Interpretacja Urzędu Skarbowego w Kluczborku
PP-XII-4430/19/05
z 13 czerwca 2005 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
PP-XII-4430/19/05
Data
2005.06.13
Referencje
Autor
Urząd Skarbowy w Kluczborku
Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku
Słowa kluczowe
stawki podatku
tłuszcz zwierzęcy
Pytanie podatnika
Jaką stawką podatku VAT należy opodatkować sprzedaż tłuszczy wieprzowych, wołowych, drobiowych, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.11.30-50.40?
POSTANOWIENIE Na podstawie art. 14a § 1 i § 4 oraz art. 216 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ) Naczelnik Urzędu Skarbowego w Kluczborku po rozpatrzeniu zapytania zawartego w piśmie z dnia 25.04.2005r., w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) uznaje stanowisko przedstawione przez Jednostkę za nieprawidłowe. UZASADNIENIE Zgodnie z art. 14a § 1 i § 4 ustawy Ordynacja podatkowa, stosownie do swojej właściwości naczelnik urzędu skarbowego (...) na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub inkasenta mają obowiązek udzielić pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym. Stan faktyczny sprawy: Podatnik prowadzi działalność gospodarczą polegającą na skupie z zakładów mięsnych i ubojni tłuszczy surowych. Są to: sadło, słonina, otoka, łój, kupry i okrawki. Stawka podatku VAT na te produkty wynosi 3%. Wymienione produkty i okrawki są tak zwanym "materiałem" kategorii 3, który zostaje wytapiany i sprzedawany jako smalec, tłuszcz paszowy z przeznaczeniem do produkcji pasz. Prowadzony przez Podatnika Zakład Produkcyjno - Handlowy jest zakładem kategorii 3 zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kluczborku wydanej na podstawie między innymi rozporządzenia (WE) NR 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi. Zapytanie wnioskodawcy: Jaką stawką podatku VAT należy opodatkować sprzedaż tłuszczy wieprzowych, wołowych, drobiowych, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.11.30-50.40? Stanowisko wnioskodawcy: sprzedaż tłuszczy wieprzowych, wołowych, drobiowych, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.11.30-50.40 winna być opodatkowane stawka podatku VAT-3%. Ocena prawna stanowiska wnioskodawcy: Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że Podatnik prowadzi działalność gospodarczą polegającą na skupie z zakładów mięsnych i ubojni tłuszczy surowych takich jak: sadło, słonina, otoka, łój, kupry i okrawki. Stawka podatku VAT na te produkty wynosi 3%. Wymienione produkty i okrawki są tak zwanym "materiałem" kategorii 3, który zostaje wytapiany i sprzedawany jako smalec, tłuszcz paszowy z przeznaczeniem do produkcji pasz. Prowadzony przez Podatnika Zakład Produkcyjno - Handlowy jest zakładem kategorii 3 zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kluczborku i zajmuje się przetopem tłuszczy surowych. We wniosku Podatnik powołał się na rozporządzenie (WE) NR 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi. W zapytaniu Podatnik powołał się także na załącznik I do cytowanego rozporządzenia i na wymienione tam definicje "przetworzone białka zwierzęce", "tłuszcze wytopione" i "produkty techniczne". Zdaniem tutejszego organu Podatnik uważa, że przetapia tłuszcze, które przeznaczane są do produkcji pasz, a to oznacza, że nadają się do spożycia przez zwierzęta, a więc nie są to "produkty techniczne", które nie nadają się do spożycia przez ludzi ani przez zwierzęta. W związku z tym, Podatnik uważa, iż powinien stosować obniżoną stawkę podatku VAT w wysokości 3%.
W odpowiedzi Podatnik otrzymał pismo informujące, że tłuszcz topiony zwierzęcy, przeznaczony do produkcji pasz, mieści się w grupowaniach: Zgodnie z § 2 wyżej cytowanego rozporządzenia Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) z dnia 18 marca 1997r. stosuje się do celów podatku od towarów i usług, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2005r. W załączniku Nr 6 do ustawy o podatku od towarów i usług wymienione są towary i usługi opodatkowane stawką podatku w wysokości 3%. Pod poz. 16 wymienione są towary o PKWiU ex 15.11.3 - Tłuszcz wołowy, barani, kozi, wieprzowy i z drobiu - z wyłączeniem tłuszczy technicznych (PKWiU 15.11.30-50.10, -50.40, -70.10) oraz tłuszczy solonych, wędzonych, suszonych wymienionych w załączniku nr 3. Reasumując, wytapiane przez podatnika tłuszcze zostały wyłączone z grupy towarów objętych obniżoną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 3%, jak i stawką w wysokości 7%. Organ podatkowy w Kluczborku nie jest władny do zmiany klasyfikacji PKWiU nadanej na przetapiane przez Pana tłuszcze nadanej przez Urząd Statystyczny w Łodzi, Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych. Niniejsza interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia. Referencje
|
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.