Interpretacja Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Skarbowego
US.PPM/443-36/HK/04
z 17 czerwca 2004 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

Interpretacje podatkowe
 

Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
US.PPM/443-36/HK/04
Data
2004.06.17



Autor
Warmińsko-Mazurski Urząd Skarbowy


Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku


Słowa kluczowe
mięso
podatek od towarów i usług
stawki podatku


Pytanie podatnika
Spółka zgłasza wątpliwości, czy sprzedając sprowadzone z Włoch mięso, bez dalszego jego przerobu, powinna stosować stawkę podatku VAT w wysokości 3%, czy 7%.


Odpowiadając na zapytanie zawarte w piśmie z dnia 10.05.2004 r. (data wpływu do tutejszego Urzędu 12.05.2004 r.), uzupełnione pismem z dnia 31.05.2004 r. (data wpływu 01.06.2004 r.), Naczelnik Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Skarbowego w Olsztynie, na podstawie art. 14a § 1 i § 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 z późn. zm.), udziela pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego, dotyczącej stawki podatku przy odsprzedaży mięsa wieprzowego jadalnego, bez kości, solonego w solance według stanu prawnego obowiązującego do dnia 30.04.2004 r.

Z pisma Spółki wynika, że Spółka importuje z Włoch mięso wieprzowe jadalne, bez kości, solone w solance, które opodatkowane jest podatkiem od towarów i usług w wysokości 3%, zgodnie z Załącznikiem Nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 31.12.2002 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie - kod PCN 021019810.

Jednostka nadmienia, iż wg informacji uzyskanych z GUS odpowiednikiem ww. kodu PCN jest symbol PKWiU 15.13.11-50 i towary z tym symbolem jako opodatkowane stawką 7%, wymienione są pod poz. 52 Załącznika Nr 3 do ustawy z dnia 08.01.1993 r. o podatku od towarów i usług, jako „konserwy i przetwory z mięsa”.

Spółka "M F" w piśmie z dnia 31.05.2004 r. wyjaśnia, iż w Załączniku Nr 1 do ustawy z dnia 8.01.1993 r. zawierającym wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 3 % wymieniono w poz. 12 „mięso i podroby jadalne wołowe, wieprzowe, ...” o symbolu PKWiU 15.11.1, a pod poz. 16 tego samego załącznika „mięso pozostałe, świeże, konserwowane ...” o symbolu PKWiU 15.12.

Spółka zgłasza zatem wątpliwości, czy sprzedając sprowadzone z Włoch mięso, bez dalszego jego przerobu, powinna stosować stawkę podatku VAT w wysokości 3%, czy 7%.

W załączniku Nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 31.12.2002 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie (Dz. U. Nr 242, poz. 2082) zawierającym „wykaz towarów, których przywóz z zagranicy jest objęty stawką podatku w wysokości 3 %”, pod poz. 17 wymieniony jest wyrób o kodzie PCN 021019810 - „mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; (...) bez kości”.

W Załączniku Nr 3 do ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 z późn. zm.) ujęto „Wykaz towarów i usług, których sprzedaż lub świadczenie jest objęte stawką podatku w wysokości 7%”, w którym pod poz. 52 ujęto wyroby sklasyfikowane do grupowania: ex 15.13.1- „Konserwy i przetwory z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi – z wyłączeniem niejadalnych mączek, grysików i granulek z mięsa i podrobów (wg PKWiU 15.13.13-00.10)”. Według objaśnień do ww. załącznika symbol „ex” oznacza, że wymieniona pozycja dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu/usługi z danego grupowania.

Zatem sprowadzane przez Spółkę wyroby sklasyfikowane do grupowania wg PKWiU 15.13.11-50 „Mięso wieprzowe suszone, solone w solance lub wędzone, pozostałe” objęte są grupowaniem wymienionym w poz. 52 ww. Załącznika. Sprzedaż tych wyrobów należy opodatkować stawką podatku w wysokości 7%.

Odnosząc się do zapytania Spółki należy zauważyć, iż to na producencie lub importerze towaru ciąży obowiązek ustalenia właściwej klasyfikacji, w oparciu o przepisy o statystyce publicznej, a w wyniku tego stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług. W razie wątpliwości co do klasyfikacji towaru Spółka może zwrócić się do organów statystycznych, które jako jedyne są uprawnione do wydania opinii klasyfikacyjnych. Organy podatkowe nie posiadają bowiem kompetencji w tym zakresie.



doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj