Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie
IPPP3/4513-23/15-5/SM
z 26 czerwca 2015 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA


Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 16 marca 2015 r. (data wpływu 18 marca 2015 r.), uzupełnionym w dniu 19 maja 2015 r. (data wpływu 22 maja 2015 r.) w odpowiedzi na wezwanie nr IPPP3/4513-23/15-3/SM z dnia 8 maja 2015 r. (skutecznie doręczone w dniu 14 maja 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku dla produkowanego napoju alkoholowego - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE


W dniu 18 marca 2015 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku dla produkowanego napoju alkoholowego.


Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 15 maja 2015 r. w dniu 19 maja 2015 r. (data wpływu 22 maja 2015 r.).


We wniosku przedstawiono następujące zdarzenia przyszłe:


Firma A. jest producentem wyrobów akcyzowych:

  1. Napojów winiarskich;
  2. Wyrobów pośrednich;
  3. Napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi o mocy powyżej 0,5% obj. w wyrobie gotowym zwanych dalej napojami piwnymi;
  4. Napojów alkoholowych powstałych ze zmieszania piwa słodowego z napojami bezalkoholowymi (tzw. napoje piwne, zarówno spokojne jak i wzbudzone poprzez wysycanie dwutlenkiem węgla).

Firma A. Sp. z o.o. wytwarza wyroby akcyzowe od 1996 roku i prowadzi skład podatkowy, w którym wytwarza:

  1. Fermentowane napoje winiarskie;
  2. Wyroby pośrednie;
  3. Piwo słodowe, które nie jest produktem finalnym a stanowi bazę do otrzymywania napojów alkoholowych powstałych ze zmieszania tego piwa z napojami bezalkoholowymi;
  4. Napoje alkoholowe powstałe ze zmieszania piwa słodowego z napojami bezalkoholowymi (tzw. napoje piwne zarówno spokojne, jak i wzbudzone poprzez wysycanie dwutlenkiem węgla).

W dniu 16 września 2013 r. złożony został aneks do akt weryfikacyjnych o nr 4, w którym przedstawiono zamiar rozpoczęcia produkcji napojów piwnych gazowanych nalewanych do butelek ciśnieniowych i zamykanych korkiem niegrzybkowym wraz z zapinką drucianą. Firma A. posiada linię produkcyjną do wysycania napojów dwutlenkiem węgla i do rozlewu takich wyrobów gazowanych.


We wniosku o urzędowe sprawdzenie przedstawiono wszystkie niezbędne informacje i dokumenty (szkice, receptury, opis postępowania technologicznego, przewidzianą dokumentację).


Od dnia 27 września 2013 r. firma A. wytwarza napoje alkoholowe (będące mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi) o mocy 9% obj. musujące, gazowane według zasad postępowania technologicznego opisanego w aneksie nr 4.


Proces wytwarzania takiego napoju składa się z 3 zasadniczych etapów:

  1. wytworzenie piwa słodowego 19 stopni Plato, o procentowej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11%;
  2. wytworzenie napoju alkoholowego o zawartości 9% obj. poprzez zmieszanie piwa o mocy 11% obj. otrzymanego jak w punkcie a, z napojem bezalkoholowym;
  3. wysycenie napoju alkoholowego (dwutlenkiem węgla) otrzymanego jak w punkcie b oraz jego rozlew do opakowań jednostkowych. Napój alkoholowy powstały przez zmieszanie piwa o mocy 11% z napojem bezalkoholowym ma następujący skład (na 1000 l gotowego wyrobu):
    1. piwo 19 stopni Plato (11 % alkoholu) 833 l = 83,3%;
    2. napój bezalkoholowy (woda – 165 l) = 16,5%, kwas cytrynowy 1,2 kg = 0,12%, syntetyczne substancje słodzące 0,72 kg = 0,03%, aromat muskatu 0,8 kg = 0,03%, substancje konserwujące 0,09 kg = 0,005%.


Ad. a. Wytworzenie piwa 19 stopni Plato odbywa się według zasad określonych w aktach weryfikacyjnych. Udział ekstraktu z surowców słodowanych w nastawie (brzeczce podstawowej na to piwo) jest w przewadze w stosunku do ekstraktu z surowców niesłodowanych (ekstrakt słodowy stanowi 50,1% wagowych, a ekstrakt niesłodowy stanowi 49,9% wagowych).


Piwo używane do wytwarzania napojów jak w punkcie b. jest klarowne (po filtracji przez ziemię okrzemkową).


Ad b. Klarowne piwo miesza się z napojem bezalkoholowym w proporcjach jak wyżej. Po wykonaniu analizy fizykochemicznej i sensorycznej powstały napój jest filtrowany i przekazywany na linię do rozlewu wyrobów gazowanych.

Ad c. Dwutlenek węgla dodawany jest do wychłodzonego napoju pod ciśnieniem i tak wysycony napój rozlewany jest do butelek ciśnieniowych szklanych z zielonego szkła w rozlewie „na zimno”. Butelki zamykane są plastikowym korkiem o cylindrycznym kształcie w części korka wchodzącej w szyjkę butelki (korek nie jest korkiem grzybkowym). Na korek założona jest zapinka druciana zapobiegająca wyrzuceniu korka z butelki przez ciśnienie wewnątrz butelki.


Informacje dodatkowe:

  1. Cały alkohol w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji cukrów zawartych w brzeczce nastawnej na piwo. Nie jest dodawany alkohol etylowy.
  2. Zawartość alkoholu w gotowym wyrobie wynosi 9% objętościowych.
  3. Ciśnienie panujące w butelce z gotowym wyrobem wynikającym z dodanego dwutlenku węgla wynosi w temperaturze 20 stopni Celsjusza powyżej 3 barów.
  4. Poprzez zmieszanie piwa z napojem bezalkoholowym gotowy wyrób posiada niektóre cechy organoleptyczne odmienne niż piwo, z którego powstał ten napój. Poprzez dodanie dozwolonych substancji dodatkowych, a w szczególności aromatu i substancji słodzących gotowy wyrób różni się znacznie zarówno smakiem i zapachem od piwa użytego do jego otrzymania. Takie jest założenie „marketingowe” dla tego produktu tzn. ma on nie pachnieć piwem, a muskatem, być lekko słodki i „strzelać” po otwarciu. Ta zmiana cech organoleptycznych gotowego wyrobu w stosunku do użytej bazy piwnej jest świadoma i celowa i wynika z oczekiwań konsumentów.
  5. Wyrób będący przedmiotem wniosku jest piwem (CN 2203 00 pod względem stawki akcyzy należnej od tego wyrobu i jest zaliczany do grupowania CN 2206 00 - napoje fermentowane pozostałe, jeśli chodzi o jego rodzaj, asortyment).

W odpowiedzi na wezwanie nr IPPP3/4513-23/15-3/SM z dnia 8 maja 2015 r. o jednoznaczne wskazanie dla produkowanego napoju alkoholowego na bazie piwa właściwej klasyfikacji w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodniej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987 r., str. 1, ze zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydane specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, ze zm.) Spółka sprecyzowała, że wyrób będący przedmiotem wniosku jest piwem otrzymanym ze słodu i jest klasyfikowany do podpozycji CN 2203 00.


Treść pozostałych zapisów pozostaje bez zmian.


Jednocześnie Spółka zaznaczyła, że:

  1. Ustawa o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r., Nr 3, poz. 11) w art. 94.1 w taki „podwójny” sposób klasyfikuje napoje będące mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi, tzn. do CN 2203 00 pod względem należnego podatku akcyzowego i do CN 2206 00 pod względem asortymentowym.
  2. Inny podmiot występując o wydanie indywidualnej interpretacji prawa dla analogicznego produktu, produkowanego w identycznej technologii, zaklasyfikował go zgodnie z brzmieniem art. 94.1 ustawy akcyzowej czyli do CN 2203 00 i do CN 2206 00 i nie stanowiło to przeszkody, aby Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi wydał interpretację IPTPP3/443A-82/14-4/KK.

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie:


Czy stawka podatku akcyzowego należnego od napoju alkoholowego o zawartości 9% obj. alkoholu powstałego poprzez zmieszanie piwa słodowego z napojem bezalkoholowym, rozlanego do ciśnieniowych butelek z ciemnego szkła i nasyconych dodanym dwutlenkiem węgla powodującym ciśnienie w butelce powyżej 3 barów (w 20 st. C), zamkniętych korkiem niegrzybkowym i zabezpieczonych zapinką drucianą wynosi 7,79 zł za każdy stopień Plato od 1 hektolitra gotowego wyrobu?


Zdaniem Wnioskodawcy:


Stawka podatku akcyzowego należnego od napoju alkoholowego o mocy 9% obj. powstałego poprzez zmieszanie piwa słodowego z napojem bezalkoholowym, rozlanego do butelek ciśnieniowych z ciemnego szkła, do którego dodano dwutlenek węgla powodujący ciśnienie w butelce w 20 st. C wynoszące powyżej 3 barów, zamkniętym niegrzybkowym korkiem wraz z zapinką drucianą wynosi 7,79 zł za każdy stopień Plato od 1 hektolitra gotowego wyrobu.


W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionych zdarzeń przyszłych jest prawidłowe.


Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2014 r., poz. 752, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, użyte w ustawie określenia oznaczają: wyroby akcyzowe – wyroby energetyczne, energię elektryczną, napoje alkoholowe, wyroby tytoniowe oraz susz tytoniowy, określone w załączniku nr 1 do ustawy.

W myśl art. 3 ust. 1 ustawy, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z pózn. zm.).


Zgodnie z art. 92 ustawy, do napojów alkoholowych w rozumieniu ustawy zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie.


Stosownie do art. 94 ust. 1 ustawy, piwem w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości.


Art. 94 ust. 3 ustawy stanowi, że podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato.


W myśl art. 94 ust. 4 ustawy, stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.


Z opisu sprawy wynika, że Wnioskodawca jest producentem wyrobów akcyzowych:

  • Napojów winiarskich;
  • Wyrobów pośrednich;
  • Napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi o mocy powyżej 0,5% obj. w wyrobie gotowym zwanych dalej napojami piwnymi;
  • Napojów alkoholowych powstałych ze zmieszania piwa słodowego z napojami bezalkoholowymi (tzw. napoje piwne, zarówno spokojne, jak i wzbudzone poprzez wysycanie dwutlenkiem węgla).


Od dnia 27 września 2013 r. Spółka wytwarza napoje alkoholowe (będące mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi) o mocy 9% obj. musujące, gazowane.


Proces wytwarzania takiego napoju składa się z 3 zasadniczych etapów:

  1. Wytworzenie piwa słodowego 19 stopni Plato, o procentowej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 11%. Udział ekstraktu z surowców słodowanych w nastawie (brzeczce podstawowej na to piwo) jest w przewadze w stosunku do ekstraktu z surowców niesłodowanych (ekstrakt słodowy stanowi 50,1% wagowych, a ekstrakt niesłodowy stanowi 49,9% wagowych). Piwo używane do wytwarzania napojów jest klarowne (po filtracji przez ziemię okrzemkową).
  2. Wytworzenie napoju alkoholowego o zawartości 9% obj. poprzez zmieszanie otrzymanego piwa o mocy 11% obj. z napojem bezalkoholowym. Po wykonaniu analizy fizykochemicznej i sensorycznej powstały napój jest filtrowany i przekazywany na linię do rozlewu wyrobów gazowanych.
  3. Wysycenie otrzymanego napoju alkoholowego (dwutlenkiem węgla) oraz jego rozlew do opakowań jednostkowych. Butelki zamykane są plastikowym korkiem o cylindrycznym kształcie w części korka wchodzącej w szyjkę butelki (korek nie jest korkiem grzybkowym). Na korek założona jest zapinka druciana zapobiegająca wyrzuceniu korka z butelki przez ciśnienie wewnątrz butelki.

W odpowiedzi na wezwanie nr IPPP3/4513-23/15-3/SM z dnia 8 maja 2015 r. o jednoznaczne wskazanie dla produkowanego napoju alkoholowego na bazie piwa właściwej klasyfikacji w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodniej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987 r., str. 1, ze zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydane specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, ze zm.) Spółka sprecyzowała, że wyrób będący przedmiotem wniosku jest piwem otrzymanym ze słodu i jest klasyfikowany do podpozycji CN 2203 00.


Jednocześnie Spółka zaznaczyła, że:

  1. Ustawa o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r., Nr 3, poz. 11) w art. 94.1 w taki „podwójny” sposób klasyfikuje napoje będące mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi, tzn. do CN 2203 00 pod względem należnego podatku akcyzowego i do CN 2206 00 pod względem asortymentowym.
  2. Inny podmiot występując o wydanie indywidualnej interpretacji prawa dla analogicznego produktu, produkowanego w identycznej technologii, zaklasyfikował go zgodniez brzmieniem art. 94.1 ustawy akcyzowej czyli do CN 2203 00 i do CN 2206 00 i nie stanowiło przeszkody, aby Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi wydał interpretację IPTPP3/443A-82/14-4/KK.

Wątpliwości Spółki dotyczą wysokości stawki podatku akcyzowego dla ww. wyrobu.


Zauważyć należy, że w myśl przepisu art. 94 ust. 1 ustawy, piwem w rozumieniu ustawy są m.in. wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00. W uzupełnieniu z dnia 15 maja 2015 r. Spółka jednoznacznie sklasyfikowała opisany we wniosku wyrób do kodu CN 2203 00.

Zatem produkowany przez Spółkę napój będzie piwem, o którym mowa w ww. art. 94 ust. 1 ustawy, opodatkowanym stawką akcyzy w wysokości 7,79 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu (zgodnie z art. 94 ust. 4 ustawy).


W tym miejscu nie można się zgodzić z twierdzeniem Spółki, że ustawa o podatku akcyzowym w art. 94 ust. 1 w „podwójny” sposób klasyfikuje napoje będące mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi, tzn. do CN 2203 00 pod względem należnego podatku akcyzowego i do CN 2206 00 pod względem asortymentowym. Piwem bowiem w myśl tego przepisu są dwa wyroby klasyfikowane do różnych kodów CN – wyroby objęte pozycją CN 2203 00 i wyroby objęte pozycją CN 2206 00 będące mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi. W żadnym przypadku nie można zatem mówić o podwójnej klasyfikacji jednego produktu, lecz o dwóch produktach spełniających jedną definicję.

Niezasadne są także twierdzenia Spółki, że wydana przez Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi interpretacja indywidualna nr IPTPP3/443A-82/14-4/KK oparta została na klasyfikacji wyrobu do kodu CN 2203 00 i do CN 2206 00. Jak bowiem wyraźnie podkreślono na wstępie tej interpretacji: „W związku z powyższym należy podkreślić, że w niniejszej interpretacji dokonano oceny stanowiska Spółki wyłącznie odnośnie przepisów prawa podatkowego, w oparciu o wskazany przez Wnioskodawcę symbol CN 2206 00 dla wyrobu będącego przedmiotem wniosku”.

Powyższe uwagi nie zmieniają jednak zasadniczego faktu, że zarówno wyroby klasyfikowane do kodu CN 2203 00, jak i wyroby klasyfikowane do kodu CN 2206 (mieszanina piwa z napojami bezalkoholowymi) są opodatkowane tą samą stawką podatku akcyzowego, tj. 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.


Zatem stanowisko Spółki należało uznać za prawidłowe.


Interpretacja dotyczy zdarzeń przyszłych przedstawionych przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.


Należy zaznaczyć, że zgodnie z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania, informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1, poz. 11) zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej i to jego obciążają ewentualne negatywne konsekwencje z tytułu błędnego zaklasyfikowania wyrobów.


W konsekwencji, tut. Organ nie dokonywał klasyfikacji wyrobu, przyjmując klasyfikację wskazaną przez Wnioskodawcę.


Tym samym należy podkreślić, że w niniejszej interpretacji dokonano oceny stanowiska Spółki w oparciu o wskazany przez Wnioskodawcę symbol CN 2203 00 dla wyrobu będącego przedmiotem wniosku.


Ponadto zauważyć należy, że od dnia 1 stycznia 2015 r. podmioty mające wątpliwości co do klasyfikacji wyrobu akcyzowego lub samochodu osobowego posiadają uprawnienie do wystąpienia z wnioskiem o wydanie wiążącej informacji akcyzowej (WIA). Zgodnie z art. 7d ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym, WIA jest decyzją wydawaną na potrzeby opodatkowania wyrobu akcyzowego albo samochodu osobowego akcyzą, organizacji obrotu wyrobami akcyzowymi lub oznaczania znakami akcyzy tych wyrobów, która określa:

  1. klasyfikację wyrobu akcyzowego albo samochodu osobowego w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) albo
  2. rodzaj wyrobu akcyzowego przez opis tego wyrobu w takim stopniu szczegółowości, który jest wystarczający do określenia opodatkowania wyrobu akcyzowego akcyzą, organizacji obrotu wyrobami akcyzowymi lub oznaczania znakami akcyzy tych wyrobów.

Zgodnie z § 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 12 grudnia 2014 r. w sprawie wyznaczenia dyrektorów izb celnych właściwych do prowadzenia spraw w zakresie wiążącej informacji akcyzowej, wyznacza się Dyrektora Izby Celnej we Wrocławiu do prowadzenia spraw w zakresie wiążącej informacji akcyzowej.


Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. z 2012 r., poz. 270, z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.


doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj