Interpretacje do przepisu
art. 146d ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług

 

Wybierz przepis

art. ust. pkt lit.

Wybór obejmuje dokładnie wskazany przepis, np. art.5 nie obejmie art.5 ust.1 pkt 1


32/481753 - interpretacji podatkowych do przepisu art. 146d ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług

1 2

2019.08.28 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-3.4012.358.2019.1.ISK
     ∟Stawka podatku do pośrednictwa w sprzedaży usług turystycznych.

2019.08.20 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0113-KDIPT1-3.4012.305.2019.2.MWJ
     ∟stawki dla usług montażu i serwisowania klimatyzacji i powietrznych pomp ciepła

2019.07.04 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP4.4012.363.2019.1.EK
     ∟Zastosowanie obniżonej stawki podatku VAT do sprzedaży wyrobów cukierniczych sklasyfikowanych pod symbolem PKWIU 56.10.1.

2019.02.15 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-2.4012.823.2018.2.PC
     ∟opodatkowania pobieranej opłaty transakcyjnej za świadczoną usługę pośrednictwa w zakupie usług krótkotrwałego zakwaterowania

2018.01.11 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0112-KDIL1-1.4012.588.2017.1.OA
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania czynności zapewnienia wyżywienia, za które Wnioskodawca pobiera opłaty.

2017.03.29 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 3063-ILPP3.4512.36.2017.1.NK
     ∟Uznanie czynności związanych z wyżywieniem wykonywanych na rzecz podmiotów C, F i G za stanowiące po stronie Gminy czynności opodatkowane VAT według stawki 8%.

2017.03.15 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 3063-ILPP2-2.4512.21.2017.1.AKR
     ∟Stawka podatki PKWiU 10.89.19.0

2016.11.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4512.97.2016.1.LG
     ∟Uznanie dostawy towarów za wewnątrzwspólnotową dostawę towarów i opodatkowanie tej dostawy stawką 0%

2016.08.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-406/16-3/JŻ
     ∟Rozliczenie dostaw towarów na zasadzie mechanizmu odwrotnego obciążenia oraz zastosowanie stawki podatku w wysokości 0%

2015.11.23 - Minister Finansów - PT8.8101.44.2015/PBD/188
     ∟Ustalenia czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie usług restauracyjnych, - Stawka podatku VAT do opisanych czynności oraz - Ustalenia podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.

2015.05.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-210/15/IK
     ∟w zakresie uznania świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz w zakresie zastosowania stawki podatku VAT i ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.

2015.05.19 - Minister Finansów - PT8.8101.47.2015/WCH/179
     ∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanym stanie faktycznym Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT (8% lub 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).

2015.05.19 - Minister Finansów - PT8.8101.49.2015/WCH/181
     ∟Usługi gastronomiczne - świadczenie usług, dostawa towarów, ustalenie podstawy opodatkowania

2015.05.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-212/15-2/MP
     ∟Stawka podatku dla usług restauracyjnych, podstawa opodatkowania świadczenia;

2015.04.14 - Minister Finansów - PT8.8101.48.2015/WCH/180
     ∟uznanie, iż świadczenie Wnioskodawcy polegające na dostawie produktu do spożycia na miejscu wraz z wykonaniem szeregu czynności dodatkowych na rzecz klienta stanowi złożoną (kompleksową) usługę restauracyjną/gastronomiczną (związaną z wyżywieniem); uznanie, że świadczenie Wnioskodawcy (usługa restauracyjna) obejmujące dostawę produktu do spożycia na miejscu może być opodatkowane obniżoną stawką VAT, z wyłączeniem tej części, która odpowiada wartości sprzedaży produktu opodatkowanego według podstawowej stawki VAT (w szczególności napojów),; uznanie, że w świetle art. 29a ust. 1 ustawy o VAT (w stanie prawnym obowiązującym od dnia 1 stycznia 2014 r.) podstawą opodatkowania świadczenia Wnioskodawcy (dostawa produktu do spożycia na miejscu) jest cena płacona przez Klienta alokowana do części odpowiadającej wartości usługi restauracyjnej i części odpowiadającej wartości produktu (i pomniejszona o należny VAT)

2015.04.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/4512-8/15-4/JS
     ∟stawka podatku VAT – wydanie produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych

2015.04.10 - Minister Finansów - PT8.8101.43.2015/TKE
     ∟uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktów gastronomicznych wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta, za usługę restauracyjną/gastronomiczną; określenie prawidłowej stawki podatku VAT; określenie podstawy opodatkowania dla usługi gastronomicznej obejmującej wydanie produktu żywnościowego

2015.03.20 - Minister Finansów - PT8.8101.13.2015/TKE
     ∟uznanie, iż w świetle art. 6 ust. 1 unijnego rozporządzenia wykonawczego świadczenie Wnioskodawcy w Sieci restauracji polegające na sprzedaży produktów gastronomicznych (wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta) stanowi usługę restauracyjną i gastronomiczną (związaną z wyżywieniem); uznanie, iż w świetle art. 6 ust. 1 unijnego rozporządzenia wykonawczego, świadczenie Wnioskodawcy w Lokalu polegające na sprzedaży produktów gastronomicznych wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta stanowi usługę restauracyjną/gastronomiczną (związaną z wyżywieniem); uznanie, że świadczenie Wnioskodawcy (usługa gastronomiczna obejmująca wydanie produktu żywnościowego) może być opodatkowane obniżoną stawką VAT (obecnie 8%), z wyłączeniem tej części, która odpowiada wartości sprzedaży produktu opodatkowanego według podstawowej stawki VAT (w szczególności napojów); uznanie, że w świetle art. 29 ust. 1 ustawy o VAT (w stanie prawnym obowiązującym do 31 grudnia 2013 r.) podstawą opodatkowania świadczenia Wnioskodawcy (usługa gastronomiczna obejmująca wydanie produktu żywnościowego) jest cena płacona przez Klienta alokowana do części odpowiadającej wartości usługi restauracyjnej i części odpowiadającej wartości produktu (i pomniejszona o należny VAT).

2015.03.16 - Minister Finansów - PT8.8101.50.2015/WCH/182
     ∟uznanie, iż świadczenie Wnioskodawcy w Restauracji i Klubie polegające na sprzedaży produktów gastronomicznych (wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta) stanowi usługę restauracyjną/gastronomiczną (związaną z wyżywieniem); uznanie, że świadczenie Wnioskodawcy (usługa gastronomiczna obejmująca wydanie produktu żywnościowego) może być opodatkowane obniżoną stawką VAT, z wyłączeniem tej części, która odpowiada wartości sprzedaży produktu opodatkowanego według podstawowej stawki VAT (w szczególności napojów); uznanie, że w świetle art. 29 ust. 1 ustawy o VAT (w stanie prawnym obowiązującym do dnia 31 grudnia 2013 r.) podstawą opodatkowania świadczenia Wnioskodawcy (usługa gastronomiczna obejmująca wydanie produktu żywnościowego) jest cena płacona przez Klienta alokowana do części odpowiadającej wartości usługi restauracyjnej i części odpowiadającej wartości produktu (i pomniejszona o należny VAT)

2015.03.11 - Minister Finansów - PT8.8101.41.2015/PBD/185
     ∟uznanie sprzedaży produktu na miejscu jako świadczenie złożone, uznanie czynności za usługę restauracyjną oraz określenie opodatkowania podatkiem od towarów i usług świadczenia obejmującego dostawę produktów do spożycia na miejscu wraz z wykonaniem czynności dodatkowych

2015.01.23 - Minister Finansów - PT8/033/162/946/PBD/14/
     ∟zastosowanie stawki podatku do sprzedaży usług cateringowych i gastronomicznych oraz dostawy towarów wymienionych w poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów

2015.01.09 - Minister Finansów - PT8/033/97/607/PBD/14/
     ∟uznanie sprzedaży produktu na miejscu jako świadczenie złożone, uznanie czynności za usługę restauracyjną, zastosowanie właściwej stawki podatkowej oraz określenie właściwej podstawy opodatkowania

2015.01.09 - Minister Finansów - PT8/033/104/635/WCH/14/RD
     ∟opodatkowanie wykonywanych przez Wnioskodawcę czynności polegających na sprzedaży produktów gastronomicznych wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta

2015.01.07 - Minister Finansów - PT8/033/61/402/TKE/14/RD
     ∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych zdarzeniach przyszłych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT (8% lub 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).

2015.01.07 - Minister Finansów - PT8/033/160/942/TKE/14
     ∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych stanach faktycznych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT (8% lub 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).

2014.12.19 - Minister Finansów - PT8/033/96/606/PBD/14/RD-118709
     ∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych stanach faktycznych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT 8% albo 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).

2014.12.19 - Minister Finansów - PT8/033/58/399/SBA/14/RD-118701
     ∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych zdarzeniach przyszłych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT (8% lub 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).

2014.12.19 - Minister Finansów - PT8/033/99/609/TKE/14/RD-118768
     ∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych stanach faktycznych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT (8% lub 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).

2014.12.19 - Minister Finansów - PT8/033/60/401/WCH/14/RD118732
     ∟uznanie sprzedaży produktu na miejscu jako świadczenie złożone, uznanie czynności za usługę restauracyjną, zastosowanie właściwej stawki podatkowej oraz określenie właściwej podstawy opodatkowania

2014.12.19 - Minister Finansów - PT8/033/59/400/WCH/14/RD118717
     ∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych stanach faktycznych i zdarzeniach przyszłych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).

1 2

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj