Interpretacja Podlaskiego Urzędu Skarbowego
P-I/423/47/MW/04
z 28 czerwca 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
P-I/423/47/MW/04
Data
2004.06.28
Autor
Podlaski Urząd Skarbowy
Temat
Podatek dochodowy od osób prawnych --> Koszty uzyskania przychodów
Słowa kluczowe
cel wydatku
koszty uzyskania przychodów
reprezentacja
usługi gastronomiczne
usługi hotelarskie
Pytanie podatnika
Stan faktyczny:
W związku z prowadzoną działalnością inwestycyjną Spółka organizuje w kraju spotkania celem przeprowadzenia rozmów handlowych i wynegocjowania warunków kontraktu z krajowymi i zagranicznymi dostawcami maszyn i urządzeń, albo alternatywnie przedstawiciele Spółki wyjeżdżają za granicę celem wynegocjowania warunków kontraktów. Negocjacje obejmują: -uzgodnienie warunków technologicznych budowy maszyn; -uzgodnienie ceny maszyn i urządzeń oraz warunków realizacji kontraktów; -podpisywanie umów kooperacyjnych na dostawę maszyn i urządzeń. W związku z organizowaniem negocjacji Spółka ponosi koszty usług gastronomicznych i hotelowych.Podobne warunki negocjacji dotyczą też dostaw surowca i przędzy lub sprzedaży dywanów i wykładzin. W czasie roboczych wizyt zagranicznych kontrahentów lub alternatywnie przedstawicieli Spółki za granicą, negocjowane są ceny, warunki i terminy dostaw, rodzaje i jakości surowca i przędzy. Efektem wizyt zagranicznych kontrahentów lub wyjazdów przedstawicieli Spółki są dostawy surowca lub przędzy albo sprzedaż dywanów i wykładzin. Prowadzenie negocjacji wiąże się z ponoszeniem wydatków na usługi gastronomiczne i hotelowe. W tym stanie faktycznym pytania sa następujące: 1) czy Spółka postępuje prawidłowo zaliczając wydatki gastronomiczne i hotelowe obejmujące okres przed dostawą maszyn i urządzeń do wartości początkowej środka trwałego ? 2)czy usługi gastronomiczne i hotelowe związane z kontraktowaniem dostaw surowca i przędzy można zaliczyć do kosztów ich zakupu, a związane ze sprzedażą dywanów i wykładzin do kosztów ich sprzedaży ?
Ad.1/ Wartość początkową środków trwałych stanowi cena ich nabycia, za którą uważa się, zgodnie z art. 16g ust. 3 i 5 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podat ku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000 r. Nr 54, poz. 654 ze zm.): W przypadku importu cena nabycia obejmuje cło i podatek akcyzowy od składników majątkowych sprowadzanych lub nadsyłanych z zagranicy. Cenę nabycia koryguje się o różnice kursowe naliczone do dnia przekazania środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej do używania. Zgodnie z art. 16g ust. 3 elementem składowym ceny nabycia, stanowiącej wartość początkową składnika majątkowego są m. in. koszty związane z zakupem, naliczone do dnia przekazania środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej do używania, a w szczególności koszty transportu, załadunku, wyładunku, ubezpieczenia w drodze, montażu, instalacji i uruchomienia programów oraz systemów komputerowych, opłat notarialnych, skarbowych i innych, odsetek i prowizji. Z powyższego wynika, iż koszty związane z zakupem, to nie tylko koszty wymienione w ustawie, ale także inne, pozostające w bezpośrednim związkuz zakupem środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej, o ile zostały poniesione do dnia przekazania środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej do używania. Tak więc niewątpliwie wydatki na hotele i wyżywienie związane z prowadzeniem rozmów handlowych i negocjowaniem warunków kontraktów z krajowymi i zagranicznymi dostawcami środków trwałych lub wartości niematerialnych i prawnych, są elementem ceny nabycia (wartości początkowej składników majątkowych). Ad.2/ Aby określony koszt można było uznać za koszt uzyskania przychodów między tym kosztem, a przychodem musi istnieć związek przyczynowo- skutkowy. Wydatki dotyczące usług hotelowych i gastronomicznych, związane są z kontraktowaniem dostaw surowca i jeżeli podatnik wykaże, że zostały poniesione w celu osiągnięcia przychodu, a bez ich poniesienia prawidłowa działalność nie mogłaby być prowadzona, będą kosztem uzyskania przychodu w dacie ich faktycznego poniesienia. Koszty usług gastronomicznych i hotelowych mogą zostać zaliczone również do kosztów uzyskania przychodu, jeżeli są związane ze sprzedażą gotowych wyrobów, a ich poniesienie przyczyni się wprost do powstania przychodu z tej sprzedaży. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.