Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu
ILPP4/443-258/12-2/EWW
z 28 sierpnia 2012 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 6 czerwca 2012 r. (data wpływu 13 czerwca 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatkujest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13 czerwca 2012 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Spółka jest jednym z czołowych producentów chleba na terytorium Polski. Spółka posiada bogatą ofertę asortymentową obejmującą blisko 40 gatunków pieczywa, w tym m.in.: tosty, pieczywo mieszane, pieczywo żytnie, pumpernikiel, bułki do hamburgerów i hot-dogów.

Spółka produkuje w celu sprzedaży chleb o nazwie „Dobry pełnoziarnisty z soją” (dalej: Chleb lub Wyrób).

Chleb to pieczywo, wyprodukowane wyłącznie z wysokiej jakości surowców naturalnych pochodzenia roślinnego (na naturalnym zakwasie), bez dodatku jakichkolwiek środków konserwujących, przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

Skład surowcowy tego Wyrobu przedstawia się następująco: mąka żytnia, woda, soja (12%), mąka pszenna, drożdże, płatki żytnie, sól, ekstrakt słodowy jasny, ekstrakt słodowy ciemny, ocet, regulator kwasowości (dioctan sodu, kwas cytrynowy), błonnik ziemniaczany, zakwas piekarski w proszku. Wyrób może także zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, nasion sezamu.

Spółka podkreśliła, że Chleb nie zawiera dodatków żadnych środków konserwujących lub sztucznie przedłużających trwałość wyrobu. Termin przydatności do spożycia Chleba wynosi 5 dni.

Wyrób jest produkowany z mąki żytniej typ (…) i mąki pszennej typ (…) na linii technologicznej, w następujący sposób: ciasto po wymiesieniu jest poddawane dzieleniu, a podzielone kęsy wpadają do metalowych foremek, w których fermentują i są wypiekane. Kęsy ciasta fermentują około 60-70 minut, po czym odbywa się ich wypiek w piecu przelotowym. Po wypieku wyroby są schładzane, dalej krojone i pakowane w torby papierowe. Po zapakowaniu produkty są wkładane do pojemników, paletowane i przekazywane do magazynu wyrobów gotowych.

W dniu 14 maja 2010 r. Spółka wystąpiła z wnioskiem o dokonanie klasyfikacji statystycznej dla powyższego Wyrobu. W odpowiedzi na wniosek Spółki, Urząd Statystyczny w X wystosował opinię klasyfikacyjną z dnia 31 maja 2010 r. nr OK-5672/KW-1805/2010, w której dokonał klasyfikacji Wyrobu Spółki, według klasyfikacji wydanej na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.), zgodnie z którą Chleb mieści się w grupowaniu PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie.

Czy Spółka ma prawo stosować stawkę VAT wynoszącą 5% w odniesieniu do dostawy opisanego powyżej Chleba, na podstawie art. 41 ust. 2a oraz załącznika nr 10 poz. 23 do ustawy o podatku od towarów i usług?

Zdaniem Wnioskodawcy:

1. Skład produktu i technologia wytwarzania

Analiza PKWiU z 2008 r. prowadzi do wniosku, że opisany przez Spółkę Chleb może należeć wyłącznie do grupy „10.7 Wyroby piekarskie i mączne”.

Wynika to ze składu Wyrobu Spółki, który jest wytwarzany na bazie mąki żytniej oraz z technologii wytwarzania, w efekcie której otrzymywane jest wypieczone, gotowe do spożycia pieczywo.

2. Funkcja wyrobu

Analizując funkcję Wyrobu Spółki, w połączeniu ze składem tego wyrobu, należy dojść do wniosku, że Wyrób ten jest wyrobem piekarskim. Biorąc pod uwagę kryterium surowcowe, Wyrób posiada wszystkie cechy charakterystyczne dla pieczywa (wyrób z mąki żytniej, wyrabiany na zakwasie oraz drożdżach, z właściwą dla pieczywa wartością odżywczą). Biorąc natomiast pod uwagę kryterium funkcjonalne, Wyrób spełnia charakterystyczną dla pieczywa funkcję nośnika dla innych produktów (masło, wędlina, sery), w połączeniu z którymi konsument otrzymuje gotowy posiłek, o odpowiednich wartościach odżywczych i zdrowotnych, spożywany w szczególności na śniadania i kolacje. Funkcja ta jest charakterystyczna dla typowych wyrobów piekarskich i odróżnia je od innych wyrobów, w szczególności od wyrobów ciastkarskich, które pełnią funkcję deseru, czyli samodzielnej, słodkiej przekąski między głównymi posiłkami lub poczęstunku dla gości.

3. Wyrób świeży

Poszukując właściwej klasy w ramach grupy 10.7, w ocenie Spółki, powinna być uwzględniona wyłącznie podkategoria „10.71.11 Pieczywo świeże”. Zdaniem Spółki, Chleb zawiera się w powyższej kategorii wyrobów „świeżych”, ponieważ nie zawiera jakichkolwiek środków konserwujących, a więc nie należy do wyrobów piekarskich konserwowanych, które zostały ujęte w podkategorii „10.72.19 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane”.

Spółka jest zdania, że przy definiowaniu wyrobów „świeżych” lub „konserwowanych” podstawowe znaczenie ma właśnie obecność środków konserwujących, a nie inne parametry wyrobu (nazwa, termin przydatności, opakowanie).

4. Klasyfikacja wyrobów Spółki przez Urząd Statystyczny w X

Spółka ma prawo do stosowania stawki VAT wynoszącej 5% na podstawie art. 41 ust. 2a załącznika nr 10 poz. 23 do ustawy o VAT, w oparciu o dokonaną przez Urząd Statystyczny w X klasyfikację statystyczną PKWiU Wyrobu.

Spółka, jako producent Wyrobu objętego pytaniem, klasyfikuje go do grupowania PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”. Powyższa klasyfikacja Spółki została w pełni potwierdzona przez Urząd Statystyczny w X. Urząd Statystyczny w X stwierdził, że wyrób określony przez producenta jako wyrób świeży mieści się w grupowaniu PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”.

    5. Skutki klasyfikacji dokonanej przez Urząd Statystyczny w X

W pkt 5.1.4 zasad metodologicznych dla PKWiU z 2008 r., wyrażona została tzw. zasada jednoznaczności grupowań. Zgodnie z tą zasadą, zakresy poszczególnych grupowań pochodnych określonego grupowania macierzystego nie mogą na siebie zachodzić, co oznacza, że określony produkt nie może być zaliczany do więcej niż jednego grupowania PKWiU.

Rozważając powyższą zasadę w kontekście PKWiU z 2008 r., Spółka zauważa, iż Chleb spełnia wszystkie przesłanki do sklasyfikowania go w grupowaniu końcowym „10.71.11.0 Pieczywo świeże”. Zatem dokonanie jakiegokolwiek innego przyporządkowania będzie sprzeczne z zasadą jednoznaczności grupowań PKWiU.

Oznacza to, że zgodnie z opiniami klasyfikacyjnymi Urzędu Statystycznego w X, Chleb należy zaliczyć do wyrobów świeżych i tym samym nie będzie można zaliczyć go do wyrobów o przedłużonej trwałości.

Spółka przypomniała przy tym, że zgodnie z pkt 7.3 zasad metodycznych PKWiU, w przypadkach trudności w ustaleniu właściwego grupowania, do którego należy zaliczyć produkt, producent może zwrócić się o pomoc do Urzędu Statystycznego - co też Spółka uczyniła i otrzymała interpretację od Urzędu Statystycznego, potwierdzającą klasyfikację Wyrobu dokonaną przez nią.

6. Termin przydatności do spożycia

Zgodnie z załącznikiem nr 10 poz. 23 ustawy o VAT, pieczywo świeże klasyfikowane do grupowania 10.71.11.0, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni, podlega opodatkowaniu stawką 5% podatku VAT.

Tym samym, dla zastosowania stawki 5% pieczywo musi spełniać następujące przesłanki:

  • podlega grupowaniu PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże” oraz
  • data minimalnej trwałości pieczywa nie przekracza 14 dni.

Klasyfikacja Wyrobu została potwierdzona przez Urząd Statystyczny w X i podlega grupowaniu PKWiU 10.71.11.0 jako „Pieczywo świeże”. Termin przydatności do spożycia Wyrobu wynosi 5 dni. Tym samym, Wyrób spełnia obie wymienione powyżej przesłanki uprawniające do zastosowania stawki 5% podatku VAT.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t. j. Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054), zwanej dalej ustawą, opodatkowaniu ww. podatkiem podlegają:

  1. odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju;
  2. eksport towarów;
  3. import towarów;
  4. wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów za wynagrodzeniem na terytorium kraju;
  5. wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów.

Art. 7 ust. 1 ustawy określa, iż przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (…).

Pojęcie towaru ustawodawca zdefiniował w art. 2 pkt 6 ustawy. Stosownie do zapisu zawartego w tym przepisie, przez towary rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

Na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy, podstawowa stawka podatku od towarów i usług wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

W myśl art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Na mocy art. 146a ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

  1. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;
  2. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%;
  3. stawka zryczałtowanego zwrotu podatku, o której mowa w art. 115 ust. 2, wynosi 7%;
  4. stawka ryczałtu, o której mowa w art. 114 ust. 1, wynosi 4%.

Ponadto ustawodawca przewidział obniżone stawki oraz zwolnienia od podatku dla dostaw niektórych towarów i świadczenia niektórych usług oraz określił warunki stosowania obniżonych stawek i zwolnień.

Zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.

W świetle przepisu art. 5a ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Przy wyznaczaniu zakresu stosowania stawek obniżonych, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r., wykorzystywana jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług, wprowadzona rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.).

Jednocześnie należy wskazać, iż to podatnik jest zobowiązany do prawidłowego określenia przedmiotu opodatkowania, co wiąże się z prawidłowym zastosowaniem stawki podatku od towarów i usług.

Stosownie bowiem do pkt 1 komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11), zgodnie z zasadami metodycznymi klasyfikacji zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby, usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniem Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej. Wynika to z faktu, że właśnie m.in. producent posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego grupowania PKWiU, tj. informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania lub przeznaczenia wyrobu.

W załączniku nr 10 do ustawy, w poz. 23 wymienione zostało, sklasyfikowane pod symbolem ex 10.71.11.0 „Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni”.

Z objaśnienia do ww. załącznika do ustawy wynika, że ex oznacza, iż dotyczy tylko danego wyrobu z danego grupowania.

Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania obniżonej stawki podatku VAT tylko do wyrobów należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniającego określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce „nazwa towaru (grupy towarów)”. Zatem, wynikająca z załącznika nr 10 do ustawy stawka podatku od towarów i usług dotyczy wyłącznie danego towaru z danego grupowania.

Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że Wnioskodawca jest jednym z czołowych producentów chleba na terytorium Polski. Posiada on bogatą ofertę asortymentową obejmującą blisko 40 gatunków pieczywa. W celu sprzedaży produkuje on m.in. chleb o nazwie „Dobry pełnoziarnisty z soją” (dalej Chleb). Jest to pieczywo, wyprodukowane wyłącznie z wysokiej jakości surowców naturalnych pochodzenia roślinnego (na naturalnym zakwasie), bez dodatku jakichkolwiek środków konserwujących, przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

Termin przydatności do spożycia Chleba wynosi 5 dni. W dniu 14 maja 2010 r. Spółka wystąpiła z wnioskiem o dokonanie klasyfikacji statystycznej dla powyższego produktu. W odpowiedzi na jej wniosek, Urząd Statystyczny w X wystosował opinię klasyfikacyjną, w której dokonał klasyfikacji Chleba, według klasyfikacji wydanej na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, zgodnie z którą Chleb mieści się w grupowaniu PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”.

Mając na uwadze powołane przepisy prawa stwierdzić należy, że w przypadku produktów zaliczanych do grupowania PKWiU 10.71.11.0 wymienionych pod poz. 23 załącznika nr 10 do ustawy, zastosowanie znajduje obniżona 5% stawka VAT. Przedmiotem niniejszej sprawy jest Chleb sklasyfikowany pod symbolem PKWiU 10.71.11.0, o terminie przydatności do spożycia 5 dni. Zatem jest to produkt, wymieniony w poz. 23 załącznika nr 10 do ustawy.

Reasumując, Spółka ma prawo stosować stawkę VAT wynoszącą 5% w odniesieniu do dostawy Chleba będącego przedmiotem pytania, na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 23 załącznika nr 10 do ustawy.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Należy podkreślić, iż tut. Organ nie jest uprawniony do klasyfikowania danych towarów do symboli PKWiU. W świetle zasad metodycznych Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług zaliczenie danego towaru lub usługi do odpowiedniego grupowania tej klasyfikacji należy do obowiązków podatnika. W związku z powyższym, tut. Organ oparł się w niniejszej interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego na klasyfikacji przedstawionej przez Zainteresowanego.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu, ul. Ratajczaka 10/12, 61-815 Poznań po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 270). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Poznaniu, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Lesznie, ul. Dekana 6, 64-100 Leszno.

doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj