Interpretacja Urzędu Skarbowego w Olsztynie
USIV/I/443-129/04
z 4 października 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
USIV/I/443-129/04
Data
2004.10.04
Autor
Urząd Skarbowy w Olsztynie
Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki
Słowa kluczowe
dostarczanie
stawki podatku
usługi gastronomiczne
usługi stołówkowe
Pytanie podatnika
Jaką stawką podatku VAT opodatkować usługi cateringowe?
Odpowiadając na zapytanie z dnia 31.08.2004 r. (data wpływu do US 03.09.2004 r.) w sprawie podatku od towarów i usług, Naczelnik Urzędu Skarbowego w Olsztynie, na podstawie art. 14 a § 1 i 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 z późn. zm.), wyjaśnia co następuje. Z przedstawionego w piśmie stanu faktycznego wynika, że Spółka świadczy usługi cateringowe, które zaklasyfikowane są, zdaniem Spółki, wg PKWiU do grupowania - 55.30.11-00.00. Wątpliwości Spółki dotyczą kwestii wysokości stawki podatku od towarów i usług dla świadczonych w/w usług. Zdaniem Spółki art. 146 pkt. 2 lit. c ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 r. (Dz. U. Nr 54, poz. 535) daje prawo do zastosowania stawki 7%. Tut. Organ podatkowy zauważa, że do prawidłowego określenia czynności podlegających opodatkowaniu, co wiąże się z z prawidłowym zdefiniowaniem tych czynności - także w zakresie klasyfikacji statystycznej - obowiązany jest podatnik. Zgodnie z posiadanymi przez tut. Urząd informacjami z Urzędu Statystycznego w Łodzi usługi, o których mowa w piśmie, wg PKWiU zostały zaklasyfikowane do grupowania 55.52.13-00.00 - usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pozostałych firm i instytucji, a nie jak podaje Spółka do grupowania 55.30.11.-00.00 - usługi gastronomiczne w restauracjach. Stosownie do § 40 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.) w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawką podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem: Przepis ten ma zastosowanie m. in. do usług dostarczania posiłków dla pozostałych firm i instytucji, a nie do sprzedaży detalicznej towarów. Zatem wyłączenie, o którym mowa w ww. przepisie dotyczy wszystkich towarów opodatkowanych stawką 22%, sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym np. Batoniki oraz pozostałych towarów, które nie są wprost wymienione w powołanym przepisie, opodatkowanych stawką 22%, sprzedawanych w stanie przetworzonym, który jednocześnie pozwala na bezpośrednią identyfikację tego wyrobu z produktem wyjściowym. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.