Precedensy GUS do PKWiU 10.71.12.0
- Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże
1/614 - precedensów GUS
do PKWiU 10.71.12.0 - Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz.U.nr 207 poz. 1293 z późn. zm.)
1
PKWiU 10.71.12.0 -
∟kryteria klasyfikowania wyrobów ciastkarskich świeżych z grupowania pkwiu 10.71.12 oraz wyrobów ciastkarskich konserwowanych z grupowania pkwiu 10.72.1, według pkwiu z 2008 r. zarówno europejska klasyfikacja cpa jak i pkwiu 2008 - nie definiują pojęcia „wyrobów ciastkarskich świeżych” oraz „wyrobów konserwowanych” i nie podają okresów przydatności do spożycia, dla przedmiotowych wyrobów. podobnie nomenklatura scalona (cn), będąca bazą pojęciową i merytoryczną pkwiu, w zakresie wyrobów, nie zawiera ustaleń w tym zakresie. tym samym nie ma podstaw aby ww. pojęcia łączyć z okresem przydatności do spożycia. w polskiej klasyfikacji wyrobów i usług (pkwiu), wprowadzonej rozporządzeniem rady ministrów z dnia 29 października 2008 r. zakres rzeczowy większości grupowań, obejmujących wyroby, jest określony zakresem rzeczowym odpowiednich pozycji cn, to znaczy, że każde grupowanie pkwiu 2008 odpowiada całej pozycji, części pozycji lub stanowi agregat kilku pozycji cn. zgodnie z pkt 6.2 zasad metodycznych pkwiu – każde grupowanie jest jednocześnie określone (identyfikowane) przez jego symbol i nazwę. przy czym podstawową funkcją nazwy grupowania jest określenie zakresu tego grupowania. grupowanie pkwiu 10.71.12 obejmuje wyroby ciastkarskie, inne niż wymienione w grupowaniu pkwiu 10.72.12, oraz inne niż wyroby suche lub konserwowane z grupowania pkwiu 10.72.19.
precedens GUS z 9 września 2010 r.
1