Interpretacja Urzędu Skarbowego w Brzozowie
PP/443-6/04
z 9 marca 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
PP/443-6/04
Data
2004.03.09
Autor
Urząd Skarbowy w Brzozowie
Temat
(Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy) --> Podatek od towarów i usług --> Stawki podatku
Słowa kluczowe
klasyfikacja statystyczna
zmiana
Pytanie podatnika
Jaka stawką VAT należy stosować do wyrobów, które wg starej klasyfikacji miały symbol SWW 24.22, a wg nowej PKWiU mały symbol 15.82?
W odpowiedzi na pismo z dnia 5.02.2004 r. (data wpływu 9.02.2004 r.) w sprawie zajęcia stanowiska w kwestii stawki podatku od towarów i usług (VAT) na produkowane wyroby ciastkarskie, które wg „starej” klasyfikacji statystycznej SWW miały symbol 24.22 a wg „nowej” PKWiU 15.82.1 Naczelnik Urzędu Skarbowego w Brzozowie, działając na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29.08.1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.), uprzejmie wyjaśnia: Pani R. prowadzi od czerwca 2003 r. działalność gospodarczą w zakresie produkcji ciastkarskiej. Urząd Statystyczny w R. w zaświadczeniu o numerze identyfikacyjnym REGON zakwalifikował tą działalność wg Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) pod symbol 1581B – produkcja wyrobów ciastkarskich świeżych. W obecnej chwili pani R. do produkowanych wyrobów stosuje stawkę VAT w wysokości 22 %, pomimo że według „starej” klasyfikacji SWW miały symbol 24.22, a według „nowej” klasyfikacji PKWiU mają symbol 15.82.1, zgodnie z załączoną do wniosku opinią Urzędu Statystycznego w Ł. Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych jako wyroby ciastkarskie o terminie spożycia trzy tygodnie. Pani R. twierdzi, iż niektóre z produkowanych przez nią wyrobów wg starej klasyfikacji SWW obowiązującej do końca 2002 r. miały symbol 24.22 jako wyroby świeże i stosowana dla nich stawka podatku VAT wynosiła 7 % oraz że w obecnej chwili, po zmianie klasyfikacji z SWW na PKWiU, podatnicy, którzy kontynuują działalność gospodarcza rozpoczętą przed 31.12.2002 r. stosują do tych wyrobów stawkę VAT w wysokości 7 %. W związku z powyższym podatniczka uważa, że stosując na wyroby ciastkarskie świeże stawkę 22 % VAT, jest mało konkurencyjna w stosunku do innych producentów działających w tej branży oraz iż powinna stosować stawkę 7 % VAT na wyroby ciastkarskie świeże, tak jak podatnicy, którzy rozpoczęli działalność przed dniem 1.01.2003 r. Z dniem 1.01.2003 r. weszła w życie ustawa z dnia 4.12.2002 r. zmieniająca ustawę o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym, ustawę o oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy oraz ustawę – Kodeks karny skarbowy (Dz. U. Nr 213, poz. 1803). Zgodnie z przepisem art. 6 wyżej wymienionej ustawy, w przypadku, gdy po dniu wejścia w życie tej ustawy wprowadzone zmiany do ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym dotyczące nowych oznaczeń klasyfikacji towarów i usług oraz obiektów budowlanych (PKWiU, PKOB) prowadziłyby do zmiany dotychczas stosowanych stawek podatku od towarów i usług lub podatku akcyzowego albo prowadziły do zwolnienia od podatku lub opodatkowania, podatnik stosuje stawki lub zwolnienie określone w ustawie o podatku od towarów i usług w brzmieniu obowiązującym na dzień 31.12.2002 r. Przepis ten ma zabezpieczać przed ewentualną zmianą wysokości opodatkowania, gdyby okazało się, że przy przełożeniu tych klasyfikacji nastąpiło jakieś przesunięcie grup towarów i usług. Zmiany polegające na przekwalifikowaniu towarów i usług ze „starych klasyfikacji” na nomenklaturę wynikającą z „nowych klasyfikacji” nie powodują zmiany dotychczasowych stawek podatku od towarów i usług oraz zwolnień od tego podatku. Jednakże przepis ten dotyczy wyłącznie załączników do ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym. Stąd też stanowisko podatniczki dotyczące stawki podatku VAT jest prawidłowe. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.