PKWiU A - Produkty rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa i rybactwa oraz usługi wspomagające
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 01.05.2024

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

    Reset

Orzechy włoskie
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.25.39
Pozostałe orzechy, z wyłączeniem dziko rosnących orzechów jadalnych, orzeszków ziemnych i orzechów kokosowych
Pozostałe orzechy, z wyłączeniem dziko rosnących orzechów jadalnych, orzeszków ziemnych i orzechów kokosowych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.25.9
Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane
01.25.90
Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane
Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.26
Owoce oleiste
01.26.1
Oliwki
01.26.11
Oliwki stołowe
Oliwki stołowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.26.12
Oliwki do produkcji oliwy
Oliwki do produkcji oliwy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.26.2
Orzechy kokosowe
01.26.20
Orzechy kokosowe
Orzechy kokosowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.26.9
Pozostałe owoce oleiste, gdzie indziej niesklasyfikowane
01.26.90
Pozostałe owoce oleiste, gdzie indziej niesklasyfikowane
Pozostałe owoce oleiste, gdzie indziej niesklasyfikowane
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.27
Rosliny wykorzystywane do produkcji napojow
01.27.1
Rośliny wykorzystywane do produkcji napojów
01.27.11
Kawa niepalona
Kawa niepalona
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.27.12
Herbata
Herbata
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.27.13
Maté (herbata paragwajska)
Maté (herbata paragwajska)
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.27.14
Ziarna kakaowe
Ziarna kakaowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28
Rosliny przyprawowe i aromatyczne oraz rosliny wykorzystywane do produkcji lekow i wyrobow farmaceutycznych
01.28.1
Rośliny przyprawowe i aromatyczne nieprzetworzone
01.28.11
Pieprz surowy z rodzaju Piper
Pieprz surowy z rodzaju Piper
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.12
Chili, papryka słodka i inne rośliny przyprawowe i aromatyczne z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, surowe, suszone
Chili, papryka słodka i inne rośliny przyprawowe i aromatyczne z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, surowe, suszone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.13
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamon, surowe
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamon, surowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.14
Anyż, badian, kolendra, kmin, kminek, koper i jagody jałowca, surowe
Anyż, badian, kolendra, kmin, kminek, koper i jagody jałowca, surowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.15
Cynamon surowy i kwiaty cynamonowca
Cynamon surowy i kwiaty cynamonowca
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.16
Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) surowe
Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) surowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.17
Imbir surowy, suszony
Imbir surowy, suszony
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.18
Wanilia surowa
Wanilia surowa
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.19
Pozostałe nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne
Pozostałe nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
01.28.2
Szyszki chmielowe
01.28.20
Szyszki chmielowe
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

PKWiU - Klasyfikacja
     ∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.

PKWiU - Struktura
     ∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007). 

PKWiU - Zakres rzeczowy
     ∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:

PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
     ∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:

PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
     ∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1) 

PKWiU - Klasyfikowanie produktów
     ∟7.1 Uzasadnienie Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.

PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
     ∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:

PKWiU 2015
     ∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj