Interpretacja Urzędu Skarbowego w Płocku
UPO-443/VAT/274/RS/04
z 7 października 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
PE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
UPO-443/VAT/274/RS/04
Data
2004.10.07
Autor
Urząd Skarbowy w Płocku
Temat
Podatek od towarów i usług --> Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe --> Przepisy przejściowe i końcowe --> Okresy przejściowe
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania
Słowa kluczowe
stawki podatku
szkoły
usługi gastronomiczne
usługi stołówkowe
Pytanie podatnika
Jaką stawką należy opodatkować świadczenie usług polegających na dożywianiu dzieci – przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków do szkół i świetlic środowiskowych podlegającym Ośrodkom Pomocy Społecznej?
Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, iż spółka na mocy umów z Miejskimi oraz Gminnymi Ośrodkami Pomocy Społecznej przygotowuje i dostarcza posiłki do szkół i placówek opiekuńczo-wychowawczych wsparcia dziennego. Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem: 1) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%; 2) sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%. Również w myśl § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.) w okresie do 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.5), z identycznymi wyłączeniami, jak w cytowanym art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy o podatku od towarów i usług. Należy podkreślić, iż identyfikacja towarów i usług następuje poprzez klasyfikacje statystyczne. Obowiązek prawidłowego zaklasyfikowania wykonywanych czynności ciąży na podatniku. Zgodnie z art. 2 pkt 6 i art. 8 ust. 3 wspomnianej ustawy o VAT towary i usługi objęte jej przepisami identyfikowane są przy pomocy klasyfikacji statystycznych. W związku z powyższym, jeżeli zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług świadczone przez spółkę usługi można zaliczyć do usług gastronomicznych, usług stołówkowych lub usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych, to usługi te należy opodatkować według stawki VAT 7%, z wyłączeniem sprzedaży wspomnianych napojów alkoholowych, ich mieszanin, kawy, herbaty, napojów gazowanych oraz towarów przetworzonych (opodatkowanych stawką podstawową), które to czynności opodatkowane winny być stawką VAT w wysokości 22%. Powyższej informacji udzielono wg stanu prawnego na dzień jej wydania i w oparciu o przedstawiony w zapytaniu stan faktyczny. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.