Interpretacje do przepisu
art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy o podatku od towarów i usług

 

Wybierz przepis

art. ust. pkt lit.

Wybór obejmuje dokładnie wskazany przepis, np. art.5 nie obejmie art.5 ust.1 pkt 1


44/481753 - interpretacji podatkowych do przepisu art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy o podatku od towarów i usług

1 2

2012.03.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1725/11-3/AW
     ∟stawka VAT od 01.01.2006r. do 31.12.2010r. dla sprzedaży napojów na wynos oraz spożywanych na miejscu

2010.06.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1-443-360/10-2/EK
     ∟Opodatkowanie świadczonych przez jednostkę wojskową usług stołówkowych dla osób uprawnionych.

2007.11.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-278C/07/MS
     ∟Czy w ramach opisanej usługi sklasyfikowanej przez Urząd Statystyczny w Łodzi wg PKWiU do grupowania 55.30.11-00.00 prawidłową będzie 22% stawka podatku VAT, czy też należy stosować inną stawkę

2007.09.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP1/443-43/07-4/HW
     ∟Stawka podatku dla usług gastronomicznych.

2007.07.04 - Urząd Skarbowy w Brzegu - PP/443/IN-21/O7/MKOM
     ∟Wysokość stawki podatku VAT dla usług gastronomicznych i usług cateringu. Tożsamy z 122738

2007.01.30 - Urząd Skarbowy w Mikołowie - PP II - 443 - 43 - 2006
     ∟Czy realizację regularnych zleceń gastronomicznych można uznać za sprzedaż o charakterze ciągłym, o której mowa w § 9 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 25.05.2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 95, poz. 798)? Czy za świadczone usługi regularnego wydawania posiłków może wystawić jedną fakturę dla danego kontrahenta na koniec miesiąca, na podstawie zebranych paragonów fiskalnych?Czy na fakturze jako nazwa usługi może zostać wpisane: „świ...

2007.01.05 - Urząd Skarbowy w Hrubieszowie - PP/443-10/06
     ∟Żołnierze zawodowi pełniący służbę w Jednostce Wojskowej korzystają odpłatnie z wyżywienia w Punkcie Żywienia Kadry zorganizowanym w stołówce żołnierskiej. Czy tak zorganizowane żywienie należy traktować jako usługę gastronomiczną i opodatkować 7 % stawką VAT?

2006.11.14 - Urząd Skarbowy Kraków-Stare Miasto - PP-1/443-89495/06/200115/150/123/mk
     ∟Czy sprzedaż napoju kawowego Latte i napoju kawowego Cappucino podlega opodatkowaniu 7 % stawką podatku od towarów i usług?

2006.10.19 - Urząd Skarbowy Warszawa-Mokotów - 1433/NG/GV/443-85/2006/LŚ
     ∟Spółka prowadzi działalność polegającą na organizacji w kraju i zagranicą kompleksowej obsługi konferencji, spotkań promocyjnych oraz wyjazdów szkoleniowych i integracyjnych. W powyższym zakresie podatnik nie świadczy usług turystyki. W związku z prowadzoną działalnością, wnioskodawca nabywa różnego rodzaju usługi gastronomiczne (m.in. usługi gastronomiczne, catering, lunch boxy, przerwy kawowe). W związku z powyższym, wnioskodawca pyta czy z tytułu nabycia w/w usług będzie miał prawo do odliczenia podatku naliczonego. Podatnik stoi na stanowisku, że wyłączenie z prawa do odliczenia z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT ma zastosowanie tylko do usług gastronomi...

2006.08.11 - Urząd Skarbowy w Czarnkowie - NP-443/7/06
     ∟Jaką stawkę VAT należy zastosować:1.w przypadku świadczenia usług sklasyfikowanych w PKWiU 92.32.10-00.00 bez sprzedaży biletów wstępu oraz 2.usług gastronomicznych polegających na sprzedaży posiłków podczas imprez ? Podatniczka wnioskiem z dnia 01.06.2006r, który wpłynął do tut. organu w dniu 08.06.2006r. zwróciła się o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego. Ze stanu faktycznego przedstawionego przez Podatnika wynika, że wykonuje usługi w zakresie kultury, sportu i rekreacji - organizacja występów artystyczny...

2006.08.11 - Pierwszy Urząd Skarbowy w Opolu - PP/443-83-2/06
     ∟Jaka jest wysokość stawki podatku od towarów i usług dla usług cateringowych?

2006.08.04 - Opolski Urząd Skarbowy - PP/443-36-1-GK/06
     ∟Stawka podatku od towarów i usług na usługi świadczone przez stołówkę zakładową.

2006.07.07 - Urząd Skarbowy Warszawa-Wola - US40/VAT/1202/2006/ADB
     ∟Jaką stawkę podatku należy stosować przy świadczeniu usługi obsługi kelnerskiej w restauracji?

2006.06.09 - Pierwszy Urząd Skarbowy w Rzeszowie - I US-II/443/76/06
     ∟Przedmiotem zapytania podatnika jest kwestia określenia: jaką stawką podatku VAT opodatkowane jest świadczenie usług kateringowych polegających na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków i napojów dla odbiorców zewnętrznych, sklasyfikowanych w PKWiU do grupy 55.52.

2006.02.09 - Urząd Skarbowy Wrocław-Śródmieście - PP 443-132/05
     ∟Opodatkowanie podatkiem od towarów i usług czynności polegających na świadczeniu usług gastronomicznych przez Podatnika na terenie Niemiec.

2006.02.06 - Urząd Skarbowy w Przemyślu - US.IX/443-69/HM/05
     ∟Stawka podatku VAT na kompleksowe organizowanie balów sylwestrowych, studniówek, wesel itp. oraz na organizowanie występów artystycznych.

2005.12.20 - Pierwszy Urząd Skarbowy w Rzeszowie - I US-II/443/111/05/2
     ∟Czy na fakturach sprzedaży usług gastronomicznych zastosowano prawidłową stawkę podatku?

2005.11.25 - Urząd Skarbowy Kraków-Krowodrza - PP-2-443/55/05
     ∟Jaką stawkę podatku VAT należy stosować w stosunku do sprzedaży posiłku w formie zestawu śniadaniowego oraz kawy i herbaty podawanej bez ograniczeń? P O S T A N O W I E N I E

2005.11.14 - Urząd Skarbowy w Pile - PP/443/76/05
     ∟Czy sprzedaż gorącej czekolady podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług w stawce 7 %, czy 22% ? W ramach prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych podatniczka dokonuje sprzedaży gorącej czekolady. Gorącą czekoladę przygotowuje jako kompozycję czekolady, śmietany 30% oraz kuwertury, które są w specjalnym urządzeniu odpowiednio mieszane i podgrzewane. Klienci spożywają tak przygotowany produkt na miejscu. Według podatniczki świadczona usługa wyczerpuje znamiona usługi gastronomicznej. W związku z tym, na podstawie art.146 ust.1 pkt 2 lit.c ustawy o VAT sprzedaż gorącej czekolady mieści się w pojęciu usługi gastronomicznej...

2005.10.20 - Zachodniopomorski Urząd Skarbowy - PO-1/443/221/257/US/05
     ∟Czy prawidłowe jest stanowisko wnioskodawcy i podział świadczonej kompleksowej usługi polegającej na organizowaniu balu i stosowanie w związku z tym odpowiednio stawek podatku od towarów i usług: -za konsumpcję 7%, –za napoje 22%,–za oprawę muzyczną 22%?Wnioskiem z dnia 11 lipca 2005 r. (data wpływu 13 lipca 2005 r.) Spółka wystąpiła o udzielenie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w podatku od towarów i usług. Pismem z dnia 29 lipca 2005 r. (data wpływu 1 sierpnia 2005 r.) Spółka uzupełniła swoje zapytanie, informując, że w cenie biletów wstępu na dyskotekę lub dancing nie jest wkalkulowana konsumpcja, natomiast zawiera ona t...

2005.08.29 - Izba Skarbowa w Opolu - PP-I-005/480-1/AS/04
     ∟1.Spółka organizując imprezy turystyki zatrudnia wychowawców, ratownika, pilota, przewodnika, kupuje lekarstwa, bilety wstępu do kina, na basen, do parków wodnych, itp. Czy zakupy wyżej wymienionych usług i towarów stanowią zgodnie z art. 119 ust. 2 ustawy o VAT składnik świadczonej usługi turystyki? 2.Z tytułu sprzedaży miejsc na wycieczce lub kolonii agent otrzymuje ustaloną prowizję, na którą wystawia fakturę VAT. Spółka pyta czy wartość tej faktury pomniejsza ich marżę?

2005.05.25 - Urząd Skarbowy w Dębicy - PO III 443-22/05
     ∟Czy stawką VAT 7%, właściwą dla usług gastronomicznych, należy opodatkować całą usługę gastronomiczną, czy osobno wyszczególniać sprzedawane w cenie na osobę: kawę, herbatę, napoje bezalkoholowe gazowane, wody mineralne a także w stanie przetworzonym inne towary opodatkowane stawką 22% i zastosować stawką podstawową VAT?

2005.03.31 - Pierwszy Urząd Skarbowy w Tarnowie - PP/443-29/05
     ∟Czy z żywienia w stołówce szkolnej mogą korzystać pracownicy szkoły po pokryciu pełnych kosztów posiłku i jego przygotowania bez dodatkowych zobowiązań podatkowych oraz bez obowiązku prowadzenia kas fiskalnych ?. Postanowienie

2004.12.16 - Urząd Skarbowy w Świdnicy - PP-443/205/2004
     ∟Jakimi stawkami podatku VAT należy opodatkować czynności organizacji kompleksowej wesel, styp, imprez okolicznościowych bez zabezpieczenia alkoholu, w sytuacji gdy Podatnik:-wynajmuje salę, przygotowuje posiłki, zabezpiecza napoje chłodzące i obsługę przyjęcia (podawanie posiłków i napojów),-sporządza i dostarcza posiłki i napoje bezalkoholowe, a klient sam we własnym zakresie wynajmuje salę, organizuje całość przyjęcia,-zabezpiecza obsługę kelnerską lub tylko dostarcza ww. towar.Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskie...

2004.11.20 - Urząd Skarbowy w Polkowicach - PP.443/53/04
     ∟Jaką stawką podatku VAT powinny zostać opodatkowane usługi gastronomiczne oraz krótkotrwałego zakwaterowania sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług pod symbolem PKWiU 55.23 tj. usługi świadczone przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca krótkotrwałego zakwaterowania z wyłączeniem usług zakwaterowania w bursach, internatach i domach studenckich w sytuacji, gdy zarówno usługa zakwaterowania jak i gastronomiczna świadczona jest temu samemu odbiorcy?Według przepisów o usługach turystycznych występujące razem dwie imprezy turystyczne jakimi są nocleg i wyżywienie uznaje się za usługę turystyczną, a taka usługa opodatkowana jest stawką 22%.W...

2004.11.15 - Pierwszy Urząd Skarbowy Łódź-Górna - III/443-132/04/IG
     ∟Jaką stawką powinna być opodatkowana sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej, które przygotowywane są przez obcą firmę ?

2004.10.29 - Urząd Skarbowy w Ostrowcu Świętokrzyskim - PP-443/81/04
     ∟Czy od opłat: opłata stała, opłata za żywienie należy odliczyć podatek VAT ?

2004.10.27 - Urząd Skarbowy w Rykach - U.S.IV-443/28/2004/Vat
     ∟Zespół Szkół świadczy usługi w zakresie:1.sprzedaż posiłków w stołówce internackiej dla młodzieży i pracowników szkoły, PKWiU 55.23.15.-00.002.sprzedaż posiłków (sporadyczna) w stołówce internackiej dla zewnętrznych odbiorców, PKWiU 55.23.15.-00.00Zdaniem podatnika do ww. usług należy zastosować następujące stawki podatkowe:1. sprzedaż posiłków w stołówce internackiej dla młodzieży i pracowników szkoły, PKWiU 55.23.15.-00.00 byłaby zwolniona,2. sprzedaż posiłków (sporadyczna) w stołówce internackiej dla zewnętrznych odbiorców, PKWiU 55.23.15.-00.00 byłaby opodatkowana stawką 7%. Art. 43 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towa...

2004.10.13 - Urząd Skarbowy w Ostrowcu Świętokrzyskim - PP-443/76/04
     ∟1) Czy usługi zakwaterowania i wyżywienia młodzieży szkolnej mieszkającej w bursie są zwolnione od podatku VAT ?2) Czy usługi zakwaterowania i wyżywienia świadczone przez internat szkoły na rzecz osób - uczniów spoza placówki są zwolnione z opodatkowania podatkiem VAT ?3) Jaką stawką VAT opodatkowane jest wyżywienie młodzieży szkolnej i pozostałych osób z zewnątrz ?4) Czy wynajem nieruchomości o charakterze mieszkalnym na własny rachunek jest zwolnione od podatku VAT ?5) Jaką stawką VAT opodatkowane są usługi prania maglowania ?

2004.10.07 - Urząd Skarbowy w Płocku - UPO-443/VAT/274/RS/04
     ∟Jaką stawką należy opodatkować świadczenie usług polegających na dożywianiu dzieci – przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków do szkół i świetlic środowiskowych podlegającym Ośrodkom Pomocy Społecznej? Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, iż spółka na mocy umów z Miejskimi oraz Gminnymi Ośrodkami Pomocy Społecznej przygotowuje i dostarcza posiłki do szkół i placówek opiekuńczo-wychowawczych wsparcia dziennego. Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wył...

1 2

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj