Interpretacja Urzędu Celnego II w Łodzi
362000 RPA-0630-11/2004/PB
z 30 czerwca 2004 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

Interpretacje podatkowe
 

Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
362000 RPA-0630-11/2004/PB
Data
2004.06.30



Autor
Urząd Celny II w Łodzi


Temat
Podatek akcyzowy --> Przepisy ogólne --> Obowiązek podatkowy i podstawa opodatkowania --> Stawki


Słowa kluczowe
napoje alkoholowe
stawki podatku


Pytanie podatnika
Na podstawie art. 14a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa z póżniejszymi zmianami proszę o udzielenie odpowiedzi na następujące pytanie: Czy napoje fermentowane określone w art. 70 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym zawierają wyroby winopodobne i winopochodne ( PKWiU 15.94.10-00.99 i 15.94.10-00.95 ) i czy w związku z tym stawka podatku akcyzowego od powyższych wynosi 136 zł/hl?


Na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku Ordynacja podatkowa ( Dz. U. nr 137, poz. 926 ze zm. ), poniżej wskazuję przepisy, które zastosowanie w merytorycznym rozstrzygnięciu sprawy, a które dotyczą pytania postawionego we wniosku z dnia 31.05.2004 r.:

Zgodnie z brzmieniem art. 70 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym ( Dz. U. nr 29, poz. 257 ) napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są:

- inne niemusujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.12 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 69, a także wyroby oznaczone symbolem PKWiU 15.94.10 i kodem CN 2206 00 o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% (...);

- inne musujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiedniosymbolami PKWiU 15.93.11 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205, nieokreślone w art. 69, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do 15% objętości, pod warunkiem, że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, znajdujące się w butelkach zamkniętych korkiem w kształcie grzybka, umocowanym za pomocą węzłów lub spinek, albo wykazujące nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary, spowodowane obecnością dwutlenku węgla w roztworze.

Zgodnie z treścią załącznika nr 2 do ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym ( Dz. U. nr 29, poz. 257 ), wyroby klasyfikowane do symbolu PKWiU 15.94.10-00.99 i 15.94.10-00.95 są wyrobami akcyzowymi zharmonizowanymi i znajdują się w pozycji nr 17 jako napoje fermentowane ( np: jabłecznik, wino z gruszek, miód pitny ) pozostałe; mieszane napoje zawierające alkohol ( kod CN 2206 00 ).

Stosownie do treści rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego ( Dz. U. nr 87, poz. 825 ) wyroby akcyzowe o symbolu PKWiU 15.94.10-00.99 i 15.94.10-00.95 są ujęte w pozycji 10 i 11 załącznika nr 1 ( tabela stawek akcyzy dla wyrobów akcyzowych sprzedawanych w kraju ) ze stawkami podatku akcyzowego, odpowiednio: 136 zł/hl ( napoje fermentowane ) i 273 zł/hl ( produkty pośrednie ).

Napojami fermentowanymi winiarskimi, zgodnie z treścią ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina ( Dz. U. nr 34, poz. 292 ), są napoje wymienione w art. 3, pkt 1, lit. e:

- napoje winopochodne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 4,5% do 15% objętościowych, zawierajacymi co najmniej 50% win owocowych ( fermentowane napoje winopochodne owocowe ) lub zawierającymi co najmniej 50% miodu pitnego ( fermentowane napoje winopochodne miodowe ), ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi ( fermentowane napoje winopochodne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopochodne miodowe aromatyzowane );

- oraz lit. f napoje winopodobne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9% do 15% objętościowych, różniącymi się od win owocowych i miodów pitnych mniejszym udziałem soków lub miodu w nastawie, otrzymanymi w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż Polskie Wino/Polish Wine, ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi ( fermentowane napoje winopodobne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopodobne miodowe aromatyzowane ).

Tak więc, aby zastosować stawkę 136 zł/hl, należy przedewszystkim, spełnić wymogi wymienione w art. 3, pkt 1 lit. e) i f) ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina ( Dz. U. nr 34, poz. 292 ), oraz rozdziału 2 ww. ustawy.



doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj