Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie
IPPP2/443-195/14-3/DG
z 14 maja 2014 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA


Na podstawie art. 14b § 1 i §  6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy -przedstawione we wniosku z dnia 20 lutego 2014 r. (data wpływu 26 lutego 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania nazw na paragonach produkowanych wyrobów ciastkarskich i pieczywa - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE


W dniu 26 lutego 2014 r. wpłynął do tut. Organu ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania nazw na paragonach produkowanych wyrobów ciastkarskich i pieczywa.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:


Cukiernia - piekarnia posiada sklepy firmowe, które oferują swoim klientom wyroby cukiernicze i piekarskie. Problem polega na tym, że w związku z wejściem w życie przepisów dotyczących jednoznacznej identyfikacji towaru, trudno jest Wnioskodawcy określić jak to dobrze zrobić z uwagi na posiadany asortyment tj:

  • Rurka krucha ze śmietana 8% VAT i rurka z kremem 8% VAT - czy może figurować pod jednym kodem jako rurka? Stawka VAT jest taka sama, jednak ceną się różnią; czy może być jako ciastko sztukowe.
  • Babeczka czekoladowa, babeczka jabłkowa, babeczka wiśnia, tarta malina; są to babeczki, które mają sam ten VAT 8% - czy mają mieć odrębne kody, czy kod jako babeczki szt., czy ma figurować jako ciastko szt.?
  • Eklerka, szarlotka, trufla, mufinka czekoladowa, napoleonka, sernik, beza są to ciastka szt. z VAT 8 % - czy mają mieć odrębne kody jako ich nazwy, czy mają figurować na kasie fiskalnej jako ciastko szt.?
  • Francuskie ser, francuskie budyń, francuskie jabłko - czy może figurować pod jednym kodem jako francuskie ? Stawka VAT jest taka sama - czy może być jako ciastko sztukowe, czy muszą mieć odrębne swoje kody?
  • Ciastka wagowe tj.: francuskie toffi, francuskie cukier, francuskie marmolada mają figurować jako francuskie (czy trzeba zaznaczyć, że to są ciastka na wagę?) czy po prostu mogą figurować jako ciastka na wagę. Stawkę VAT mają tą samą, różnią się ceną.

Czy ciastka wagowe takie jak: kokosanki, ptysie, faworki, wafle, oponki, dino, rurki, amaretti galaretka smakowa, orzeszki nadziewane, trufla, owsiane czekolada, owsiane orzech, bezy, groszek ptysiowy, cynamonki karbowane, kruche z cukrem, maszynkowe, maślane z cukrem, słomka długa, słomka krótka, biszkopty, bambo, markizy, mogą figurować jako ciastka wagowe, gdyż mają taką samą stawkę VAT a różnią się ceną; czy muszą figurować każde pod odrębną nazwą?

Czy ciastka wagowe z VAT 23% takie jak: belwederki, rogaliki toffi, sękacz w czekoladzie, chrupka kulka, chrupka paluch, karbowane w czekoladzie, korzenne w czekoladzie maszynkowe w czekoladzie, maślane w czekoladzie, języczki w czekoladzie, kruche w czekoladzie mogą figurować pod jednym kodem jako ciastka na wagę z VAT 23% czy muszą figurować pod odrębnymi nazwami?

  • Lody ciepłe z VAT 8% mogą figurować jako ciastka szt. czy pod nazwą lody ciepłe?
  • Ciasta drożdżowe jak: strucla ser, makowiec, placek drożdżowo-maślany może figurować jako drożdżowe czy muszą posiadać swoje odrębne nazwy? Stawkę VAT mają tą samą, różnią się ceną.
  • Czy ciasta tj.: babka piaskowa i babka czekoladowa mogą być jako babka czy jako ciasto sztukowe? Czy muszą posiadać swoje odrębne nazwy na kasie fiskalnej?
  • Ciasta paczkowane tj.: szarlotka, zebra, ptasie mleczko, snikers, piernik, rolada, rolada ze śmietaną, stefanka, orzechowiec, sernik czekoladowy, sernik wiedeński, mogą figurować jako ciasta paczkowane czy mają mieć odrębne kody? Stawkę VAT mają tą samą a różnią się ceną.
  • Ciasto blaszka tj.: fale Dunaju, makowiec na biszkopcie, marmurek, sernik na zimno, rafaello, czekoladowe, malinowe, alpejskie, 3-bit, tiramisu, makowiec z jabłkami - może figurować pod kodem ciasto blaszkowe, czy muszą figurować każde pod swoją nazwą. Stawkę VAT mają tą samą a różnią się jedynie ceną.
  • Lody gałkowe różnią się smakami - czy mogą figurować tylko pod kodem jako lody gałkowe, czy każdy smak musi widnieć osobno? Stawka VAT i cena jest ich taka sama.
  • Wafle pakowane, miseczki pakowane, miseczki szt. - czy mogą być jako wafle 23% czy mają mieć odrębne kody.
  • Torty produkowane są o różnych smakach np. śmietankowy, owocowy, czekoladowy ciasteczkowy tort ślubny, komunijny, na chrzest święty, czy mogą figurować jako torty okolicznościowe? Stawkę VAT mają tą samą, jedynie różnią się ceną.
  • Cukiernia posiada w sprzedaży drożdżówki tj.: bułka ser, bułka budyń, bułka jabłko, pączki z marmoladą, pączki czekoladowo-orzechowe - są to wyroby z ciasta drożdżowego - czy mogą być pod nazwą drożdżówki, czy muszą mieć indywidualne oddzielne swoje nazwy (kody)?
  • Obwarzanek - ciastko parzone VAT 8% może być pod kodem ciastka szt. czy pod indywidualną jego nazwą?
  • Chleby: jest produkowany - razowy, ze słonecznikiem, 7 ziaren, ziemniaczany, tostowy, firmowy, to są chleby na sztuki. Stawkę VAT mają tą samą różnią się jedynie ceną, czy mogą być pod kodem chleby czy muszą być przyporządkowane pod ich nazwą?
  • Cukiernia ma też chleby na wagę tj.: złoty orkisz, żytni babuni, domowy ze słodem i żurawiną, razowy na miodzie, ze śliwką, gryczany, kornel, czystoziarnisty - mają taką samą stawkę VAT jak chleby na sztuki, czyli 8%, ceny są różne. Czy mogą figurować pod nazwą chleby, czy muszą być rozdzielone chleby na wagę, chleby sztuka (czy w ogóle Strona musi stosować w nazwie czy to jest na wagę czy na sztuki?) Czy muszą figurować każdy pod swoją nazwą?
  • Bułki: tj.: wrocławska sezam, poznańska, grahamka, ze szpinakiem, z ziarnem, ciabata, mogą figurować pod nazwą bułki. Stawkę VAT mają tą samą. Czy każda bułka ma mieć oddzielną pozycję? A co z razowymi bułkami - mogą być razem; co z pszennymi?
  • Bułka tarta jako bułka tarta? Stawka VAT 5% odrębny kod, chyba, że można ją podporządkować pod bułki?
  • Bułeczki mleczne pakowane jako drożdżówki czy jako bułeczki mleczne? VAT ten sam, cena inna.
  • Baton śniadaniowy - VAT 8% - jako baton śniadaniowy, bo nie ma do czego podporządkować.
  • Pasztecik jako kod pasztecik VAT 5%.
  • Pizza jako pizza 8% kod, czy jako drożdżówki bo jest z ciasta drożdżowego?


W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie:


Jakie nazwy na paragonach Wnioskodawca ma stosować do produkowanych ciast, ciastek, pieczywa i pozostałych produktów.


Zdaniem Wnioskodawcy:


Wnioskodawca uważa, że zgodnie z obowiązującymi przepisami kody powinny być następujące:

  1. ciasta z kremem (wszystkie ciasta, które posiadają krem i tą samą stawkę VAT; różnić się mogą tylko ceną);
  2. ciasta biszkoptowe (wszystkie ciasta suche z VAT 8%);
  3. ciasta drożdżowe (wszystkie ciasta drożdżowe z VAT 8%);
  4. ciastka sztukowe (wszystkie ciastka, które są sprzedawane na sztukę z VAT 8%);
  5. drożdżówki (wszystkie bułki, które robione są na cieście drożdżowym z VAT 8%);
  6. ciastka wagowe (wszystkie ciastka na wagę, z VAT 8%);
  7. ciastka wagowe (wszystkie ciastka na wagę z VAT 23%);
  8. chleb (wszystkie chleby razowe, pszenne, żytnie);
  9. bułki (wszystkie bułki śniadaniowe, razowe, pszenne z ziarnami);
  10. lody gałkowe (wszystkie smaki lody gałkowe 5% i lody włoskie 5% i torty lodowe)
  11. Tort okolicznościowy (wszystkie rodzaje tortów 8%).

Mając w sprzedaży asortyment 165 sztuk produktów wyszło Cukierni tylko 11 kodów - czy to jest prawidłowo?
Czy zrobić może te kody w ten sposób:
kod nazwa asortymentu VAT (opis):

  1. 3-bit wg. 8% (jest to ciasto z kremem)
  2. alpejskie wg. 8% (jest to ciasto z kremem)
  3. amaretti wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  4. babeczka szt. 8% ( są to wszystkie babeczki sztukowe, różnią się tylko ceną)
  5. babka czek. szt. 8% (jest to ciasto babka sztukowa)
  6. babka piaskowa szt. 8% (jest to ciasto babka szt.)
  7. bambo wg. 8% (są to ciastka wagowe)
  8. baton śniadaniowy wg. 8% (jest to baton pełnoziarnisty)
  9. belwederki wg. 23% (są to ciastka wagowe)
  10. beza szt. 8% (są to ciastka sztukowe)
  11. bezy wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  12. biszkopty wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  13. bułka wrocławską 5% (jest to bułka śniadaniowa)
  14. bułeczki jogurtowe wg 8% (są to bułki drożdżowe z nadzieniem budyniowym)
  15. bułeczki mleczne opak 8% (są to bułki drożdżowe)
  16. bułka grahamką 5% (jest to bułka razowa)
  17. bułka kajzerka 5% (jest to bułka pszenna)
  18. bułka maślana 8% (jest to bułka drożdżowa)
  19. bułka poznańska 5% (jest to bułka pszenna)
  20. bułka sezam 5% (jest to bułka pszenna z dodtkiem sezamu)
  21. bułka tarta opak. 5% (jest to zmielona bułka pszenna)
  22. bułka z ziarnem 5% (jest to bułka razowa z ziarnami)
  23. bułka ze szpinakiem 5% (jest to bułką razowa z dodatkiem szpinaku)
  24. chałka 8% (jest to placek drożdżowy)
  25. chleb 7 ziaren 5% (jest to chleb pszenno- razowy z dodatkiem ziaren)
  26. chleb czystoziarnisty5% (jest to chleb pszenno - razowy z ziarnami)
  27. chleb firmowy 5% (jest to chleb pszenny)
  28. chleb gryczany 5% (jest to chleb pszenno-razowy z kaszą gryczaną)
  29. chleb kornel wg. 5% (jest to chleb pszenno-razowy z dodatkiem ziaren)
  30. chleb niepełnowartościowy 5% (jest to chleb czerstwy)
  31. chleb razowy 5% (jest to chleb razowy)
  32. chleb tostowy s% (jest to chleb pszenny)
  33. chleb tygrysi 5% (jest to chleb pszenny)
  34. chleb ze słonecznikiem 5% (jest to chleb pszenno-razowy ze słonecznikiem)
  35. chleb ziemniaczany 5% (jest to chleb z mąki ziemniaczanej)
  36. chleb złoty orkisz 5% (jest to chleb z mąki orkiszowej)
  37. chleb żytni babuni 5% (jest to chleb żytnio- pszenny)
  38. chleb żytni z błonnikiem 5% (jest to chleb żytni z dodatkiem błonnika)
  39. chrupka wg. 23% (jest to chrupka w czekoladzie o kształcie: paluch i kółko)
  40. ciabata 5% (jest to bułką pszenna z dodatkiem oliwki)
  41. cynamonki wg 8% (są to ciastka na wagę)
  42. czekoladowe wg 8% (jest to ciasto na wagę)
  43. domowy ze słodem i żurawiną 5% (jest to chleb pszenno-razowy z żurawiną)
  44. drożdżówka szt. 8% (są to wszystkie bułki drożdżowe różniące się nadzieniem: jabłkowym, budyniowym)
  45. eklerka szt. 8% (jest to ciastko sztukowe z bitą śmietaną)
  46. fale Dunaju wg. 8% (jest to ciasto z kremem)
  47. faworki wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  48. foremki wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  49. francuskie szt. 8% (są to ciastka sztukowe z ciasta francuskiego)
  50. francuskie wg. 8% (są to ciastka wagowe z ciasta francuskiego)
  51. galaretka smakowa wg. 8% (jest to galaretka wielosmakowa ciastka wagowe)
  52. groszek ptysiowy wg. 8% (są to ciastka wagowe niesłodkie)
  53. języczki w czek. wg. 23% (są to ciastka wagowe w czekoladzie)
  54. karbowane wg. 8% (są to ciastka wagowe z marmoladką)
  55. karbowane w czek. wg. 23% (są to ciastka wagowe z marmoladką i czekoladą)
  56. kawa szt. 23% (jest to gorąca kawa na wynos)
  57. kokosanki wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  58. korzenne w czek. wg. 23% (są to ciastka na wagę w czekoladzie)
  59. kruche wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  60. kruche w czek. wg. 23%( są to ciastka na wagę w czekoladzie)
  61. lody ciepłe szt. 8% (są to ciastka sztukowe)
  62. lody gałkowe 5% (są to wszystkie smaki lodów porcjowanych)
  63. lody włoskie 5% (są to wszystkie smaki lodów z automatu)
  64. makowiec szt. 8% (jest to ciasto drożdżowe z makiem na sztukę)
  65. makowiec wg 8% (jest to ciasto na wagę)
  66. malinowe wg. 8% (jest to ciasto kremem na wagę)
  67. markizy wg. 8% (są to ciastka wagowe)
  68. marmurek wg. 8% (jest to ciasto sernikowe na wg.)
  69. maroni wg. 8% (są to ciastka na wagę z kremem)
  70. maszynkowe w czek wg. 23% (są to ciastka wagowe w czekoladzie)
  71. maszynkowe wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  72. maślane w czek wg. 23% (są to ciastka na wagę w czekoladzie)
  73. maślane wg. 8% (są to ciastka wagowe)
  74. miseczki pak. 23% (są to miseczki puste waflowe do lodów)
  75. miseczki szt. 23% (są to miseczki puste waflowe do lodów)
  76. mufinka szt. 8% (jest to ciastko sztukowe)
  77. napoleonka szt. 8% (jest to ciastko sztukowe)
  78. obwarzanki szt. 8% (jest to ciastko sztukowe)
  79. oponki wg 8% (są to ciastka na wagę)
  80. orzechowiec wg. 8% (jest to ciasto z kremem na wagę)
  81. orzeszki wg. 8% (są to ciastka na wagę z kremem)
  82. owsiane wg. 8% (są to ciastka na wagę z ziarnami)
  83. pasztecik szt. 5% (jest to półdrożdżowe półfrancuskie ciasto z kapustą)
  84. pączki 8% (jest to drożdżówka szt. z marmoladą)
  85. pączki wg. 8% (są to małe pączki drożdżowe na wg.)
  86. piernik wg 8% (jest to ciasto na wagę)
  87. pizza szt. 8% (jest to drożdżówka z koncentratem pomidorowym pieczarką i serem)
  88. placek drożdżowy szt. 8% (jest to placek drożdżowy)
  89. ptasie mleczko wg. 8% (jest to ciasto wagowe)
  90. ptysie wg. 8% (są to ciastka wagowe z kremem)
  91. rafaello wg. 8% (jest to ciasto z kremem)
  92. razowy na miodzie ze śliwką 5% (jest to chleb razowy z miodem)
  93. rogaliki wg. 23% (są to ciastka wagowe)
  94. rolada wg 8% (jest to ciasto wagowe)
  95. rurka szt. 8% (jest to ciastko sztukowe)
  96. rurki wg. 8% (są to ciastka wagowe)
  97. sernik na zimno wg. 8% (jest to ciasto wagowe)
  98. sernik szt. 8%, (są to wszystkie serniki na sztukę).
  99. sernik wg 8% (są to wszystkie serniki na wagę)
  100. sękacz w czek. wg. 23% (są to ciastka wagowe)
  101. słomka wg 8% (są to ciastka wagowe).
  102. snikers wg 8% (jest to ciasto z kremem)
  103. stefanka wg. 8% (jest to ciasto wg z kremem)
  104. szarlotka szt. 8% (jest to ciastko sztukowe)
  105. szarlotka wg. 8% (jest to ciasto wagowe)
  106. tarta szt. 8% (jest to ciastko sztukowe)
  107. tiramisu wg. 8% (jest to ciasto wagowe)
  108. tort lodowy 5% (jest to tort z lodów)
  109. tort wg 8% (są to wszystkie smaki i rodzaje tortów)
  110. trufla szt. 8% )(jest to ciastko sztukowe)
  111. trufla wg. 8% (jest to ciastko wagowe)
  112. wafle wg. 8% (są to ciastka na wagę)
  113. wafle pak. 23% (są to wafle suche do lodów)
  114. zebra wg. 8% (jest to ciasto wagowe).

Wówczas wyjdzie więcej kodów, ale czy musi być wpisywane w nazwie asortymentu, że np. sernik jest na sztuki, lub na wagę; czy może on figurować pod jedną nazwą jako tylko sernik? Jest dużo rozwiązań, lecz nie wiadomo, które jest prawidłowe, dlatego też Wnioskodawca prosi o pomoc w identyfikacji swoich wyrobów na kasie fiskalnej. Strona stwierdza, że im większa ilość kodów, tym większy problem dla ekspedientek, lecz lepiej dla klienta.


W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego jest nieprawidłowe.


Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2011r. Nr 177, poz. 1054, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą o VAT, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Przez dostawę towarów, zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (…).

Natomiast stosownie do art. 8 ust. 1 ww. ustawy, przez świadczenie usług, o którym mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 (…).

Obowiązek stosowania kasy rejestrującej w celu ewidencjonowania sprzedaży towarów lub usług wynika bezpośrednio z art. 111 ustawy. W ust. 1 powołanego artykułu postanowiono, że podatnicy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są obowiązani prowadzić ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Powyższy przepis określa generalną zasadę, z której wynika, że obowiązek prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej dotyczy wszystkich podatników, którzy dokonują sprzedaży na rzecz określonych w nim odbiorców, tj. osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. Zatem podstawowym kryterium decydującym o obowiązku stosowania ewidencji za pomocą kas rejestrujących jest status nabywcy wykonywanych przez podatnika świadczeń.

Stosownie do treści art. 111 ust. 3a pkt 1 ustawy, podatnicy prowadzący ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących są obowiązani dokonywać wydruku paragonu fiskalnego lub faktury z każdej sprzedaży oraz wydawać wydrukowany dokument nabywcy.

Zgodnie z art. 111 ust. 3a pkt 2 i pkt 9 ustawy, podatnicy prowadzący ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących są obowiązani dokonywać niezwłocznie zgłoszenia właściwemu podmiotowi prowadzącemu serwis kas rejestrujących każdej nieprawidłowości w pracy kasy oraz prowadzić i przechowywać dokumentację o przebiegu eksploatacji kasy rejestrującej, z uwzględnieniem przepisów wydanych na podstawie ust. 7a i ust. 9 pkt 1.

W myśl art. 111 ust. 7a pkt 1 ustawy, minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia sposób prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących, w tym o zastosowaniu specjalnym dla specyficznego rodzaju działalności, oraz warunki używania kas przez podatników, uwzględniając potrzebę właściwego ewidencjonowania obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących przez podatników, o których mowa w ust. 1, oraz potrzebę przeciwdziałania nieewidencjonowaniu obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas przez tych podatników, jak również zapewnienia kontroli prawidłowości rozliczania podatku.

Należy wskazać, że od dnia 1 kwietnia 2013 r. obowiązują przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 14 marca 2013 r. w sprawie kas rejestrujących (Dz.U. z 2013 r., poz. 363), zwanego dalej rozporządzeniem w sprawie kas rejestrujących.

Stosownie do § 2 pkt 12 rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących, przez paragon fiskalny rozumie się wydrukowany przez kasę dla nabywcy w momencie sprzedaży dokument potwierdzający dokonaną transakcję sprzedaży.

Jak wynika z § 8 ust. 1 rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących, paragon fiskalny zawiera co najmniej:

  1. imię i nazwisko lub nazwę podatnika, adres punktu sprzedaży, a dla sprzedaży prowadzonej w miejscach niestałych - adres siedziby lub miejsca zamieszkania podatnika;
  2. numer identyfikacji podatkowej podatnika (NIP);
  3. numer kolejny wydruku;
  4. datę oraz godzinę i minutę sprzedaży;
  5. oznaczenie „PARAGON FISKALNY”;
  6. nazwę towaru lub usługi pozwalającą na jednoznaczną ich identyfikację;
  7. cenę jednostkową towaru lub usługi;
  8. ilość i wartość sumaryczną sprzedaży danego towaru lub usługi z oznaczeniem literowym przypisanej stawki podatku;
  9. wartość rabatów lub narzutów, o ile występują;
  10. wartość sprzedaży brutto i kwoty podatku według poszczególnych stawek podatku po uwzględnieniu rabatów lub narzutów;
  11. wartość sprzedaży zwolnionej od podatku;
  12. łączną kwotę podatku;
  13. łączną kwotę sprzedaży brutto;
  14. oznaczenie waluty, w której rejestrowana jest sprzedaż, przynajmniej przy łącznej kwocie sprzedaży brutto;
  15. kolejny numer paragonu fiskalnego;
  16. numer kasy i oznaczenie kasjera - przy więcej niż jednym stanowisku kasowym;
  17. numer identyfikacji podatkowej nabywcy (NIP nabywcy) - na żądanie nabywcy;
  18. logo fiskalne i numer unikatowy kasy.

Paragon fiskalny musi być czytelny i umożliwiać nabywcy sprawdzenie prawidłowości dokonanej transakcji. Paragon fiskalny może zawierać w miejscu określonym dla nazwy, o której mowa w ust. 1 pkt 6, również opis towaru lub usługi stanowiący rozwinięcie tej nazwy (§ 8 ust. 2 rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących).

Zatem z przytoczonych przepisów wynika, jakie wymagania musi spełniać paragon fiskalny. Jednym z nich jest wymóg zawarcia na wydruku nazwy towaru lub usługi. Sprzedawca zobowiązany jest więc do wskazania nazwy towaru lub usługi tak, aby możliwe było przyporządkowanie temu towarowi lub usłudze odpowiedniej stawki podatku VAT.

Wprawdzie przepisy prawa podatkowego nie definiują pojęcia „nazwa towaru/usługi” oraz nie określają źródła stosowania tych nazw, jednakże przez nazwę towaru lub usługi należy rozumieć, zgodnie ze „Słownikiem Języka Polskiego” (Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005) nazwę jednostkową, tj. nazwę mającą tylko jeden desygnat.

Nazwa towaru lub usługi ma spełniać cele, dla jakich podatnik został zobowiązany do ewidencjonowania obrotu. Sprzedawca jest zobowiązany na paragonie opisać każdy towar (usługę), podać jego nazwę, ale też, nie może być to nazwa bardzo ogólna. Umieszczona na paragonie fiskalnym nazwa towaru winna oznaczać nazwę jednostkową sprzedawanego towaru, a nie określoną grupę asortymentową sprzedawanego towaru, tak aby do każdego towaru możliwe było przyporządkowanie odpowiedniej stawki podatkowej i aby użyta nazwa była, co do istoty, zgodna z będącym przedmiotem obrotu towarem, a ponadto by powiązanie tej nazwy z ceną pozwoliło na indywidualne określenie sprzedanego towaru.

Jak wskazano powyżej, sposób przyporządkowania stawki podatku do nazw towarów i usług określa sam sprzedawca uwzględniając asortyment sprzedawanych towarów i usług. Przy czym nazwa towaru powinna oznaczać nazwę jednostkową sprzedawanego towaru, zatem Wnioskodawca zobowiązany jest do szczegółowego określenia nazw towarów na paragonie fiskalnym w celu ich prawidłowej identyfikacji.

Z opisu sprawy wynika, że Wnioskodawca w prowadzonej Cukierni – Piekarni produkuje szereg wyrobów ciastkarskich i piekarskich. Strona posiada sklepy firmowe, które oferują swoim klientom produkowane wyroby cukiernicze i piekarskie. W swojej ofercie Wnioskodawca posiada: ciasta z kremem, torty, ciasta biszkoptowe, ciasta drożdżowe, różnorodne ciastka sprzedawane na sztuki, drożdżówki (bułki słodkie, pączki), ciastka na wagę opodatkowane różnymi stawkami podatku VAT, różne rodzaje chleba, bułki, lody sprzedawane na gałki i lody włoskie, bułkę tartą, paszteciki, kawę do picia na wynos.


Przedmiotem wątpliwości Wnioskodawcy jest zastosowanie odpowiednich nazw na paragonach dokumentujących sprzedaż ww. towarów.


Z powołanego wcześniej art. 111 ust. 3a pkt 2 ustawy wynika, że to sprzedawca obowiązany jest dołożyć wszelkich starań aby nazwa towaru lub usługi na paragonie była tak skonstruowana, aby można było na jej podstawie dokładnie określić indywidualnie zakupiony towar lub usługę oraz aby umożliwiała ich właściwe przyporządkowanie do stawki podatku. Oznacza to, że podatnik powinien wystawiać paragony zawierające nazwy towarów (usług) na tyle szczegółowe, żeby z jednej strony pozwalały one organowi podatkowemu na weryfikację prawidłowego rozliczenia podatku, a z drugiej strony zapewniły konsumentowi możliwość kontroli dokonywanych zakupów. Przy czym, nie oznacza to, że każdy towar powinien mieć odrębne kodowanie w kasie rejestrującej; można pogrupować towary według kategorii. Stosowanie jednej nazwy jest dozwolone również wtedy, gdy towary są oferowane po różnych cenach, z wyłączeniem sytuacji, gdy podatnik ma w swojej ofercie towary objęte różnymi stawkami podatku VAT. Jednocześnie nazwa towaru (usługi) na paragonie musi być tak skonstruowana, aby można było na tej podstawie w połączeniu z ceną dokładnie określić jaki został zakupiony towar czy usługa. Sposób dokonywania jednoznacznej identyfikacji towaru (usługi) jest w dużej mierze uzależniony od specyfiki prowadzonej przez podatnika działalności gospodarczej, przy czym należy pamiętać, że przepisy nie wykluczają stosowania skrótów.

Wnioskodawca w swoim stanowisku przedstawił, że do sprzedawanych towarów będzie stosował 11 nazw (kodów) na paragonach, a mianowicie: ciasta z kremem (wszystkie ciasta, które posiadają krem i tą samą stawkę VAT), ciasta biszkoptowe (wszystkie ciasta suche z VAT 8%), ciasta drożdżowe (wszystkie ciasta drożdżowe z VAT 8%), ciastka sztukowe (wszystkie ciastka, które są sprzedawane na sztukę z VAT 8%), drożdżówki (wszystkie bułki, które robione są na cieście drożdżowym z VAT 8%), ciastka wagowe (wszystkie ciastka na wagę, z VAT 8%), ciastka wagowe (wszystkie ciastka na wagę z VAT 23%), chleb (wszystkie chleby razowe, pszenne, żytnie), bułki (wszystkie bułki śniadaniowe razowe, pszenne z ziarnami), lody gałkowe (wszystkie smaki lody gałkowe 5% i lody włoskie 5% i torty lodowe), tort okolicznościowy (wszystkie rodzaje tortów 8%). Wyroby te sprzedawane pod daną nazwą na paragonie będą podlegały opodatkowaniu taką samą stawką podatku VAT a różnić się mogą tylko ceną. Co do zasady przedstawiony przez Stronę sposób stosowanych nazw towarów odpowiada kryteriom wskazanych wyżej przepisów – tj. § 8 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących. Jednakże Wnioskodawca w opisie produkowanych i sprzedawanych towarów wymienił także bułkę tartą, która bezsprzecznie nie jest pieczywem służącym do bezpośredniego spożycia, zatem dla sprzedaży tego towaru nie należy stosować nazwy na paragonie – bułki. Ponadto Wnioskodawca wskazał, że w prowadzonych sklepach firmowych sprzedawana jest również kawa na wynos – zatem dla jej sprzedaży należy również zastosować odrębną nazwę na paragonach. Natomiast w odniesieniu do wskazanej nazwy lody gałkowe obejmującej lody gałkowe, włoskie i torty lodowe należy stwierdzić, że powinna ona brzmieć lody – jako nazwa wszystkich wymienionych uprzednio rodzajów sprzedawanych lodów. Również z uwagi na szeroki asortyment wyrobów Wnioskodawcy – ciastek sprzedawanych na wagę wskazane byłoby zastosowanie szerszego nazewnictwa – np. ciastka na wagę w czekoladzie, wafle, francuskie itp., a nie stosowanie oznaczenia ciastka wagowe 8% i ciastka wagowe 23%. Jak wyżej przedstawił tut. Organ w celu zidentyfikowania danego towaru na paragonie możliwe jest stosowanie skrótów. Należy również zaznaczyć, że nie ma znaczenia czy danego rodzaju ciasto sprzedawane jest na wagę czy na sztuki – jeśli nazwa będzie odpowiadała jego rodzajowi i możliwe będzie prawidłowe zaewidencjonowanie wartości sprzedawanego towaru na kasie rejestrującej. Z kolei nie jest również konieczne stosowanie szczegółowych nazw handlowych danego wyrobu ciastkarskiego i piekarskiego (np. ciasto fale Dunaju, chleb razowy, bułka kajzerka); wystarczającym jest zastosowanie nazwy na paragonie ciasto z kremem, chleb dla wszystkich rodzajów sprzedawanego chleba, czy bułki - dla wszystkich rodzajów sprzedawanych bułek.


Tut. Organ oceniając stanowisko Wnioskodawcy całościowo uznał je za nieprawidłowe, z uwagi na to, że wskazane stosowanie 11 nazw towarów (kodów) na paragonach nie obejmuje wszystkich sprzedawanych przez Wnioskodawcę towarów, jak również ww. określenia nazwy -ciastka wagowe - są zbyt ogólne w odniesieniu do szerokiego asortymentu tych towarów.

Interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.


Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52  §  3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz.U. z 2012r., poz. 270). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54  §  1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.


doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj