Interpretacje do przepisu
art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług

 

Wybierz przepis

art. ust. pkt lit.

Wybór obejmuje dokładnie wskazany przepis, np. art.5 nie obejmie art.5 ust.1 pkt 1


775/481753 - interpretacji podatkowych do przepisu art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

2016.06.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-252/16/EA
     ∟1. Czy wyżej wymienione wydawane „na wynos” zapakowane dania oraz zamawiane telefonicznie przez klienta z dowozem do konkretnego miejsca stanowią w świetle obecnie obowiązujących przepisów dostawę gotowych posiłków, dla których właściwa jest stawka podatku VAT 5%. 2. Czy sprzedaż soków oraz napojów, które posiadają udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynoszący nie mniej niż 20% składu surowcowego, na zasadach przedstawionych w opisie stanu faktycznego stanowi dostawę towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, a tym samym właściwą stawką VAT dla dostawy tych towarów będzie 5%.

2016.06.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-327/16-3/AO
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla czynności sprzedaży gotowych dań, zarówno z przeznaczeniem do konsumpcji na miejscu, jak i na wynos, realizowana w strefie „food court” oraz w lokalach Wnioskodawcy oraz stawki podatku dla czynności sprzedaży napojów tj. samodzielnie przyrządzanej lemoniady, soków wyciskanych z owoców i/lub warzyw, kompotu.

2016.06.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-249/16/JP
     ∟Czy sprzedaż gotowych dań w sposób przedstawiony w stanie faktycznym stanowi dostawę towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy VAT i podlega opodatkowaniu 5 % stawką podatku VAT?

2016.06.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-161/16/EA
     ∟Czy, w ww. sytuacji właściwszą stawką będzie 5% zgodnie z art. 41 ust. 2a (poz. 28 zał. Nr 10) ustawy o podatku od towarów i usług?

2016.06.01 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP2/4512-268/16/AK
     ∟Opodatkowanie transakcji nabycia wierzytelności oraz zastosowanie dla tej czynności stawki podatku w wysokości 23%.

2016.05.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-268/16-5/KC
     ∟W zakresie ustalenia stawki podatku dla napojów: sojowego, ryżowego i migdałowego, sklasyfikowanych wg PKWiU do grupowania 11.07.19.0, tj. pozostałe napoje bezalkoholowe

2016.05.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP5/4512-1-93/16-4/AK
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży map

2016.05.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-151/16/WN
     ∟stawka podatku VAT dla dostawy czasopisma specjalistycznego

2016.05.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-276/16-2/MJ
     ∟Stawka podatku dla dostawy gotowych posiłków i dań wydawanych klientom na wynos oraz dostarczanych do konkretnego miejsca.

2016.05.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-97/16-3/IG
     ∟Jaką stawką podatku od towarów i usług opodatkowane będą importy surowego oleju sojowego na terytorium kraju, których Spółka dokona w okolicznościach zdarzenia przyszłego?

2016.04.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-218/16-2/EW
     ∟Stawka podatku na sprzedaż suplementu diety sklasyfikowanego pod nr PKWiU 10.42.10.0.

2016.04.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-118/16-2/AO
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy posiłków do szpitali/pacjentów.

2016.04.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-393/13/16-7/S/IGo
     ∟Stawka podatku VAT dla usług organizacji imprez okolicznościowych oraz dla dodatkowych atrakcji i sprzedaży towarów, związanych z tymi imprezami.

2016.03.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - 1061-IPTPP1.4512.102.2016.1.MW
     ∟stawka podatku VAT dla usług udostępniania toru do gry w kręgle

2016.03.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-102/16-4/KR
     ∟Określenie wysokości stawki podatku VAT dla wskazanych produktów.

2016.03.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-19/16-4/OA
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania czynności sprzedaży gotowych posiłków i dań, stawką 5%.

2016.03.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/4512-1-8/16-2/NF
     ∟Stawka podatku.

2016.03.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-1179/15/AJ
     ∟Zastosowanie stawki podatku w wysokości 5% dla suplementów diety.

2016.03.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - 1061-IPTPP3.4512.31.2016.1.JM
     ∟Stawka podatku VAT w wysokości 5%.

2016.03.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-907/15-4/AW
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania czynności sprzedaży gotowych dań, zarówno z przeznaczeniem do konsumpcji na miejscu, jak i na wynos, realizowana w strefie „food court” oraz w lokalach Wnioskodawcy oraz sprzedaży napojów tj. samodzielnie przyrządzanej lemoniady, soków wyciskanych z owoców i/lub warzyw, kompotu.

2016.03.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1338/14/16-S/EK/BJ
     ∟Czy, na gruncie przedstawionego stanu faktycznego, sprzedaż Produktów przez Wnioskodawcę w opisanych warunkach należy traktować jako dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku VAT w wysokości 5%, w oparciu o art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z pozycją nr 28, 30 i 31 załącznika nr 10 tej ustawy, czy też jako świadczenie usług gastronomicznych?

2016.03.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/4512-1-7/16-2/NF
     ∟Stawka podatku.

2016.03.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-61/16/EA
     ∟Czy naliczając podatek od towarów i usług 8% na lody z automatu a także desery lodowe (shake) oraz 23% na kawę mrożoną oraz cappuccino Wnioskodawca popełnił błąd kwalifikując sprzedaż, jako świadczenie usług. Czy Wnioskodawca w nowym roku podatkowym może zastosować stawkę podatku od towarów i usług 5%, zgodnie z przepisem art. 41 ust. 2a w związku z poz. 21 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług na lody z automatu, desery lodowe, kawę mrożoną oraz cappuccino jako dostawę towaru? Czy sprzedając gofry (wytworzone z koncentratu) o zawartości wody 40% prawidłowo została zastosowana stawka podatku od towarów i usług 8%?

2016.03.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-875/15-4/AW
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie kwalifikacji czynności wykonywanych przez Wnioskodawcę oraz stawek podatku z tytułu sprzedaży posiłków, napojów i soków.

2016.03.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-1046/15/JJ
     ∟stawka podatku VAT dla sprzedaży na wynos gotowych posiłków (pizza, dania obiadowe, sałatki przygotowane wcześniej w lokalu)

2016.03.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-1197/15-3/KOM
     ∟stawka podatku VAT na sprzedaż lodów wodnych

2016.03.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1336/14/16-S/BS
     ∟Czy, na gruncie przedstawionego stanu faktycznego, sprzedaż Produktów przez Wnioskodawcę w opisanych wyżej warunkach należy traktować jako dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku VAT w wysokości 5%, w oparciu o art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z pozycją nr 28, 30 i 31 załącznika nr 10 tej ustawy, czy też jako świadczenie usług gastronomicznych?

2016.03.01 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - 1061-IPTPP3.4512.16.2016.2.MK
     ∟Czy sprzedaż kanapek, świeżych sałatek, ciastek oraz sezonowo zup klasyfikowanych do grupowania PKWiU 10.85.1, jako gotowe posiłki i dania, na zasadach opisanych w stanie faktycznym stanowi dostawę towarów, dla których właściwa jest 5% stawka podatku VAT – zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług?

2016.02.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-33/16-3/AO
     ∟w zakresie uznania sprzedaży Towarów z przeznaczeniem do konsumpcji w lokalu, na wynos lub z dowozem do klienta za dostawę towarów, stawki podatku VAT dla sprzedaży Produktów w postaci kanapek, świeżych sałatek i wrapów oraz podstawy opodatkowania dla dostawy Towarów wraz z ich dowozem

2016.02.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-33/16-2/AO
     ∟W zakresie uznania sprzedaży Towarów z przeznaczeniem do konsumpcji w lokalu, na wynos lub z dowozem do klienta za dostawę towarów, stawki podatku VAT dla sprzedaży Produktów w postaci kanapek, świeżych sałatek i wrapów oraz podstawy opodatkowania dla dostawy Towarów wraz z ich dowozem.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj