Interpretacja Małopolskiego Urzędu Skarbowego
PP-II/443/16/04/AL
z 16 sierpnia 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
PP-II/443/16/04/AL
Data
2004.08.16
Autor
Małopolski Urząd Skarbowy
Temat
Podatek od towarów i usług --> Odliczenie i zwrot podatku. Odliczanie częściowe
Słowa kluczowe
obliczenie podatku
obniżenie podatku należnego
posiłki
usługi gastronomiczne
Pytanie podatnika
Czy Podatnik ma prawo do odliczenia podatku naliczonego z tytułu zakupu posiłków dla pracownikow ?.
Naczelnik Małopolskiego Urzędu Skarbowego w Krakowie działając na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku - Ordynacja Podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) w odpowiedzi na zapytanie z dnia 01 lipca 2004 roku wyjaśnia co następuje: Z treści zapytania z dnia 01 lipca 2004 roku wynika, że Spółka dokonuje zakupu posiłków w stołówce pracowniczej, prowadzonej przez zewnętrzny podmiot gospodarczy, które przekazywane są za częściową odpłatnością pracownikom Spółki (w regulaminie zakładowym określono, że 45 % wartości posiłku pokrywa firma, a 55 % obciążani są pracownicy). Za powyższe usługi wystawiane są faktury z 7 % stawką podatku VAT (sprzedawca traktuje powyższe usługi jako gastronomiczne). Tut. Urząd nie potwierdza powyższego stanowiska. Jeżeli wydawane posiłki stanowią usługi gastronomiczne, to Podatnik nie ma prawa do obniżenia podatku należnego o kwoty podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących zakup usług gastronomicznych, z wyjątkiemgdy: Jeżeli przedmiot działalności podatnika nie obejmuje ww. kategorii usług, wówczas prawo do obniżenia podatku należnego o naliczony nie przysługuje.W ocenie Urzędu należałoby jednakże ustalić (na podstawie opinii Urzędu Statystycznego) czy w omawianym przypadku przedmiotowe usługi mają charakter usług gastronomicznych oznaczonych PKWiU 55-3, czy usług stołówkowych (PKWiU 55.5), które nie są objęte zakazem prawa do obniżenia podatku należnego w oparciu o ww. przepis. Należy również wskazać, że odsprzedaż powyższych usług na rzecz pracowników podlega opodatkowaniu na podstawie art. 8 ust. 1 ww. ustawy. Podstawę opodatkowania należy ustalić zgodnie z art. 29 ust. 1 z uwzględnieniem uwarunkowań zawartych w art. 32 ust. 1 pkt 3 ustawy. Na powyższe usługi obowiązuje stawka 7 % - zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. C (w przypadku zaliczenia usług do gastronomicznych) względnie na podstawie § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 roku w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970) - w przypadku zaliczenia usług do stołówkowych. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.