Interpretacje do przepisu
art. 45 ustawy o podatku akcyzowym

 

Wybierz przepis

art. ust. pkt lit.

Wybór obejmuje dokładnie wskazany przepis, np. art.5 nie obejmie art.5 ust.1 pkt 1


18/481753 - interpretacji podatkowych do przepisu art. 45 ustawy o podatku akcyzowym

1

2019.10.14 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB3-3.4013.178.2019.1.PJ
     ∟W przypadku o którym mowa w art. 89 ust. 2 pkt 1 ustawy akcyzowej aby zastosować zerową stawkę akcyzy dla wyrobów energetycznych, muszą one być w posiadaniu zużywającego podmiotu gospodarczego. Wnioskodawca będzie występował jako zużywający podmiot gospodarczy, który przez cały czas - od momentu odbioru Wyrobów i zakończenia wobec nich procedury zawieszenia poboru akcyzy aż do momentu ich zużycia - będzie w posiadaniu tych Wyrobów. W związku z nabyciem Wyrobów w procedurze zawieszenia poboru akcyzy, które następnie będą zużywane przez Spółkę w procesie produkcji anionowych związków powierzchniowo czynnych, Spółce przysługuje prawo do zastosowania zerowej stawki akcyzy.

2018.06.08 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB3-3.4013.98.2018.1.MK
     ∟Możliwość objęcia wyrobów akcyzowych w postaci płynu do papierosów elektronicznych procedurą zawieszenia poboru akcyzy oraz obowiązek oznaczenia legalizacyjnymi znakami akcyzy

2018.01.26 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB3-3.4013.260.2017.1.JS
     ∟opodatkowanie akcyzą wewnątrzwspólnotowego nabycia wyrobów akcyzowych do składu podatkowego, produkcji w składzie podatkowym oraz sprzedaży detalicznej, wewnątrzwspólnotowej dostawy i eksportu wyrobów akcyzowych

2016.12.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.306.2016.3.PK
     ∟Określenie podstawy opodatkowania piw smakowych

2016.12.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.306.2016.3.PK
     ∟Określenie podstawy opodatkowania piw smakowych

2016.11.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.337.2016.1.PK
     ∟Określenie podstawy opodatkowania piw smakowych

2016.11.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.310.2016.1.MK
     ∟zakończenie procedury zawieszenia poboru akcyzy i powstanie zobowiązania podatkowego w przypadku produkcji piwa

2016.05.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/4513-43/16/EK
     ∟opłata paliwowa.

2015.11.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/4512-1-287/15-2/ISN
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie określenia podstawy opodatkowania w imporcie towarów akcyzowych przemieszczanych w procedurze zawieszenia poboru akcyzy.

2015.10.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/4513-74/15/BP
     ∟Czy opłacie paliwowej podlega wprowadzanie na rynek krajowy produktów specjalnych z przeznaczeniem do wykorzystania do innych celów niż do napędu silników spalinowych, w sytuacji gdy Spółka uiszcza od nich podatek akcyzowy z zastosowaniem stawki podatku akcyzowego wskazanej w art. 89 ust. 1 pkt 14 ustawy akcyzowej?

2015.10.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/4513-65/15/MK
     ∟określenie stawki podatku akcyzowego na oleje transformatorowe oraz obowiązku zapłaty opłaty paliwowej i złożenia zabezpieczenia akcyzowego

2014.10.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/443-447/14/JK
     ∟Podatek akcyzowy w zakresie wysokości zabezpieczenia akcyzowego.

2014.08.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-218/14/PK
     ∟objęcie opłatą paliwową sprzedaży olejów napędowych nie przeznaczonych do napędu silników spalinowych

2013.11.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-522/13/PK
     ∟określenie od dnia 1 marca 2009r. podstawy opodatkowania piw smakowych

2012.12.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-140/12-3/BJ
     ∟Dla potrzeb ustalenia podstawy opodatkowania piwa, a zatem również piw smakowych, należy przyjmować stopień Plato rozumiany jako ułamek masowy o wartości 1 procent m/m ekstraktu brzeczki podstawowej, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego, odnoszonych do wyrobu gotowego, tj. wyrobu, dla którego został zakończony cały proces produkcyjny. Prawodawca precyzyjnie bowiem wskazał na wyrób gotowy jako ten, którego parametry tj. zawartość alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego będą determinowały obliczenie zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej. Oznacza to, że dla opodatkowania akcyzą wyrób musi spełniać łącznie dwa warunki: stanowić wyrób gotowy oraz umożliwiać określenie stopni Plato.

2011.08.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-925/11/DG
     ∟Zapłaty akcyzy w przypadku bezpośredniego transportu wyrobów akcyzowych wymienionych w załączniku nr 2 do ustawy z innego państwa członkowskiego od kontrahenta unijnego do Polski do kontrahenta Polskiego, w sytuacji gdy Wnioskodawca występuje jako pośrednik

2009.11.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-606/09/DG
     ∟Czy począwszy od 1 marca 2009 roku, określając podstawę opodatkowania piw smakowych podatkiem akcyzowym, Spółka powinna przyjąć, w celu obliczenia stopni Plato, ekstrakt rzeczywisty ustalony dla piwa jasnego, stanowiącego komponent piwa smakowego, tj. nie uwzględniając wartości, o jaką ekstrakt ten został podwyższony wskutek dodania w procesie produkcyjnym syropów smakowych?

2008.04.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-238/08-2/SM
     ∟wysokość zabezpieczenia akcyzowego (ryczałtowego) (produkcja piwa w składzie podatkowym)

1

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj