Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: żywność

 

żywność 102 / 481753  │  a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   q   r   s   t   u   v   w   z  

1 2 3 4

2011.10.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-361/11-4/PM
     ∟Sprzedaż przez Wnioskodawcę owoców świeżych schłodzonych zaklasyfikowanych do grupowania PKWiU 10.39.21.0 podlega opodatkowaniu preferencyjną 5% stawką podatku od towarów i usług.

2011.10.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4441-45/11-2/AK
     ∟dostawa gotowych posiłków i napojów przeznaczonych do spożycia „na wynos” stanowi dostawę towarów, a nie świadczenie usług

2011.08.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB1/415-518/11-3/AM
     ∟Należy uznać, że usługi cateringowe świadczone przez Wnioskodawcę, będą traktowane jako usługa podlegająca opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych wg stawki 8,5%.(…)

2011.08.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-589/11-3/MM
     ∟Biorąc pod uwagę fakt, iż przedmiotowy pszenmix został sklasyfikowany w grupowaniu PKWiU 10.61.40.0 oraz fakt, iż nie może być uznany za śrutę wskazać należy, że dostawa tego produktu przez Wnioskodawcę podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy o VAT, w wysokości 5%.

2011.07.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2-443-527/11-3/AK
     ∟Spółce przysługuje prawo do stosowania obniżonej stawki VAT - obecnie wynoszącej 5% - przy sprzedaży produktu, który podlega klasyfikacji w grupowaniu PKWiU 10.89.15.0

2011.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-23/11-4/PM
     ∟Opodatkowanie stawką podatku VAT 23% sprzedaży przetworów owocowych, przetworów spożywczych zwierających w składzie kakao, naturalnego aromatu waniliowego- bourbonu, wsadów i dodatków do jogurtów, serków i deserów, czekolady w postaci pasty.

2011.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-23/11-3/PM
     ∟Opodatkowanie stawką podatku VAT 8% sprzedaży malin, wiśni, wanilii, pestek wiśni (mrożonych).

2011.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-23/11-2/PM
     ∟Opodatkowanie stawką podatku VAT 5% sprzedaży wiśni drylowanych, rabarbaru i szczypioru mrożonego, wsadów do jogurtów z płatkami.

2011.06.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-627/11-2/SJ
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży towarów o symbolu PKWiU 01.24.10 oraz dla sprzedaży towarów o symbolu PKWiU 10.39.30.

2011.06.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-609/11-2/MN
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla pieczywa chrupkiego.

2011.06.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-205/11-2/PM
     ∟Sprzedaż przez Wnioskodawcę półtusz wieprzowych sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.11.12.0 oraz półtusz wołowych sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.11.0 od dnia 1 stycznia 2011 r. podlega opodatkowaniu preferencyjną 5% stawką podatku od towarów i usług, na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy, w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy.

2011.06.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-583/11-4/JO
     ∟Przy dostawie wyrobów zaklasyfikowanych do grupowania PKWiU 01.24.29.0 oraz 01.25.29.0, zastosowanie ma preferencyjna 5% stawka podatku VAT

2011.06.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-36/11-4/BM
     ∟Sprzedaż pierogów, łazanek, klusek, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.73.11 – Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne, opodatkowana jest na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 26 załącznika nr 10 do ustawy, stawką podatku w wysokości 5%. Natomiast sprzedaż towarów mieszczących się w grupowaniu PKWiU ex 10.85.1 - Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %, tj.:- kurczaka w galarecie, ozorków w galarecie, kotletów mielonych, o symbolu PKWiU 10.85.11,- sałatek warzywnych oraz gołąbków, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.85.13,- krokietów, naleśników, uszek, o symbolu PKWiU 10.85.14,opodatkowana jest, na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy, stawką podatku w wysokości 5%.

2011.06.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-530/11-2/AD
     ∟Czy w przypadku sprzedaży tzw. zestawu mięsa i podrobów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.13.13 prawidłowe jest stosowanie stawki 5%, zgodnie z załącznikiem nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług?

2011.05.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-116/11/PS
     ∟W zakresie momentu powstania przychodu w związku z wprowadzeniem kart żywieniowych dla klientów (bony towarowe).

2011.04.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-63/11-3/ISN
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

2011.04.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-103b/11/MS
     ∟Czy dla produktu zaklasyfikowanego do grupowania PKWiU 10.85.1 Spółka może stosować 5% stawkę VAT, zgodnie z załącznikiem do ustawy o podatku od towarów i usług?

2011.04.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-103a/11/MS
     ∟Czy dla produktów sklasyfikowanych do grupowania PKWiU 10.39.17.0 Spółka może stosować 5% stawkę VAT, zgodnie z załącznikiem do ustawy o podatku od towarów i usług?

2011.04.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP1/443-53/11-2/AW
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla żywności mrożonej sklasyfikowanej pod symbolem PKWiU 10.31.14.

2010.11.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-651/10/PH
     ∟„określenie stawki podatku na dostawę suplementu diety w formie saszetek z proszkiem, sklasyfikowanego pod symbolem PKWiU 15.89.14-90.99.”

2010.11.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-603/10/PH
     ∟Określenie stawki podatku na dostawę suplementu diety w postaci tabletek, sklasyfikowanego pod symbolem PKWiU 15.89.14-90.99.

2010.01.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1441/09-2/TW
     ∟Stawka podatku na słoninę wędzoną (wieprzową) sklasyfikowaną w PKWiU pod symbolem 15.11.30-30.20 (jest to tłuszcz wieprzowy niewytapiany podskórny suszony lub wędzony)?

2009.10.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-956/09-4/MN
     ∟Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 – napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 – napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 – zupy i buliony oraz przetwory z nich.

2009.10.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-956/09-3/MN
     ∟Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 – napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 – napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 – zupy i buliony oraz przetwory z nich.

2009.10.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-956/09-2/MN
     ∟Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 – napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 – napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 – zupy i buliony oraz przetwory z nich.

2009.09.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1-443-659/09-2/JL
     ∟Wymienione przez Spółkę produkty spożywcze mieszczą się w poz. 34 załącznika nr 3 do ustawy, a tym samym przy ich sprzedaży Spółka może zastosować stawkę podatku VAT w wys. 7%.

2009.06.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP2/443-209a/09/AW
     ∟Stawka podatku mająca zastosowanie do dostawy produktów z zawartością kakao (dodatek smakowy PKWiU 15.8914-90.99).

2008.10.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-692/08/AP
     ∟Jaką stawkę podatku od towarów i usług (wynikającą z PKWiU) należy zastosować dla grupowych racji żywnościowych dla wojska?

2008.09.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-1320/08/MS
     ∟prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z poniesionych wydatków na zakup usług gastronomicznych oraz żywności

2008.08.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB3/423-284/08-4/MC
     ∟1. Czy poniesione przez podatnika wydatki, związane między innymi z zorganizowaniem przyjęcia okolicznościowego w postaci poczęstunku przygotowanego i serwowanego przez restaurację działającą w ramach Hotelu; związane z podaniem napojów, w tym napojów alkoholowych przygotowanych i serwowanych przez bar działający w ramach Hotelu; związane z wynajmem miejsc parkingowych dla zaproszonych na ww. przyjęcie gości; z tytułu wynagrodzenia dla firm zajmujących się oprawą muzyczną, graficzną i reklamową wieczoru; na wydrukowanie zaproszeń dla gości na ww. przyjęcie związane z uroczystym otwarciem Hotelu?2. Czy enumeratywnie wskazane powyżej wydatki podatnik może zaliczyć do kosztów prowadzonej działalności gospodarczej w pełnej wysokości?3. W przypadku uznania za nieprawidłowe stanowiska Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej w związku z pytaniem nr 1 oraz 2, które z enumeratywnie wskazanych wydatków mogą lub które nie mogą zostać uznane za koszty uzyskania przychodów w pełnej wysokości?

1 2 3 4

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj