Interpretacje do przepisu
art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług

 

Wybierz przepis

art. ust. pkt lit.

Wybór obejmuje dokładnie wskazany przepis, np. art.5 nie obejmie art.5 ust.1 pkt 1


775/481753 - interpretacji podatkowych do przepisu art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

2014.10.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-873/14-2/MM
     ∟uznanie tygodnika za czasopismo specjalistyczne podlegające opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku

2014.10.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-733/14/RSz
     ∟zastosowanie 5% stawki podatku VAT dla wymienionych we wniosku wyrobów gotowych „na wynos” tj. zapiekanek, hot-dogów, frytek, hamburgerów, pizzy (sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1) i lodów gałkowych (PKWiU 10.52.10)

2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1221/14-2/AW
     ∟stawka VAT dla sprzedaży gotowych posiłków – 5% art. 41 ust. 2A

2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-652/14-2/JS
     ∟stawka podatku VAT dla dostawy jadalnych olejów roślinnych i zwierzęcych

2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-793/14-2/KOM
     ∟Stawka podatku dla wyrobów sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU: 10.85.1, 10.71.11, 10.72.11.0

2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-793/14-3/KOM
     ∟Stawka podatku dla wyrobów sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU: 10.85.1, 10.71.11, 10.72.11.0

2014.10.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-825/14/AJ
     ∟Czy sprzedaż świeżych sałatek, zup, kanapek/wrapów i tart, sklasyfikowanych do grupowania PKWiU 10.85.1 jako gotowe posiłki i dania, na zasadach opisanych w stanie faktycznym stanowi dostawę towarów, dla których właściwa jest stawka podatku w wysokości 5%? Czy sprzedaż jogurtów z dodatkiem nieprzetworzonych owoców i/lub bakalii, skalsyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.51.52.0 na zasadach opisanych w stanie faktycznym stanowi dostawę towarów, dla których właściwa jest stawka podatku w wysokości 5%? Czy sprzedaż wyciskanych na miejscu soków z owoców i warzyw o zawartości co najmniej 70% surowców klasyfikowanych do grupowania PKWiU 11.07.19.0 na zasadach opisanych w stanie fatycznym stanowi dostawę towarów, dla których właściwa jest stawka podatku w wysokości 5%?

2014.10.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-793/14/MS
     ∟Możliwość zastosowania preferencyjnej stawki VAT 5% do sprzedaży usług związanych z transportem mleka.

2014.10.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1112/14-2/AW
     ∟stawka VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań – 5%, art. 41 ust. 2A

2014.10.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1112/14-3/AW
     ∟stawka VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań – 5%, art. 41 ust. 2A

2014.10.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1113/14-2/AW
     ∟stawka VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań – 5%, art. 41 ust. 2A

2014.10.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1113/14-3/AW
     ∟stawka VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań – 5%,

2014.10.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-651/14/ICz
     ∟Stawka podatku dla dostawy książek multimedialnych sprzedawanych na nośnikach /płyty SC, DVD, inne/ posiadające własny numer ISBN.

2014.10.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-624/14/RSz
     ∟zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 5% dla wymienionych we wniosku gotowych posiłków

2014.09.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-912/14-4/IGo
     ∟Uznanie sprzedaży produktów za dostawę towarów oraz stawki podatku VAT.

2014.09.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-580/14/KO
     ∟w kwestii opodatkowania właściwą stawką podatku VAT dostawy napojów mlecznych zawierających ekstrakt kawy (napój nr 1 i napój nr 2)

2014.09.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-856/14-3/AW
     ∟Stawka podatku VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań - 5 %, na mocy wyżej powołanego art. 41 ust. 2a w zw. z art. 146a pkt 2 ustawy

2014.09.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-856/14-2/AW
     ∟stawka podatku VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań - 5 %, na mocy wyżej powołanego art. 41 ust. 2a w zw. z art. 146a pkt 2 ustawy

2014.09.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-870/14-2/IGo
     ∟Stawki podatku VAT przy sprzedaży nachos.

2014.09.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-870/14-3/IGo
     ∟Stawki podatku VAT przy sprzedaży nachos.

2014.09.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP1/443-663/14-3/JSK
     ∟Czy dania i posiłki wydawane klientom na wynos i dostarczane do konkretnego miejsca stanowią w świetle obecnie obowiązujących przepisów dostawę gotowych posiłków i dań, dla których właściwa jest 5% stawka podatku?

2014.08.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-446/14-2/IG
     ∟Czy w zgłoszeniu celnym została zastosowana prawidłowa stawka podatku VAT?

2014.08.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-528/14-4/BH
     ∟Wnioskodawca będzie miał prawo do zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% do sprzedaży Syropu, na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy

2014.08.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-246/14-4/EWW
     ∟Stawka podatku dla mieszaniny łuski kukurydzianej i mąki zarodkowej.

2014.08.01 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-445/14/KO
     ∟w zakresie uznania czy Spółka, dla dostaw kakao, które obecnie są opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 23%, ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej

2014.07.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-432/14-2/IR
     ∟W zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla dostawy produkowanego wyrobu.

2014.07.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-537/14/BS
     ∟Czy dania i posiłki wydawane klientom na wynos oraz dostarczane zgodnie ze złożonym zamówieniem do konkretnego miejsca stanowią w świetle obecnie obowiązujących przepisów dostawę gotowych posiłków i dań, sklasyfikowane według PKWiU do grupowania 10.85.1, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu pow. 1,2%, oraz makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne sklasyfikowane według PKWiU do grupowania 10.73.11.0, dla których jest właściwa stawka podatku 5% (poz. 28 i 26 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U z 2011 r., nr 177, poz. 1054 z póżn. zm.)?

2014.07.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-389/14/AJ
     ∟1. Czy należy opodatkować podatkiem od towarów i usług otrzymaną część dotacji podmiotowej w związku ze zmianą ceny (z 1,50 na 0 zł) w kwocie określonej w piśmie Burmistrza jako dotacja na zadanie „…” i jaką stawką podatku VAT? 8% – bo taka stawka obowiązywałaby przy sprzedaży czasopisma czy też stawką podstawową? 2. Czy w związku z faktem rozdawania czasopisma za darmo i pobieraniem nadal opłat za zamieszczane ogłoszenia opodatkowane stawką podatkową Biblioteka może nadal odliczać podatek naliczony od poniesionych kosztów związanych bezpośrednio z wydawaniem czasopisma? 3. Czy wydawanie nieodpłatnie czasopism podlega podatkowi od towarów i usług jako nieodpłatna dostawa towarów / nieodpłatne świadczenie usług?

2014.07.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-469/14/BS
     ∟Czy sprzedaż w punktach sprzedaży na stacjach paliw Wnioskodawcy dań gotowych wymienionych we wniosku (tj. hot-dogów. hamburgerów, zapiekanek, dań mięsnych, zup, kanapek na ciepło, frytek, kiełbas oraz pierogów) stanowi dostawę towarów – dań gotowych – nie zaś świadczenie usług gastronomicznych, w związku z czym na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w zw. z pozycjami nr 17, 26 oraz 28 załącznika nr 10 do ww. ustawy, Wnioskodawca może w stosunku do dostaw opisanych produktów stosować stawkę podatku VAT w wysokości 5%?

2014.07.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443-29/14-4/KK
     ∟sprzedaż na terenie kraju tytoniu nieprzetworzonego mieszczącego się według PKWiU w grupowaniu 01.15.10.0. podlega opodatkowaniu obniżoną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8%. Obniżoną 8% stawką podatku od towarów i usług podlega również wewnątrzwspólnotowa dostawa tytoniu nieprzetworzonego, w przypadku braku potwierdzenia dokonania dostawy wewnątrzwspólnotowej oraz jego eksport w przypadku braku potwierdzenia dokonania wywozu poza obszar Unii Europejskiej.

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj