Interpretacja Urzędu Skarbowego Warszawa-Ursynów
1438/443/289-119/06/MB
z 24 października 2006 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
1438/443/289-119/06/MB
Data
2006.10.24
Autor
Urząd Skarbowy Warszawa-Ursynów
Temat
Podatek od towarów i usług --> Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe --> Przepisy przejściowe i końcowe --> Okresy przejściowe
Słowa kluczowe
czynności opodatkowane podatkiem od towarów i usług
napoje
stawki podatku
usługi gastronomiczne
Pytanie podatnika
Pytanie dotyczy stawki podatku od towarów i usług na usługę gastronomiczną dotyczącą sprzedaży napoju mlecznego z dodatkiem kawy.
POSTANOWIENIE Na podstawie art. 14a § 1 - 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8 poz. 60 z późn. zm.) w odpowiedzi na wniosek z dnia 23.08.2006 r. (data wpływu do tut. organu 24.08.2006r.) uzupełniony pismem z dnia 21.09.2006r., o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn zm.), w kwestii dotyczącej stawki podatku od towarów i usług na usługę gastronomiczną dotyczącą napoju mlecznego z dodatkiem kawy, Naczelnik Urzędu Skarbowego Warszawa - Ursynów postanawia uznać przedstawione we wniosku stanowisko za prawidłowe Uzasadnienie Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, iż Spółka wykonuje w sieci punktów sprzedaży prasy usługę gastronomiczną polegającą na serwowaniu przyrządzonego wedle własnej receptury napoju mlecznego z dodatkiem kawy, o nazwie "latte", latte macciato" lub "cappuccino". Powyższy napój, przyrządzony z 40 ml kawy espresso i 200 ml podgrzanego i spienionego specjalnym mieszadłem mleka, każdorazowo na zamówienie klienta. W przedmiotowym wniosku Wnioskodawca zwraca się z pytaniem, czy ze względu na wykonanie usługi gastronomicznej, tj. sprzedaży samodzielnie przyrządzonego napoju mlecznego należy zastosować stawkę podatkową w wysokości 7%. W ocenie Strony w przedmiotowym stanie faktycznym, zastosowanie znajdzie przepis materialnego prawa podatkowego, tj. art. 8 ust. 1 oraz art. 146 ust. 2c ustawy o podatku od towarów i usług, z którego wynika opodatkowanie przedmiotowej czynności w/w stawką preferencyjną. Po przeanalizowaniu przedstawionego we wniosku stanu faktycznego Naczelnik Urzędu Skarbowego Warszawa - Ursynów informuje. Zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, podlega odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług. Przez świadczenie usług (art. 8. ust. 1), o którym mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 cyt. ustawy. Z przepisu art. 146 ust. 1 lit. c cyt. ustawy wynika, iż w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7 % w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
Pojęcie usług gastronomicznych obejmuje wiele różnorodnych czynności m.in. przygotowanie, podawanie posiłków i napojów. W świetle wskazanego wyżej przepisu usługi takie podlegają więc opodatkowaniu przy zastosowaniu 7 % stawki podatku od towarów i usług przy uwzględnieniu wyłączeń, o których mowa w powołanym przepisie. Do wszelkich towarów sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym (wyrobów gotowych) zastosowanie ma stawka właściwa dla tych towarów. Są to bowiem towary handlowe i o wysokości stawki podatkowej nie może decydować miejsce ich sprzedaży. Przyrządzenie napojów wg określonej receptury stanowi usługę gastronomiczną. Jednak w przedmiotowej sprawie ustalenie w/w faktu nie rozstrzyga w zakresie stawki podatku od towarów i usług. Z uwagi bowiem na wyłączenie zawarte w art. 146 ust. 1 lit. c ustawy o podatku od towarów i usług istotna jest opinia określająca czy towar powstały w wyniku przyrządzenia klasyfikowany będzie jako napój mleczny. Zgodnie z podaną przez Stronę recepturą powstały z w/w usługi gastronomicznej produkt zawiera w przeważającej części składnik mleka, co zdaniem tut. urzędu uniemożliwia zakwalifikowanie go do grupowania PKWiU o symbolu 15.86.12-50 tj. "Ekstrakty, esencje, i koncentraty kawy oraz przetwory na ich bazie lub na bazie kawy". Ponadto zgodnie z klasyfikacją Głównego Urzędu Statystycznego napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy klasyfikuje się wg symbolu PKWiU 15.98.12-70.00. Jednakże zaliczenie towarów do właściwego grupowania PKWiU, zgodnie z pkt 7.3 Zasad Metodycznych PKWiU (rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług - Dz. U. Nr 42, poz. 264 z późn. zm.), należy do obowiązków producenta (usługodawcy) tego produktu, zaś w przypadkach trudności w ustaleniu właściwego grupowania, do którego należy zaliczyć produkt, producent może zwrócić się o pomoc do właściwego terytorialnie urzędu statystycznego lub Głównego Urzędu Statystycznego; ewentualne zapytania w tej sprawie kierować należy na adres: Urząd Statystyczny w Łodzi Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych, ul. Suwalska 29, 93-176 Łódź; W związku z powyższym postanowiono jak w sentencji. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.