Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu
ILPP4/443-574/13-2/EWW
z 4 marca 2014 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki X reprezentowanej przez pełnomocnika adwokata Pana Y przedstawione we wniosku z dnia 10 grudnia 2013 r. (data wpływu 16 grudnia 2013 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów:

  1. Sneksy/przekąski pszenne wytwarzane w obróbce termicznej o różnych smakach – PKWiU 10.61.33.0,
  2. Sneksy/przekąski pszenne ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  3. Sneksy/przekąski wielozbożowe, ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  4. Ciastka/przekąski na bazie sneksów pszennych słodzonych o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  5. Ciastka/przekąski wielozbożowe z dodatkiem cukru, o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  6. Sneksy ziemniaczane wytwarzane w obróbce termicznej, o różnych smakach  PKWiU 10.31.14.0

jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 grudnia 2013 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów:

  1. Sneksy/przekąski pszenne wytwarzane w obróbce termicznej o różnych smakach – PKWiU 10.61.33.0,
  2. Sneksy/przekąski pszenne ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  3. Sneksy/przekąski wielozbożowe, ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  4. Ciastka/przekąski na bazie sneksów pszennych słodzonych o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  5. Ciastka/przekąski wielozbożowe z dodatkiem cukru, o różnych smakach  PKWiU 10.61.33.0,
  6. Sneksy ziemniaczane wytwarzane w obróbce termicznej, o różnych smakach  PKWiU 10.31.14.0.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Spółka (Wnioskodawca) jest producentem wyrobów spożywczych, między innymi w kategorii: tradycyjnych wyrobów cukierniczych, wyrobów śniadaniowych oraz słonych przekąsek.

Spółka planuje w przyszłości wprowadzić do produkcji nową serię produktów w oparciu o wdrażane rozwiązania technologiczne, które pozwolą na wyprodukowanie poniżej opisanych wyrobów spożywczych wg wskazanych technologii – procesów produkcji:

  1. Sneksów/przekąsek pszennych wytwarzanych w obróbce termicznej o różnych smakach, których skład jest następujący: mąka pszenna 69%, olej roślinny 20%, skrobia ziemniaczana 4%, preparat smakowy 5%, sól 1,5%, substancja spulchniająca, barwniki <0,5%.
    Pierwszym etapem przygotowania produktu jest formowanie pellet z mieszanki składników sypkich z zastosowaniem procesu ekstruzji, w wyniku którego otrzymuje się kryształki półproduktu, które następnie są cięte na zadany wymiar oraz poddane procesowi suszenia. Powyżej wskazane przygotowanie pellet może odbywać się w Spółce bezpośrednio przed dalszymi etapami produkcji, lub poprzez przygotowanie pellet pszennych w Spółce i ich zmagazynowanie w Spółce oraz późniejsze ich przekazanie do obróbki w dalszych etapach produkcji, bądź też poprzez zakup pellet pszennych od podmiotu trzeciego i wykorzystanie ich w dalszych etapach produkcji przez Spółkę. Następnie pellety poddawane są obróbce termicznej, podczas której następuje ich ogrzewanie w tunelu grzewczym gorącym powietrzem do temperatury 90-95 stopni Celsjusza oraz krótkotrwałe zanurzanie w gorącym oleju w celu barwienia (uzyskania docelowej barwy sneksu), nasmaczania (roztwór oleju zawiera niezbędne przyprawy zgodnie z recepturą) oraz nadania ostatecznej struktury. Końcowym etapem produkcji sneksów jest poddanie ich nasmaczaniu zewnętrznemu w bębnie uszlachetniającym do którego dozowana jest posypka (mieszanka przypraw w ilościach przewidzianych w recepturze).
    Zgodnie z opinią statystyczną wydaną przez Urząd Statystyczny w (...) na wniosek Wnioskodawcy, produkt ten mieści się w grupowaniu PKWiU 10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych.
  2. Sneksów/przekąsek pszennych ekspandowanych w suchym powietrzu o różnych smakach, których skład jest następujący: mąka pszenna 77%, olej roślinny 6%, skrobia ziemniaczana 8%, preparat o smaku bekonu 6%, sól 2,5%, substancja spulchniająca, barwniki <0,5%. Pierwszym etapem przygotowania produktu jest formowanie pellet z mieszanki składników sypkich z zastosowaniem procesu ekstruzji, w wyniku którego otrzymuje się kształtki półproduktu, które następnie są cięte na zadany wymiar oraz poddane procesowi suszenia. Powyżej wskazane przygotowanie pellet może odbywać się w Spółce bezpośrednio przed dalszymi etapami produkcji, lub poprzez przygotowanie pellet pszennych w Spółce i ich zmagazynowanie w Spółce oraz późniejsze ich przekazanie do obróbki w dalszych etapach produkcji, bądź też poprzez zakup pellet pszennych od podmiotu trzeciego i wykorzystanie ich w dalszych etapach produkcji przez Spółkę. Następnie pellety poddawane są obróbce termicznej przy pomocy aeroekspandera, w którym dokonuje się kontrolowanej ekspansji pellet przy wykorzystaniu cyrkulującego gorącego powietrza.
    Końcowym etapem produkcji sneksów jest poddanie ich nasmaczaniu zewnętrznemu w bębnie uszlachetniającym, do którego dozowana jest posypka (mieszkanka przypraw w ilościach przewidzianych w recepturze).
    Zgodnie z opinią statystyczną wydaną przez Urząd Statystyczny w (...) na wniosek Wnioskodawcy, produkt ten mieści się w grupowaniu PKWiU 10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych.
  3. Sneksów/przekąsek wielozbożowych, ekspandowanych w suchym powietrzu o różnych smakach, których skład jest następujący: mąka i grys kukurydziany 35%, mąka pszenna 22%, mąka ryżowa 15%, mąka owsiana 8%, olej roślinny 6%, cukier 4%, posypka smakowa 7%, sól 1,5%, substancja spulchniająca <0,5%, mąka jęczmienna i/lub słonecznikowa 1%. Pierwszym etapem przygotowania produktu jest formowanie pellet z mieszanki składników sypkich z zastosowaniem procesu ekstruzji, w wyniku którego otrzymuje się kształtki półproduktu które następnie są cięte na zadany wymiar oraz poddane procesowi suszenia. Powyżej wskazane przygotowanie pellet może odbywać się w Spółce bezpośrednio przed dalszymi etapami produkcji, lub poprzez przygotowanie pellet pszennych w Spółce i ich zmagazynowanie w Spółce oraz późniejsze ich przekazanie do obróbki w dalszych etapach produkcji, bądź też poprzez zakup pellet pszennych od podmiotu trzeciego i wykorzystanie ich w dalszych etapach produkcji przez Spółkę.
    Następnie pellety poddawane są obróbce termicznej przy pomocy aeroekspandera, w którym dokonuje się kontrolowanej ekspansji pellet przy wykorzystaniu cyrkulującego gorącego powietrza. Końcowym etapem produkcji sneksów jest poddanie ich nasmaczaniu zewnętrznemu w bębnie uszlachetniającym, do którego dozowana jest posypka (mieszanka przypraw w ilościach przewidzianych w recepturze).
    Zgodnie z opinią statystyczną wydaną przez Urząd Statystyczny w (...) na wniosek Wnioskodawcy, produkt ten mieści się w grupowaniu PKWiU 10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych.
  4. Ciastek/przekąsek na bazie sneksów pszennych słodzonych o różnych smakach, których skład jest następujący: mąka pszenna 66%, olej roślinny 20%, skrobia ziemniaczana 4%, cukier 3%, preparat smakowy 5%, sól 1,5%, substancja spulchniająca, barwniki <0,5%. Pierwszym etapem przygotowania produktu jest formowanie pellet z mieszanki składników sypkich z zastosowaniem procesu ekstruzji, w wyniku którego otrzymuje się kształtki półproduktu które następnie są cięte na zadany wymiar oraz poddane procesowi suszenia. Powyżej wskazane przygotowanie pellet może odbywać się w Spółce bezpośrednio przed dalszymi etapami produkcji, lub poprzez przygotowanie pellet pszennych w Spółce i ich zmagazynowanie w Spółce oraz późniejsze ich przekazanie do obróbki w dalszych etapach produkcji, bądź też poprzez zakup pellet pszennych od podmiotu trzeciego i wykorzystanie ich w dalszych etapach produkcji przez Spółkę.
    Następnie pellety poddawane są obróbce termicznej, podczas której następuje ogrzewanie pellet pszennych w tunelu grzewczym gorącym powietrzem do temperatury 90-95 stopni Celsjusza oraz krótkotrwałe zanurzanie w gorącym oleju w celu barwienia (uzyskania docelowej barwy sneksu) nasmaczania (roztwór oleju zawiera niezbędne przyprawy zgodnie z recepturą) oraz nadania ostatecznej struktury.
    Końcowym etapem produkcji sneksów jest poddanie ich nasmaczaniu zewnętrznemu w bębnie uszlachetniającym, do którego dozowana jest posypka (mieszanka przypraw w ilościach przewidzianych w recepturze).
    Zgodnie z opinią statystyczną wydaną przez Urząd Statystyczny w (...) na wniosek Wnioskodawcy, produkt ten mieści się w grupowaniu PKWiU 10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych.
  5. Ciastek/przekąsek wielozbożowych z dodatkiem cukru, o różnych smakach, których skład jest następujący: mąka i grys kukurydziany 30%, olej roślinny 19%, mąka pszenna 20%, mąka ryżowa 12%, mąka owsiana 7%, cukier 4%, sól 1%.
    Pierwszym etapem przygotowania produktu jest formowanie pellet z mieszanki składników sypkich z zastosowaniem procesu ekstruzji, w wyniku którego otrzymuje się kształtki półproduktu, które następnie są cięte na zadany wymiar oraz poddane procesowi suszenia. Powyżej wskazane przygotowanie pellet może odbywać się w Spółce bezpośrednio przed dalszymi etapami produkcji, lub poprzez przygotowanie pellet pszennych w Spółce i ich zmagazynowanie w Spółce oraz późniejsze ich przekazanie do obróbki w dalszych etapach, bądź też poprzez zakup pellet pszennych od podmiotu trzeciego i wykorzystanie ich w dalszych etapach produkcji przez Spółkę. Następnie pellety poddawane się obróbce termicznej, podczas której następuje ogrzewanie pellet pszennych w tunelu grzewczym gorącym powietrzem do temperatury 90-95 stopni Celsjusza oraz krótkotrwałe zanurzanie w gorącym oleju w celu barwienia (uzyskania docelowej barwy sneksu), nasmaczania przez maksymalnie 11 sekund.
    Końcowym etapem produkcji sneksów jest poddanie ich nasmaczaniu zewnętrznemu w bębnie uszlachetniającym do którego dozowana jest posypka (mieszanka przypraw w ilościach przewidzianych w recepturze).
    Zgodnie z opinią statystyczną wydaną przez Urząd Statystyczny w (...) na wniosek Wnioskodawcy, produkt ten mieści się w grupowaniu PKWiU 10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych.
  6. Sneksów ziemniaczanych wytwarzanych w obróbce termicznej, o różnych smakach, których skład jest następujący: skrobia ziemniaczana 40%, olej roślinny 40%, płatki lub granulat ziemniaczany 18%, sól 1,9%, substancja spulchniająca, barwniki 0,1%.
    Pierwszym etapem przygotowania produktu jest formowanie pellet z m
    ieszanki składników sypkich z zastosowaniem procesu ekstruzji, w wyniku którego otrzymuje się kształtki półproduktu, które następnie są cięte na zadany wymiar oraz poddane procesowi suszenia. Powyżej wskazane przygotowanie pellet może odbywać się w Spółce bezpośrednio przed dalszymi etapami produkcji, lub poprzez przygotowanie pellet pszennych w Spółce i ich zmagazynowanie w Spółce oraz późniejsze ich przekazanie do obróbki w dalszych etapach produkcji, bądź też poprzez zakup pellet pszennych od podmiotu trzeciego i wykorzystanie ich w dalszych etapach produkcji przez Spółkę.
    Następnie pellety poddawane są obróbce termicznej, podczas której następuje ogrzewanie pellet pszennych w tunelu grzewczym gorącym powietrzem do temperatury 90-95 stopni Celsjusza oraz krótkotrwałe zanurzanie w gorącym oleju w celu barwienia (uzyskania docelowej barwy sneksu), nasmaczania (roztwór oleju zawiera niezbędne przyprawy zgodnie z recepturą) oraz nadania ostatecznej struktury.
    Końcowym etapem produkcji sneksów jest poddanie ich nasmaczaniu zewnętrznemu w bębnie uszlachetniającym do którego dozowana jest posypka (mieszanka przypraw w ilościach przewidzianych w recepturze).
    Zgodnie z opinią statystyczną wydaną przez Urząd Statystyczny w (...) na wniosek Wnioskodawcy, produkt ten mieści się w grupowaniu PKWiU 10.31.14.0 Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane, gdzie indziej niesklasyfikowane.

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie.

Czy stanowisko Wnioskodawcy dotyczące zastosowania stawek obniżonych podatku VAT dla każdego z produktów wskazanych w opisie zdarzenia przyszłego jest prawidłowe?

Zdaniem Wnioskodawcy, w przedstawionym zdarzeniu przyszłym planowanej realizacji sprzedaży produktów wobec charakteru danego produktu, w tym ich składu, procesu produkcji i wskazanego przez Urząd Statystyczny grupowania PKWiU 10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych dla produktów:

  1. Sneksy/przekąski pszenne wytwarzane w obróbce termicznej o różnych smakach,
  2. Sneksy/przekąski pszenne ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach,
  3. Sneksy/przekąski wielozbożowe, ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach,
  4. Ciastka/przekąski na bazie sneksów pszennych słodzonych o różnych smakach,
  5. Ciastka/przekąski wielozbożowe z dodatkiem cukru, o różnych smakach

odpowiada poz. 22 załącznika nr 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 ze zm.) dalej: ustawa o VAT „PKWiU ex 10.61” i w związku z tym na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT dostawa wskazanych powyżej produktów powinna podlegać opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki 5%,

natomiast produktowi o nazwie:


1) Sneksy ziemniaczane wytwarzane w obróbce termicznej, o różnych smakach, zaklasyfikowanego przez Urząd Statystyczny do grupowania PKWiU 10.31.14.0 Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane odpowiada poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy o VAT „PKWiU ex 10.3” i w związku z tym na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy o VAT podlega opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki 8%.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT, opodatkowaniu podatkiem VAT podlegają odpłatna dostawa towarów i usług oraz odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Podstawową obowiązującą stawką w podatku VAT zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o VAT jest stawka 23%, jednak dla niektórych towarów i usług przewidziano stawki obniżone.

Załączniki nr 3 oraz 10 do ustawy o VAT zawierają wykaz towarów i usług opodatkowanych obniżonymi stawkami podatkowymi, określonymi w art. 41 ust. 2 oraz art. 41 ust. 2a w zw. z art. 146a pkt 2 oraz art. 146f ustawy o VAT.

Pod poz. 22 załącznika nr 10 do ustawy o VAT znajduje się grupa towarów o symbolu PKWiU 2008 ex 10.61 o nazwie „Produkty przemiału zbóż z wyłączeniem śruty”, natomiast pod poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy o VAT znajduje się grupa towarów o symbolu ex 10.3 o nazwie „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%”.

Zgodnie z brzmieniem obowiązującego od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 5a ustawy o VAT, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Jednocześnie Wnioskodawca pragnie zaznaczyć, że stosownie do zapisów § 1 rozporządzenia z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)  Dz.U. 2008, Nr 207, poz. 1293  od dnia 1 stycznia 2011 r. dla celów opodatkowania VAT stosuje się PKWiU 2008. Zgodnie z komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. (Dz.U. GUS Nr 1, poz. 11) w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych, obowiązek przypisania właściwego symbolu PKWiU ciąży na producencie. Jednak w razie wątpliwości może on wystąpić o stosowną opinię statystyczną do Urzędu Statystycznego.

Powyższe stanowisko znajduje potwierdzenie w licznych indywidualnych interpretacjach prawa podatkowego, m.in. w wydanej dnia 18 maja 2012 r. przez Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie (IPPP3/443-416/12-2/RD), w której organ w całości zgodził się ze stanowiskiem Wnioskodawcy, że „o ile Urząd Statystyczny potwierdzi klasyfikację Produktów w ramach grupowania PKWiU 10.71.12.0, Produkty będą mieściły się w poz. 32 Załącznika nr 3 do ustawy o VAT”. Podobne stanowisko zawarto w interpretacji wydanej dnia 30 marca 2011 r. przez Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu (ILPP2/443-24/11-3/AD), w której organ uznał za prawidłowe stanowisko Spółki, że aby zaklasyfikować wykonaną usługę, powinien sugerować się opiniami wydawanymi przez Urząd Statystyczny, jako organu najbardziej kompetentnego do klasyfikacji usług do odpowiednich grupowań PKWiU oraz w interpretacji wydanej dnia 26 marca 2008 r. przez Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie (IP-PP2-443-190/08-3/IB), w której organ przyznał, że „w związku z posiadaniem przez Wnioskodawcę klasyfikacji statystycznej, zaliczającej wykonywanie usług usuwania, załadunku i wywozu śniegu do grupowania statystycznego PKWiU 90.00.30, wymienionego w wykazie towarów i usług, stanowiącym załącznik nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 r., świadczenie ww. usług podlega opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku VAT w wysokości 7%”.

Zdaniem Spółki, skład produktów, które zamierza wprowadzić do produkcji, ich właściwości oraz proces produkcji nakazują ich klasyfikację w ramach grupowania PKWiU 10.61.33.0 oraz PKWiU 10.31.14.0.

W celu potwierdzenia prawidłowej klasyfikacji Spółka wystąpiła z wnioskiem o interpretację do Urzędu Statystycznego w (...) oraz Głównego Urzędu Statystycznego. W odpowiedzi Spółka otrzymała informacje, że opisane przez nią produkty zostały zaklasyfikowane przez Urząd Statystyczny jako wchodzące w zakres grupowania PKWiU 10.61.33.0 oraz PKWiU 10.31.14.0, co potwierdza ich zaklasyfikowanie dokonane przez Spółkę.

Reasumując Spółka stoi na stanowisku, że mając na uwadze opinie Urzędu Statystycznego w zakresie klasyfikacji opisanych produktów w grupowaniu PKWiU 10.61.33.0 oraz PKWiU 10.31.14.0, skład i proces produkcji wskazanych produktów, będą stanowić one towary, o których mowa odpowiednio w poz. 22 załącznika nr 10 do ustawy o VAT i poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy o VAT.

Wobec powyższego, zdaniem Wnioskodawcy następujące produkty:

  1. Sneksy/przekąski pszenne wytwarzane w obróbce termicznej o różnych smakach,
  2. Sneksy/przekąski pszenne ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach,
  3. Sneksy/przekąski wielozbożowe, ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach,
  4. Ciastka/przekąski na bazie sneksów pszennych słodzonych o różnych smakach,
  5. Ciastka/przekąski wielozbożowe z dodatkiem cukru, o różnych smakach

powinny podlegać opodatkowaniu podatkiem VAT z zastosowaniem stawki 5%,

natomiast produkt o nazwie:

2) Sneksy ziemniaczane wytwarzane w obróbce termicznej, o różnych smakach
powinien podlegać opodatkowaniu podatkiem VAT z zastosowaniem stawki 8%.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054 ze zm.) zwanej dalej ustawą opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Przez towary – według art. 2 pkt 6 ustawy – rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

W myśl art. 7 ust. 1 ustawy  przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (…).

Na podstawie art. 5a ustawy  towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Klasyfikacją, do której odwołują się przepisy ustawy, jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU), wprowadzona rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz.U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.), którą dla celów podatku od towarów i usług stosuje się od dnia 1 stycznia 2011 r.

Podstawowa stawka podatku  art. 41 ust. 1 ustawy  wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Jednakże, zarówno w treści ustawy, jak i przepisach wykonawczych do niej, ustawodawca przewiduje dla niektórych czynności obniżone stawki podatku lub zwolnienia od podatku.

Zastosowanie obniżonych stawek podatku lub zwolnienia od podatku możliwe jest jednak tylko wówczas, gdy wynika to wprost z ustawy lub przepisów wykonawczych do ustawy.

W myśl art. 41 ust. 2 ustawy  dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

W tym miejscu zaznaczyć należy, że zgodnie z obowiązującym od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 146a ustawy  w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2016 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

  1. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110 wynosi 23%;
  2. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%;
  3. stawka zryczałtowanego zwrotu podatku, o której mowa w art. 115 ust. 2, wynosi 7%;
  4. stawka ryczałtu, o której mowa w art. 114 ust. 1, wynosi 4%.

W tym miejscu należy podkreślić, że najistotniejszym elementem pozwalającym stwierdzić jaką należy zastosować stawkę podatku VAT, jest dokonanie prawidłowej klasyfikacji towaru lub usługi wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jednocześnie należy wskazać, że to podatnik jest zobowiązany do prawidłowego określenia przedmiotu opodatkowania, co wiąże się z prawidłowym zdefiniowaniem wykonywanych czynności.

Stosownie do pkt 1 komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz.Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11), zgodnie z zasadami metodycznymi klasyfikacji zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby, usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniem Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej. Wynika to z faktu, że właśnie producent (usługodawca) posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu (usługi) do odpowiedniego grupowania PKWiU, tj. informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania, konstrukcji i przeznaczenia wyrobu lub charakteru usługi.

W poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy wymieniono towary zgrupowane pod symbolem PKWiU 2008 – ex 10.3, tj. „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%”, a w poz. 29 tego załącznika  towary zgrupowane pod symbolem PKWiU 10.61 – „Produkty przemiału zbóż”.

W załączniku nr 10 pod poz. 19 również wymieniono towary zgrupowane pod symbolem PKWiU 2008 – ex 10.3, tj. „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane – wyłącznie:

  1. ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0),
  2. soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32),
  3. warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0),
  4. owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0)”,

Natomiast pod poz. 22 tego załącznika wymieniono towary zgrupowane pod symbolem PKWiU ex 10.61– „Produkty przemiału zbóż, z wyłączeniem śruty”.

Zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy − przez PKWiU ex rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania obniżonej stawki podatku VAT tylko do towarów/usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniającego określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce „nazwa towaru/usługi”. Zatem wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT dotyczy wyłącznie danego towaru czy danej usługi z danego grupowania.

Jednocześnie z objaśnień do załącznika nr 3 do ustawy wynika, że wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką 8% nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik. Oznacza to, że jeżeli dany towar (lub usługa) jest wymieniony w załączniku nr 3 jako opodatkowany stawką 8%, a jednocześnie został wymieniony w art. 43 ust. 1 ustawy jako zwolniony od podatku lub w załączniku nr 10, jako objęty opodatkowaniem stawką 5%  stosowanie stawki podatku z załącznika nr 3 (stawka 8%) do ustawy jest wyłączone na rzecz zwolnienia od podatku lub opodatkowania stawką 5%.

Biorąc pod uwagę treść powołanych przepisów oraz opis sprawy wskazać należy, że na podstawie art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 22 załącznika nr 10 do ustawy, produkty sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.61.33.0, tj.:

  1. Sneksy/przekąski pszenne wytwarzane w obróbce termicznej o różnych smakach,
  2. Sneksy/przekąski pszenne ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach,
  3. Sneksy/przekąski wielozbożowe, ekspandowane w suchym powietrzu, o różnych smakach,
  4. Ciastka/przekąski na bazie sneksów pszennych słodzonych o różnych smakach,
  5. Ciastka/przekąski wielozbożowe z dodatkiem cukru, o różnych smakach,

będą podlegały opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku VAT w wysokości 5%.

Jak wskazano wyżej, w załączniku nr 10 pod poz. 19 wymieniono towary zgrupowane pod symbolem PKWiU 2008 – ex 10.3, tj. „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane – wyłącznie:

  1. ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0),
  2. soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32),
  3. warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0),
  4. owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0)”.

Zatem należy stwierdzić, że wyrób Zainteresowanego  Sneksy ziemniaczane wytwarzane w obróbce termicznej, o różnych smakach – sklasyfikowany pod symbolem PKWiU 10.31.14.0. nie został wymieniony w poz. 19 załącznika nr 10 do ustawy. Tym samym, jako wymieniony w poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy  „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%” (PKWiU ex 10.3) – na podstawie art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146a pkt 2 ustawy, będzie podlegał opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 8%.

Zatem stanowisko Spółki należało uznać za prawidłowe.

Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gorzowie Wielkopolskim, ul. Dąbrowskiego 13, 66-400 Gorzów Wielkopolski, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację – w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy), na adres: Izba Skarbowa w Poznaniu, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Lesznie, ul. Dekana 6, 64-100 Leszno.

doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj