Interpretacja Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie
1471/NTR2/443-257/05/MP
z 10 sierpnia 2005 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
1471/NTR2/443-257/05/MP
Data
2005.08.10
Referencje
Autor
Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie
Temat
Podatek od towarów i usług --> Obowiązek podatkowy --> Zasady ogólne --> Moment powstania obowiązku podatkowego
Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Przepisy ogólne --> Czynności opodatkowane
Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Dostawa towarów i świadczenie usług --> Świadczenie usług
Słowa kluczowe
moment powstania obowiązku podatkowego
usługi gastronomiczne
usługi hotelarskie
Pytanie podatnika
Kiedy powstaje obowiązek podatkowy od usług restauracyjnych (gastronomicznych) świadczonych gościom w hotelu?
P O S T A N O W I E N I E Na podstawie art. 14a § 4 w zw. z § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. -Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60), po rozpatrzeniu wniosku Spółki Akcyjnej z siedzibą w Warszawie z dnia 6 maja 2005r. o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, Naczelnik Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie – biorąc pod uwagę przedstawiony stan faktyczny oraz stan prawny postanawia: - uznać stanowisko Strony za nieprawidłowe. U z a s a d n i e n i e Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, iż Strona prowadzi działalność hotelową sklasyfikowaną wg PKWiU w podkategorii 55.11.10, „usługi w zakresie zakwaterowania świadczone przez hotele i motele z restauracjami”. W ramach prowadzonej działalności świadczy również usługi restauracyjne (gastronomiczne), przy czym opłaty za konsumpcję posiłków i napoi nie są pobierane od gości hotelowych korzystających z restauracji czy barów hotelowych każdorazowo, lecz należność z tego tytułu jest doliczana do rachunku za pobyt w hotelu. W związku z powyższym Strona zwróciła się o potwierdzenie stanowiska co do momentu powstania obowiązku podatkowego od usług restauracyjnych (gastronomicznych) świadczonych gościom hotelowym. Według Strony usługi gastronomiczne dla gości hotelowych są częścią składową usługi hotelowej a zatem obowiązek podatkowy z tytułu ich świadczenia powstaje w tym samym momencie jak dla usługi zakwaterowania, tj. w momencie zakończenia pobytu danego gościa w hotelu. Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) opodatkowaniu tym podatkiem podlega odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju. Zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy przez świadczenie usług, o którym mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się każde świadczenie usług na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7, w tym również: 1)przeniesienie praw do wartości niematerialnych i prawnych, bez względu na formę, w jakiej dokonano czynności prawnej; 2)zobowiązanie do powstrzymania się od dokonania czynności lub do tolerowania czynności lub sytuacji; 3)świadczenie usług zgodnie z nakazem organu władzy publicznej lub podmiotu działającego w jego imieniu lub nakazem wynikającym z mocy prawa. Jednocześnie w myśl ust. 3 w/w artykułu usługi wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, z wyjątkiem usług elektronicznych. Jak wynika z wniosku, świadczone przez siebie usługi Strona klasyfikuje jako „usługi w zakresie zakwaterowania świadczone przez hotele i motele z restauracjami” (PKWiU 55.11.10). Z wyjaśnień do KWiU (wydanie 1, Warszawa 1995r.) wynika, iż kategoria 55.1 obejmuje zakwaterowanie i usług towarzyszące świadczone przez hotele, o ile są świadczone jako część składowa wynajmu pomieszczenia i wliczone do rachunku za hotel, natomiast podkategoria 55.11.10 obejmuje zakwaterowanie i usługi towarzyszące świadczone rzecz hotele, motele, gospody i podobne miejsca, które oferują jednocześnie usługi świadczone przez restauracje. W związku z tym stwierdzić należy, iż usługi gastronomiczne świadczone gościom w ramach restauracji hotelowej stanowią usługę towarzyszącą, o ile są świadczone jako część składowa wynajmu pomieszczenia (zakwaterowania) oraz wliczone do rachunku za hotel. Natomiast gdy, tj. w opisanym przypadku, cena za pokój nie obejmuje wyżywienia a jedynie do rachunku za pobyt w hotelu, tj. za wynajem pomieszczenia, doliczana jest wartość faktycznie wyświadczonych na rzecz gości usług gastronomicznych w restauracji hotelowej, brak zdaniem Naczelnika Urzędu Skarbowego uzasadnienia dla traktowania tych usług jako składowych usługi hotelowej. W tym bowiem przypadku są one (lub mogą być) świadczone przy okazji pobytu gości w hotelu, a nie w jego ramach. Doliczenie ich do rachunku za hotel, jako czynność o charakterze materialno- technicznym, niczego w tym zakresie nie zmienia. Powyższe zgodne jest z orzecznictwem ETS, zdaniem którego wartość świadczeń pomocniczych powinna być wliczana do podstawy opodatkowania świadczenia zasadniczego. A contrario, wartość świadczeń nie mających takiego charakteru winna być opodatkowana odrębnie, na zasadach właściwych dla danego świadczenia (usługi). W związku z tym należy stwierdzić, iż w opisanym przypadku obowiązek podatkowy z tytułu usług gastronomicznych świadczonych na rzecz gości hotelowych powstaje na zasadach ogólnych określonych w art. 19 ust. 1 i 4 ustawy, tj. co do zasady z chwilą wykonania usługi, jeżeli zaś jej wykonanie powinno być potwierdzone fakturą, z chwilą jej wystawienia, nie później jednak niż w 7. dniu, licząc od dnia wydania towaru lub wykonania usługi. Niniejsze postanowienie dotyczy wyłącznie stanu faktycznego przedstawionego we wniosku oraz obowiązującego w tym stanie faktycznym stanu prawnego. P o u c z e n i e Niniejsza interpretacja nie jest wiążąca dla Strony i jest wiążąca dla organów podatkowych oraz organów kontroli skarbowej właściwych dla Strony do czasu jej zmiany lub uchylenia (art. 14b § 1 i 2 ustawy - Ordynacja podatkowa). Na niniejsze postanowienie służy Stronie zgodnie z art. 14a § 4 ustawy - Ordynacja podatkowa zażalenie do Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie, za pośrednictwem Naczelnika tut. Urzędu Skarbowego, w terminie 7 dni od dnia jego otrzymania. Referencje
|
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.