Interpretacje do przepisu
art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług

 

Wybierz przepis

art. ust. pkt lit.

Wybór obejmuje dokładnie wskazany przepis, np. art.5 nie obejmie art.5 ust.1 pkt 1


775/481753 - interpretacji podatkowych do przepisu art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

2013.07.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-350/13/AB
     ∟stawka podatku dla druku książek i czasopism specjalistycznych

2013.07.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-364/13-4/JK
     ∟Czy hot dogi sporządzane według zasad opisanych wyżej i następnie wydawane klientom należy traktować, jako świadczenie usług restauracyjnych czy też, jako dostawę gotowych posiłków i dań (poz. 28 załącznika 10 do ustawy o VAT) opodatkowanych stawką VAT 5% na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT?

2013.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-301/13/RSz
     ∟zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 5% przy sprzedaży gotowych posiłków i dań wymienionych we wniosku

2013.06.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-281/13/KO
     ∟w zakresie zastosowania właściwej stawki podatku VAT dla druku książek i czasopism specjalistycznych

2013.06.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-393/13-4/IGo
     ∟Stawka podatku VAT dla usług organizacji imprez okolicznościowych oraz dla dodatkowych atrakcji i sprzedaży towarów, związanych z tymi imprezami.

2013.06.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-341/13-2/DG
     ∟W zakresie uznania, czy Wnioskodawca jako producent, ma prawo dla dostaw wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, zastosować obniżoną stawkę VAT w wysokości 8% bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE.

2013.06.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-225/13/AJ
     ∟Opodatkowanie sprzedaży ryb nieprzetworzonych pochodzących z własnych odłowów według stawki 5%, opodatkowanie sprzedaży zezwoleń na wędkowanie według stawki podstawowej oraz zwolnienie z obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej.

2013.06.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-230/13-4/IR
     ∟W zakresie ustalenia, czy sprzedaż posiłków wydawanych „na wynos” oraz z dowozem do klienta stanowi dostawę towarów oraz zastosowania stawki podatku VAT dla sprzedawanych gotowych posiłków.

2013.06.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-231/13-4/PR
     ∟Czy wyżej wymienione wydawane „na wynos” zapakowane dania oraz zamawiane telefonicznie przez klienta z dowozem do konkretnego miejsca stanowią w świetle obecnie obowiązujących przepisów dostawę gotowych posiłków, dla których właściwa jest 5% stawka podatku VAT?

2013.06.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-201/13/KO
     ∟w zakresie uznania czy Spółka ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 5%, bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE, dla dostaw wszystkich wyrobów piekarskich świeżych, niezależnie od ich terminu przydatności do spożycia

2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-161/13/AB
     ∟Czy Spółka, dla dostawy musztardy gotowej oraz octu i substytutów octu, które obecnie są opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 23% (odpowiednio przed 1 stycznia 2011r. stawką 22%), ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 8% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej.

2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-164/13/AB
     ∟Czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, które obecnie są opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 8% (odpowiednio przed 1 stycznia 2011r. stawką 7%), ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 5% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej.

2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-162/13/KO
     ∟w zakresie uznania czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, które obecnie są opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 23% lub 8% (odpowiednio przed 1 stycznia 2011r. stawką 22% lub odpowiednią stawką obniżoną), ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 5% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej

2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-165/13/KO
     ∟w zakresie czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, które obecnie są opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 23% (odpowiednio przed 1 stycznia 2011r. stawką 22%), ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 5% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej

2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-163/13/ICz
     ∟Czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, które obecnie są opodatkowane stawką 23% lub 8% VAT (odpowiednio przed 1 stycznia 2011r. stawką 22% lub odpowiednią stawką obniżoną), ma prawo zastosować super-obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 5% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej?

2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-167/13/ICz
     ∟Czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, do których teraz stosuje stawkę 23% VAT (odpowiednio przed 1 stycznia 2011 r. stawkę 22%), ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 8% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej?

2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-166/13/IK
     ∟w zakresie uznania czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, które obecnie są opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 23% (odpowiednio przed 1 stycznia 2011r. stawką 22%), ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 8% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej.

2013.05.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-187/13-2/AS
     ∟opodatkowanie sprzedaży oferowanych posiłków

2013.05.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-108/13/ICz
     ∟Zastosowanie stawki podatku dla dostawy oleju rzepakowego jadalnego sklasyfikowanego według PKWiU z 2008r. do grupowania 10.41.26.0.

2013.05.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-149/13/RSz
     ∟uznanie za dostawę towarów sprzedaży gotowych do spożycia posiłków oraz zastosowania właściwej stawki podatku VAT przy ich sprzedaży

2013.05.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP4/443-105/13-2/OS
     ∟Stawka podatku VAT

2013.05.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4441-12/13/IK
     ∟Wg jakiej stawki należy opodatkować sprzedaż odpadów poubojowych i poprodukcyjnych?

2013.04.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-149/13/UH
     ∟Opodatkowanie sprzedaży książki

2013.04.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-86/13/WN
     ∟stawka podatku VAT dla „zestawu odchudzającego”

2013.04.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-246/13-2/MKw
     ∟Stawka podatku VAT dla wytworzenia i dostawy książek i czasopism.

2013.04.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-24/13-6/IR
     ∟W zakresie stawki podatku dla importowanego towaru o nazwie „szafran w nitkach” oraz stawki podatku VAT dla dostawy tego towaru.

2013.04.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-158/13-2/DG
     ∟W zakresie stawki podatku na sprzedaż świeżych sałatek, kanapek, zup, tart i deserów jako gotowych dań.

2013.04.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP4/443-7/13-4/OS
     ∟Zatem, jeśli towary będące przedmiotem dostawy przez Wnioskodawcę mieszczą się w podanym przez Wnioskodawcę grupowaniu PKWiU ex l0.85.l i nie będą to towary podlegające wyłączeniom wskazanym w załączniku, to dostawa tych towarów podlega opodatkowaniu stawką 5% podatku.

2013.04.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-12/13/JJ
     ∟Określenie stawki podatku właściwej dla dostawy książek.

2013.04.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-234/13-3/AW
     ∟sprzedaż lodów i deserów lodowych – dostawa towarów czy świadczenie usług – stawka VAT

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj