Interpretacja Lubelskiego Urzędu Skarbowego
PP-2-443/124/04
z 8 grudnia 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
PP-2-443/124/04
Data
2004.12.08
Autor
Lubelski Urząd Skarbowy
Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Zwolnienia --> Zwolnienie od podatku
Słowa kluczowe
posiłki regeneracyjne
przekazanie nieodpłatne
świadczenia na rzecz pracowników
Pytanie podatnika
Stan faktyczny:
JSpółka posiada bufet zakładowy ogólnodostępny. Sprzedaż odbywa się poprzez kasę fiskalną i posiłki opodatkowane są stawką 7 %, towary sprzedawane są zgodnie ze stawkami V A T im przysługującymi. Do bufetu przyjmowane są towary (chleb, pączki, czekolady itp.) ze sklepów oraz posiłki (zupy, drugie dania itp.) z kuchni zakładowej. Z zakupów odliczamy naliczony V A T, gdyż jest on związany ze sprzedażą opodatkowaną. Bufet i kuchnia zakładowa stanowią całość. W kuchni też przygotowuje się posiłki profilaktyczne, oraz przegotowuje się mleko i parzy kawę zbożową. Czynność przekazania ich wynika z przepisów BHP. Nie ma fizycznej możliwości oddzielenia, które zakupy zostały dokonane na posiłki profilaktyczne, a które dla bufetu. Pytanie: 1. Czy przygotowanie posiłków profilaktycznych w stołówce zakładowej i ich przekazanie pracownikom pozbawia nas prawa do odliczenia podatku naliczonego przy zakupie ich produktów? 2. Czy nieodpłatne przekazanie pracownikom posiłków profilaktycznych podlega opodatkowaniu VAT? 3. Czy wydawanie pracownikom zgodnie z Kodeksem pracy przegotowanego mleka i herbaty należy traktować jak posiłki profilaktyczne, czyli jakby to była usługa gastronomiczna, czy też przekazanie towarów?
W odpowiedzi na pismo z dnia 08.11.2004 r. o udzielenie pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów ustawy o podatku od towarów i usług Naczelnik Lubelskiego Urzędu Skarbowego na podstawie art. 14a §1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 z późn. zm.) uprzejmie informuje: Opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, podlegają – zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) – m. in. odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.W myśl art. 8 ust. 2 ustawy o VAT przez świadczenie usług rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów. Nieodpłatne świadczenie usług niebędące dostawą towarów na cele osobiste podatnika lub jego pracowników, w tym byłych pracowników, wspólników, udziałowców, akcjonariuszy, członków spółdzielni i ich domowników, członków organów stanowiących osób prawnych, członków stowarzyszenia, oraz wszelkie inne nieodpłatne świadczenie usług, jeżeli nie są one związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa, a podatnikowi przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu towarów i usług związanych z tymi usługami, w całości lub w części, traktuje się jak odpłatne świadczenie usług. Aby nieodpłatne świadczenie usług podlegało opodatkowaniu muszą zostać spełnione określone w tym przepisie warunki. Usługa musi mieć charakter nieodpłatny, nie może być związana z prowadzonym przedsiębiorstwem lub musi być świadczona na cele osobiste m.in. pracowników a podatnikowi przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu towarów i usług związanych z tymi usługami, w całości lub w części. Posiłki profilaktyczne, co do zasady stanowią usługę gastronomiczną, do której pracodawca jest zobowiązany na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60 poz. 279). Usługi o charakterze nieodpłatnym (wydawanie posiłków profilaktycznych i napojów) świadczone na podstawie powyższego rozporządzenia są związane z prowadzonym przedsiębiorstwem i nie są świadczone na cele osobiste pracowników. Nie ma do nich zastosowanie norma zawarta w art. 8 ust. 2 ustawy o VAT. Zgodnie z brzmieniem przepisu art. 88 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem: Powyższe ograniczenie ma zastosowanie do nabywanych usług. Nie stosuje się natomiast do nabywanych towarów, które są u podatnika przetwarzane. W art. 7 ust. 2 ustawy VAT wskazano, że opisane w nich czynności (nieodpłatne) przekazania i zużycia towarów (art. 7 ust. 2 ustawy o VAT) podlegają opodatkowaniu jedynie wówczas, jeżeli ich dokonywanie nie jest związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa, a podatnikowi przysługiwało prawo do odliczenia podatku naliczonego z tytułu nabycia towarów i usług, które posłużyły tym czynnościom. Spożyte przez pracowników w czasie pracy towary (kawa, herbata, soki itp.) nie są przekazaniem lub zużyciem na cele osobiste pracowników i nie podlegają opodatkowaniu VAT, ponieważ pracownicy nie realizują w zakładzie pracy celów osobistych. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.