Interpretacja Izby Skarbowej w Gdańsku
PI/005-53/04/CIP/01
z 26 lutego 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
PI/005-53/04/CIP/01
Data
2004.02.26
Autor
Izba Skarbowa w Gdańsku
Temat
(Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy) --> Podatek od towarów i usług --> Kasy rejestrujące
Słowa kluczowe
kasa rejestrująca
raporty fiskalne
Pytanie podatnika
Czy prawidłowe jest postępowanie Podatnika w przypadku sporządzenia dwóch raportów fiskalnych dobowych w tym samym dniu pomimo, iż dotyczą dwóch różnych dni wobec specyficznych warunków technicznych kasy rejestrującej.
Stan faktyczny: Spółka Jawna prowadzi restaurację – usługi gastronomiczne od godziny 11.00 do ostatniego klienta. Kasa fiskalna posiada rachunki otwarte i bywa tak, że nie ma możliwości zakończenia operacji, dopóki klient nie ureguluje należności i nie zostanie ostatecznie zamknięty rachunek. Należności za usługi jakie wykonuje restauracja regulowane są po konsumpcji. Zdarza się tak, że klient zamawia usługę przed godziną 24.00 a należność za nią reguluje po godzinie 24.00. Zatem bywa tak, że raport dobowy z kasy fiskalnej przechodzi na następny dzień. W takich przypadkach są sporządzane dwa raporty w tym samym dniu pomimo, że dotyczą dwóch różnych dni. Problem dotyczy również ostatniego dnia miesiąca, gdy zdarzy się zamkniecie restauracji tego dnia po godzinie 24.00 przypadnie on na następny dzień czyli na 1-szy dzień następnego miesiąca. Stosownie do postanowień art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 08.01.1993r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym / Dz. U. Nr 11 poz. 50 z późn. zm./ podatnicy sprzedający towary i świadczący usługi, w tym również w zakresie handlu i gastronomii, na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą w formie indywidualnych gospodarstw rolnych, są obowiązani do prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących. W przepisie art. 29 ust. 4 cyt. ustawy zawarta została delegacja dla Ministra Finansów do wydania rozporządzenia z dnia 04.07.2002r. w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunków stosowania tych kas przez podatników /Dz. U. Nr 108, poz. 948/. W treści postanowień § 5 ust.1 pkt 1 i 2 tego rozporządzenia ustawodawca postanowił, iż podatnicy prowadzący ewidencję przy zastosowaniu kas rejestrujących, z zastrzeżeniem ust. 2, są obowiązani do:
Stosownie do definicji zawartej w postanowieniach § 1 pkt 14 powyżej cyt. rozporządzenia przez raport fiskalny /dobowy, miesięczny, okresowy lub rozliczeniowy/ należy rozumieć dokument fiskalny zawierający dane sumaryczne o obrocie i kwotach podatku za daną dobę lub za wybrany okres w ujęciu według poszczególnych stawek podatkowych oraz sprzedaży zwolnionej z podatku. Z powyżej cytowanych przepisów jednoznacznie wynika, iż sporządza się jeden raport fiskalny dobowy po zakończeniu sprzedaży za dany dzień, nie później jednak niż przed dokonaniem pierwszej sprzedaży w dniu następnym. W związku z powyższym Podatnik prowadząc działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych po godzinie 24.00 obowiązany jest sporządzić raport fiskalny dobowy stosownie do postanowień § 5 ust.1 pkt 2 biorąc pod uwagę postanowienia § 1 pkt 14 cyt. powyżej rozporządzenia. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.