Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: catering

 

catering 501 / 481753  │  a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   q   r   s   t   u   v   w   z  

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

2007.09.10 - Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1472/ROP1/423-254/07/KUKM
     ∟Czy są kosztami uzyskania przychodu usługi gastronomiczne i produkty spożywcze, zapewniane: 1) w ramach kilkudniowych szkoleń pracowników w hotelu, 2) całodziennych szkoleń w siedzibie, 3) kilkudniowych szkoleń integracyjnych poza siedzibą, 4) szkoleń dla pracowników agentów, 5) pracownikom w biurze, 6) pracownikom podczas spotkań roboczych, 7) spotkań okolicznościowych (święta, rocznica, sukces) 8) dziennikarzom i przedstawicielom klientów w związku z konferencją prasową, 9) podczas targów branżowych? Czy wydatki na: 1) zakup produktów spożywczych dla gości zarządu, na spotkania wewnętrzne pracowników i z kontrahentami oraz 2) obiady biznesowe z klientami i dostawcami - są wydatkami na cele reprezentacji, nie stanowią kosztu uzyskania przychodu?

2007.08.22 - Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1471/VUR1/443-60/07/MT
     ∟obowiązek opodatkowania VAT zużycia artykułów nabytych przez spółkę oraz artykułów spożywczych nabytych w ramach usług cateringowych z okazji spotkania Zarządu Spółki z pracownikami z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Świąt Wielkanocnych.

2007.08.14 - Świętokrzyski Urząd Skarbowy - RO/423-29/07
     ∟Czy wydatki na zakup produktów spożywczych oraz usług gastronomicznych przeznaczonych do zużycia w trakcie spotkań i szkoleń pracowników, członków zarządu, rady nadzorczej mogą stanowić koszt uzyskania przychodu ?Czy wydatki na zakup produktów spożywczych oraz usług gastronomicznych bądź hotelowych przeznaczonych do obsługi konferencji pracowników z innych firm (projektantów, służb technicznych) w postaci przeszkolenia w zakresie unormowań technicznych produktów naszej firmy stanowi koszt uzyskania przychodu ? Naczelnik Świętokrzyskiego Urzędu Skarbowego w Kielcach działając na podstawie art. 14a § 1 oraz § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku Spółki z dn...

2007.08.14 - Świętokrzyski Urząd Skarbowy - RO/415-18/07
     ∟Jakie konsekwencje w podatku dochodowym od osób fizycznych wywołuje zakup artykułów spożywczych i usług gastronomicznych oraz cateringowych dla uczestników tych spotkań ? Naczelnik Świętokrzyskiego Urzędu Skarbowego w Kielcach działając na podstawie art. 14a § 1 oraz § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j.: Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 17.05.2007 r., znak: AKF-272/05/2007 w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w świetle ustawy dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tj.: Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko jest prawidłowe. Jak wynika z wniosku, w ramach działalno

2007.08.09 - Urząd Skarbowy Warszawa-Wawer - 1439/ZV/P/Pr-41/2007/SZ
     ∟Czy udostępnienie przez Stronę podmiotowi świadczącemu usługi cateringowe urządzeń składających się na wyposażenie kuchni w lokalu restauracyjnym, po drugie: zakup gotowych posiłków wyprodukowanych na bazie urządzeń kuchennych i usług kelnerskich od podmiotu świadczącego usługi cateringu dla potrzeb klientów prowadzonej przez Stronę restauracji i uczestników organizowanych przez Stronę imprez artystycznych. Podmiot świadczący usługi cateringowe będzie produkował gotowe posiłki na bazie udostępnionych urządzeń kuchennych nie tylko na potrzeby klientów restauracji, ale również w celu dostarczania ich podmiotom trzecim, z którymi zawrze samodzielnie umowy.

2007.07.19 - Urząd Skarbowy w Radzyniu Podlaskim - DP.005.V/22/2007
     ∟Czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu wydatki na zakwaterowanie i koszty posiłków profilaktycznych dla pracowników?

2007.07.04 - Urząd Skarbowy w Brzegu - PP/443/IN-21/O7/MKOM
     ∟Wysokość stawki podatku VAT dla usług gastronomicznych i usług cateringu. Tożsamy z 122738

2007.05.17 - Pierwszy Wielkopolski Urząd Skarbowy w Poznaniu - ZD/4061-37/2/07
     ∟1. Czy wydatki poniesione przez Spółkę na zakup kawy, herbaty, napojów chłodzących oraz artykułów spożywczych (cukier, mleko, ciastka, cukierki, itp.) z których korzystają pracownicy, stanowią koszty uzyskania przychodu, czy też są z nich wyłączone jako koszty reprezentacji?2. Czy koszty organizacji całodziennego szkolenia dla pracowników, w szczególności wydatki poniesione na zakup i dostarczenie posiłku cateringowego dla uczestników takiego szkolenia stanowią koszty uzyskania przychodu, czy też są z nich wyłączone jako koszty reprezentacji? W dniu 21.02.2007r. do tutejszego organu podatkowego wpłynął wniosek Spółki o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, który uzupełniono w dniu 30.03.20...

2007.05.09 - Pierwszy Wielkopolski Urząd Skarbowy w Poznaniu - ZD/4061-25/1/07
     ∟Czy wydatki na usługi gastronomiczne, zakup żywności i/lub napojów związane ze szkoleniami i/lub spotkaniami handlowymi, w przedstawionym we wniosku stanie faktycznym, stanowią koszty uzyskania przychodów? W dniu 9.02.2007r. do tutejszego organu podatkowego wpłynął wniosek Spółki o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, który uzupełniono w dniu 21.03.2007r. Wnioskodawca, będący spółką z o.o., w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, organizuje szkolenia dla pracowników Spółki oraz spotkania i negocjacje handlowe z potencjalnymi klientami. Podatnik wskazuje, iż czasem wyżej wymienione szkolenia lub spotkania i negocjacje handlowe wiążą się z wydatkami na usługi gast...

2007.03.23 - Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1471/DPR2/423-208/06/JB
     ∟Czy wydatki poniesione na rzecz załogi wynajętych samolotów, opłaty lotniskowe oraz wydatki związane z techniczną obsługą samolotów mogą stanowić koszty uzyskania przychodów zgodnie z art.15 ust.1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

2007.03.22 - Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1472/ROP1/423-22/07/AP
     ∟Czy art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, wyłączający z kosztów uzyskania przychodów wydatki na reprezentację, w szczególności na usługi gastronomiczne, żywność i napoje, w tym alkoholowe, ma zastosowanie wobec Podatnika wykonującego na zlecenie klienta usługi szkoleniowe, organizującego konferencje i seminaria? Integralną częścią tych spotkań jest catering – uczestnicy konferencji i seminariów częstowani są kawą, herbatą, wodą i posiłkami, w programie szkoleń i konferencji jest lunch.

2007.01.02 - Urząd Skarbowy w Malborku - PV/443-58/06/KN
     ∟Czy w przypadku prowadzenia usług cateringu na terenie Niemiec jest zobowiązany do zgłoszenia się w zakresie podatku od towarów i usług VAT w Polsce? Czy należy dopełnić obowiązku rejestracji w Niemczech i tam rozliczać się z ww. podatku?

2006.11.29 - Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1472/RPP1/443-612/06/SZU
     ∟Wnioskodawca stoi na stanowisku, iż przysługuje mu prawo do odliczenia podatku VAT od nabytych usług cateringowych, ponieważ takie usługi nie stanowią usług gastronomicznych, o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, a także z uwagi na fakt, iż nie ma innych podstaw do zanegowania prawa do odliczenia.

2006.10.12 - Pierwszy Urząd Skarbowy Warszawa-Śródmieście - 1435/DP1/423-51/06/MS
     ∟Czy wydatki na usługi cateringowe stanowią koszty uzyskania przychodu.

2006.09.19 - Drugi Urząd Skarbowy Łódź-Bałuty - III-2/443-36/51116/06/PJ
     ∟Czy przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego od zakupionych usług cateringowych związanych z czynnościami opodatkowanymi ?

2006.07.24 - Pierwszy Urząd Skarbowy w Gdańsku - PZ/415-62/06
     ∟Czy otrzymane faktury za usługi cateringowe, a nie gastronomiczne stanowią podstawę do odliczenia?

2006.07.21 - Izba Skarbowa w Łodzi - III-3/4430-610/VAT/06/TK
     ∟Strona zwróciła się z zapytaniem czy ma prawo do odliczenia, na podstawie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), podatku naliczonego przy nabyciu pełnej usługi gastronomicznej od podwykonawcy (posiłki, obsługa kelnerska), jak również od zakupu wyłącznie gotowych posiłków bez dodatkowych usług. Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, że Podatniczka w ramach prowadzonej działalności gospodarczej (agencja artystyczna) przyjmuje zamówienia od podmiotów gospodarczych na organizację różnego rodzaju imprez, m.in. konferencji, sympozjów, koncertów, pikników, imprez plenerowych. W ram...

2006.07.12 - Pierwszy Urząd Skarbowy w Rzeszowie - I US-II-443/72/2006
     ∟Gdzie należy opodatkować wykonywane czynności usług cateringowych świadczonych osobiście na terytorium Niemiec?

2006.06.28 - Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1472/ROP1/423-175/207/06/MC
     ∟Czy wydatki związane z organizacją spotkań integracyjnych, w tym wigilijnych, okolicznościowych i imprez rekreacyjno-sportowych dla pracowników Spółki, zazwyczaj dla ogółu, czasem dla pracowników poszczególnych działów, tj. m. in. koszty wynajmu sal, usług gastronomicznych, cateringu, oprawy artystycznej, zajęć sportowo-rekreacyjnych, noclegów i przejazdów są kosztami uzyskania przychodów?

2006.06.09 - Urząd Skarbowy Warszawa-Praga - 1434/PV/443-90/06/AM
     ∟Prowadzę działalność gospodarczą, której przedmiotem jest przygotowywanie i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych ( catering), oraz bary, stołówki, restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne. Wykonuję też usługi budowlane i transportowe. Ze względu na niskie obroty na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej nie mam obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej. Czy do obliczenia podatku należnego w związku z przygotowaniem i dostarczaniem żywności dla odbiorców zewnętrznych mogę dokonać podziału sprzedaży towarów w danym okresie rozliczeniowym w proporcji wynikającej z udokumentowanych z...

2006.06.08 - Urząd Skarbowy w Jarocinie - PP/443-8/06
     ∟Czy przy nabyciu usług cateringowych podatnik ma prawo do odliczenia podatku od towarów i usług ? Ze złożonego w dniu wniosku o udzielenie pisemnej interpretacji wynika, iż Spółka zakupuje usługi cateringowe z grupowania PKWiU 55.52.12 - przygotowanie i dostarczanie posiłków, a następnie odsprzedaje je jako usługi gastronomiczne dla ludności.Zdaniem podatnika, w tym przypadku z uwagi na fakt, iż usługi cateringowe mieszczą się w pojęciu usług gastronomicznych, nie ma prawa do odliczenia podatku VAT przy ich nabyciu.

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj