Interpretacja Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie
1471/DPD2/423/155/05/JB/3
z 28 lutego 2006 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
1471/DPD2/423/155/05/JB/3
Data
2006.02.28
Autor
Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie
Temat
Podatek dochodowy od osób prawnych --> Koszty uzyskania przychodów --> Pojęcie kosztów uzyskania przychodów
Słowa kluczowe
kodeks pracy
napoje
posiłki
pracodawca
stołówka pracownicza
woda
związek przyczynowo-skutkowy
związek z przychodem
Pytanie podatnika
czy wydatki związane z funkcjonowaniem kantyny stanowią koszty uzyskania przychodów.
P O S T A N O W I E N I E
Z przedstawionego przez Stronę stanu faktycznego wynika, że Spółka jest właścicielem Hotelu, który działa na podstawie umowy o zarządzanie z korporacją X. Pracownicy hotelu mogą korzystać z posiłków wydawanych w kantynie pracowniczej. Chęć korzystania z obiadów pracowniczych zgłaszają w dziale kadr hotelu. Na podstawie art.12 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych hotel dolicza do przychodów pracowniczych kwoty wynikające z podziału miesięcznych kosztów kantyny i potrąca podatek dochodowy od osób fizycznych. Wydatki ponoszone na funkcjonowanie kantyny traktowane są przez Spółkę, na podstawie art.15 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych jako koszt uzyskania przychodów. Zgodnie z art.15 ust.1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U.z 2000 r, Nr 54,poz.654 ze zm) kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów z wyjątkiem kosztów wymienionych w art.16 ust.1. Z treści przytoczonego przepisu wynika, że kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów. Warunkiem zaliczenia danego wydatku do kosztów uzyskania przychodów jest istnienie związku danego wydatku z przychodami podatnika. Kosztami uzyskania przychodów są wszelkie racjonalne i gospodarczo uzasadnione wydatki związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, których celem jest osiągnięcie, zabezpieczenie i zachowanie źródła przychodów. Należy również pamiętać, iż wykazanie związku poniesionych kosztów z prowadzoną działalnością gospodarczą oraz okoliczności, że ich poniesienie ma wpływ na wysokość osiąganych przychodów obciąża podatnika. Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika,że pracownicy Spółki korzystają z posiłków wydawanych w kantynie (stołówce) pracowniczej. Określenie przez Spółkę kantyny jako stołówki pracowniczej oznacza, że została ona utworzona w celu zapewnienia usług gastronomicznych pracownikom Spółki. Jednocześnie z treści przedmiotowego wniosku nie wynika, że na Spółce jako pracodawcy, spoczywa obowiązek zapewnienia pracownikom napojów i posiłków. Stosownie do art.232 Kodeksu pracy obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków i napojów uregulowany został w ustawie z dnia 26 czerwca 1974 r Kodeks pracy (Dz.U. z 1998r, Nr 21 poz.94 ze zm) oraz przepisach wykonawczych do w/w ustawy. Przepisy wykonawcze regulujące powyższy obowiązek to: rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz.279), rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 Nr 169,poz.1650). Pierwsze z wymienionych rozporządzeń dotyczy obowiązków pracodawcy względem pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych. Natomiast drugie z zacytowanych rozporządzeń mówi o obowiązku pracodawcy dostarczania wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów.Zasadą jest ponoszenie kosztów posiłków i napojów przez pracodawców jedynie w w sytuacji, gdy na pracodawcy ciąży ustawowy obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków i napojów. W tym szczególnym przypadku możliwe jest zaliczenie tego typu wydatków do kosztów uzyskania przychodów. W odniesieniu do przedstawionego przez Spółkę stanu faktycznego oraz powyższych regulacji należy stwierdzić, że wydatki ponoszone przez Spółkę na rzecz funkcjonowania kantyny nie mają związku z prowadzoną przez Spółkę działalnością gospodarczą, a ich poniesienie nie ma wpływu na wielkość osiągniętego przychodu. W związku z tym, omawiane wydatki nie stanowią kosztów uzyskania przychodów zgodnie z art.15 ust.1 ustawy. Zaliczenie wydatków związanych z funkcjonowaniem kantyny (stołówki) byłoby możliwe w sytuacji, gdyby kantyna utworzona przez Spółkę, jako pracodawcę, oprócz usług na rzecz jej własnych pracowników, świadczyła również usługi gastronomiczne odbiorcom zewnętrznym i z tego tytułu uzyskiwała przychody. Wówczas, na podstawie art.15 ust.1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, możliwe byłoby zakwalifikowanie do kosztów uzyskania przychodów wydatków związanych z funkcjonowaniem kantyny w części odpowiadającej wartości przychodów otrzymanych z tytułu sprzedaży usług gastronomicznych na zewnątrz. Mając powyższe na uwadze, postanowiono jak na wstępie. Niniejsze postanowienie dotyczy wyłącznie stanu faktycznego przedstawionego we wniosku oraz obowiązującego w tym stanie faktycznym stanu prawnego. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.