie z 29 (...)
2015.07.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-331/15-2/SJ
∟(...) wyrobów spożywczych. W przyszłości Spółka planuje wprowadzić do swojej oferty dwa nowe produkty, które kwalifikowane będą zgodnie z PKWiU z 2008 r. do pozycji 10.71.12.0 „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże” (na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r.;Dz. U. Nr 207, poz. 1293, z późn. (...)
2015.04.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-15/15-6/JK
∟(...) 1905 90 60 nadany wiążącą decyzją do klasyfikacji PKWiU zawartej w przepisach, uznać należy, że przedmiotowa tortilla powinna być zaklasyfikowana do grupowania PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże. Wnioskodawca zwraca uwagę, iż powyższe znajduje odzwierciedlenie w odpowiedzi udzieloną przez Ministra Finansów na (...)
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.