Interpretacja Urzędu Celnego w Kielcach
354000-RPA-911-10/05
z 31 maja 2005 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
354000-RPA-911-10/05
Data
2005.05.31
Autor
Urząd Celny w Kielcach
Temat
Podatek akcyzowy --> Przepisy szczegółowe --> Napoje alkoholowe --> Napoje fermentowane
Słowa kluczowe
napoje alkoholowe
podatek akcyzowy
stawki podatku
Pytanie podatnika
Czy stawka akcyzy od fermentowanych wyrobów wino-podobnych jest taka sama jak od innych wyrobów winiarskich produkowanych przez firmę?
P O S T A N O W I E N I E Naczelnik Urzędu Celnego w Kielcach, działając na podstawie art. 14 a § 1 i § 4 oraz art. 216 i art. 217 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku Ordynacja podatkowa (tekst jednolity - Dz. U. Nr 8 z 2005 roku, poz. 60), po rozpatrzeniu wniosku firmy z dnia 23 marca 2005 roku, (data wpływu 25 marca 2005 roku) uzupełnionego pismem z dnia 4 kwietnia 2005 roku (data wpływu 11 kwietnia 2005 roku) oraz pismem z dnia 10 maja 2005 roku (data wpływu 18 maja 2005 roku) w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu stosowania prawa podatkowego odnośnie napoju wino-podobnego stwierdza, iż przestawione we wniosku stanowisko podatnika jest prawidłowe. U z a s a d n i e n i e W dniu 25 marca 2005 roku do Urzędu wpłynął wniosek z dnia 23 marca 2005 roku dotyczący udzielenia pisemnej interpretacji co wysokości stawki podatku akcyzowego od wyrobów winiarskich produkcji krajowej - "napojów winopochodnych". Ponieważ wniosek nie spełniał wymogów określonych w art. 14 a § 2 Ordynacji podatkowej pismem z dnia 30 marca 2005 roku wezwano Spółkę o uzupełnienie wniosku poprzez wyczerpujące opisanie stanu faktycznego oraz o przedstawienie własnego stanowiska w sprawie. Uzupełnienie wniosku wpłynęło do tut. organu podatkowego w dniu 11 kwietnia 2005 roku. W przesłanym piśmie Spółka wyjaśniła, że jest producentem wyrobów winiarskich od 1994 roku oraz, że planuje rozszerzyć produkcję o fermentowane napoje wino-podobne owocowe. Pismem z dnia 4 kwietnia 2005 roku ponownie wezwano Spółkę do uzupełnienia wniosku poprzez wyczerpujące opisanie procesu produkcyjnego wyrobu i określenie zawartości alkoholu w gotowym wyrobie. Spółka uzupełniła wniosek pismem z dnia 10 maja 2005 roku - data wpływu 18 maja 2005 roku. W piśmie tym Spółka opisała przebieg procesu produkcyjnego i określiła zawartość alkoholu w gotowym wyrobie w wysokości od 9% do 15 %. Jak wynika z treści przesłanych pism Spółka planuje rozpocząć produkcję napoju wino-podobnego z moszczu otrzymanego z jabłek przemysłowych oraz owoców kolorowych takich jak: aronia, wiśnia i czarna porzeczka.Pytanie Spółki jest następujące:Czy stawka akcyzy od fermentowanych wyrobów wino-podobnych jest taka sama jak od innych wyrobów winiarskich produkowanych przez firmę? Stanowisko organu podatkowego jest następujące: Z przesłanego przez Spółkę procesu technologicznego nowego wyrobu wynika, że podstawowym surowcem do produkcji będzie moszcz z jabłek oraz owoców kolorowych takich jak aronia, wiśnia, czarna porzeczka. Następnie do moszczu dodawany będzie cukier lub syrop glukozowy, drożdże, fosforan amonowy oraz woda. Z kolei następuje wymieszanie składników w tanku z jednoczesnym podgrzaniem do temperatury 28 - 30 stopni C. Po podgrzaniu do wskazanej temperatury zawartość tanku przepompowywana jest na fermentownię gdzie odbywa się fermentacja. Po zakończeniu procesu fermentacji wyrób poddaje się sklarowaniu i oczyszczaniu (filtracji). Kolejnym etapem produkcji jest kupażowanie wyrobu poczym następuje przekazanie do rozlewu gdzie dodawane są aromaty i słodziki. Następnie wyrób czyszczony jest na filtrze płytowym-mikrobiologicznym w celu osiągnięcia trwałej klarowności. Ostatnim etapem produkcji jest pasteryzacja wyrobu i rozlew do butelek. Spółka w przesłanych pismach wywodzi, że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi tylko i wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, a jego zawartość w wyrobie wynosi 9 do 15%. Opierając się na przesłanym przez Spółkę opisie procesu produkcyjnego wyrobu można stwierdzić, że wyrób jest napojem fermentowanym w rozumieniu przepisów ustawy o podatku akcyzowym - art. 70 ust. 1 ustawy. Zawartość alkoholu w wyrobie nie przekracza 15% i pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej. Ustawodawca określił stawkę akcyzy na napoje fermentowane w wysokości 300 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu (art. 70 ust. 4) nadając jednocześnie ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych możliwość, w drodze rozporządzenia do obniżania stawek akcyzy - art. 70 ust. 5 ustawy. Minister Finansów na mocy powyższej delegacji ustawowej wydał rozporządzenie z dnia 22 kwietnia 2004 roku w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 87, poz. 825 ze zmianami). Zgodnie z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia "Tabela stawek akcyzy dla wyrobów akcyzowych sprzedawanych w kraju" poz. 10 - stawka akcyzy na napoje fermentowane wynosi 136,00 zł od 1 hektolitra wyrobów (zmiana rozporządzenia z dnia 22 grudnia 2004 roku - Dz. U. Nr 279, poz. 2763). Powyższa interpretacja: Na powyższe postanowienie służy zażalenie do Dyrektora Izby Celnej w Krakowie za pośrednictwem Naczelnika Urzędu w Kielcach w terminie 7 dni od dnia otrzymania postanowienia. Zażalenie powinno zawierać zarzuty przeciw postanowieniu, określać istotę i zakres żądania będącego przedmiotem zażalenia oraz wskazywać dowody uzasadniające to żądanie. Do zażalenia należy dołączyć znaczki opłaty skarbowej w wys. 5,00 zł - i po 0,50 zł - od każdego załącznika. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.