Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie
IPPP3/443-331/12-2/KT
z 22 czerwca 2012 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

 

Rodzaj dokumentu
interpretacja indywidualna
Sygnatura
IPPP3/443-331/12-2/KT
Data
2012.06.22



Autor
Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie


Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku


Słowa kluczowe
artykuły spożywcze
dostawa
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU)
stawka


Istota interpretacji
Stawka podatku dla sprzedaży mrożonych bułek kajzerek.



Wniosek ORD-IN 411 kB

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz.U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2007r. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony, przedstawione we wniosku z dnia 20.03.2012 r. (data wpływu 23.03.2012 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży mrożonych bułek kajzerek – jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 23.03.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży mrożonych bułek kajzerek.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Spółdzielnia jest producentem pieczywa i wyrobów ciastkarskich. W ramach przedmiotu swej działalności Spółdzielnia wytwarza między innymi bułki kajzerki zapiekane mrożone (dalej: bułki kajzerki). Bułki kajzerki są pieczywem pszennym wyborowym (waga 50 g) produkowanym z mąki pszennej typ 650, z dodatkiem drożdży, soli, oleju roślinnego cukru i polepszacza piekarskiego, w kształcie kopulastym o okrągłej podstawie z charakterystycznym znakiem kajzerki na powierzchni. Skład surowcowy przedmiotowego wyrobu obejmuje: mąkę pszenną 80%, wodę 12%, drożdże 2,4%, sól 1,6%, olej 1,6%, cukier 1,6%, polepszacz piekarski 0,8% (cukier gronowy, emulgator E472e, regulator kwasowości E341, mąka pszenna, tłuszcz roślinny, środek do przetwarzania mąki: E300); zawartość cukrów ogółem i tłuszczu w suchej masie bułek kajzerek nie przekracza 5%. Ciasto sporządzane jest metodą jednofazową; dzielenie ciasta, formowanie, fermentacja wstępna, znakowanie, fermentacja końcowa, zapiekanie odbywa się na automatycznej linii do produkcji bułek drobnych. Po wyjściu z pieca bułki kajzerki na transporterach przechodzą do komory wstępnego chłodzenia i dalej do spiralnej mroźni szokowej, gdzie zostają zamrożone. Po wyjściu z mroźni są one automatycznie liczone i pakowane w worki foliowe po 60 sztuk, worki są ręcznie układane w kartony po 2 sztuki, po oznakowaniu etykietą bułki kajzerki są przekazywane do mroźni magazynowej.

Bułki kajzerki są przeznaczone do odpieku w punktach sprzedaży detalicznej. Bułki kajzerki w postaci mrożonej (w temperaturze nie wyższej niż -18 stopni Celcjusza) mogą być przechowywane przez okres powyżej 2 miesięcy od daty produkcji.

W dniu 30 stycznia 2012 r. Spółdzielnia wystąpiła do Urzędu Statystycznego z wnioskiem o dokonanie klasyfikacji statystycznej dla opisanego powyżej wyrobu, przedstawiając we wniosku analogiczny jak wskazany powyżej opis procesu jego produkcji oraz szczegółowy skład surowcowy. W odpowiedzi na przedmiotowy wniosek Ośrodek Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w Łodzi, kierując się zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzonej Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r., w dniu 8 lutego 2012 r. sporządził opinię (znak: OKN -5672/KW-385/2012), w której zaklasyfikował przedmiotowy wyrób, tj. bułki kajzerki zapiekane mrożone, do grupowania: PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”.

Spółdzielnia dokonuje sprzedaży bułek kajzerek swoim kontrahentom w postaci zamrożonej.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie:

Jaką stawką podatku od towarów i usług należy w zaistniałym stanie faktycznym opodatkować dostawę (sprzedaż) kontrahentom przez Spółdzielnię zapiekanych bułek kajzerek w postaci zamrożonej w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r....

Stanowisko Wnioskodawcy:

W ocenie Wnioskodawcy, dostawa (sprzedaż) zapiekanych bułek kajzerek w postaci zamrożonej w okresie od dnia 01.0l.2011 r. do 31.12.2013 r. powinna być opodatkowana 8% stawką podatku od towarów i usług.

Zgodnie bowiem z dyspozycją art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług (dalej ustawa o VAT), opodatkowaniu podlega odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Przez dostawę towarów, stosownie do art. 7 ust 1 ustawy o VAT, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel. Pod pojęciem towaru rozumie się rzeczy oraz ich części a także wszelkie postacie energii (art. 2 pkt 6 ustawy o VAT).

Stosownie do treści przepisu art. 5a powołanej ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Klasyfikacją, do której odwołują się przepisy ustawy o VAT, w okresie od 1 stycznia 2011 r. jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług, wprowadzona w życie rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29.10.2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.).

Prawidłowa pod względem klasyfikacji statystycznych identyfikacja towarów stanowi warunek niezbędny do określenia wysokości opodatkowania na gruncie ustawy o VAT. Zgodnie z zasadami metodycznymi klasyfikacji zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje swoje wyroby. W przypadku jednak trudności w ustaleniu właściwego grupowania, tj. m.in. rodzaju wyrobu według PKWiU, podmiot ten może zwrócić się do Urzędu Statystycznego w Łodzi, który udziela informacji w zakresie stosowania wyżej wymienionych standardów klasyfikacyjnych (tak: pkt 1 i pkt 2 komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych – Dz. Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11).

W dniu 8 lutego 2012 r. Spółdzielnia uzyskała opinię Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w Łodzi, zgodnie z którą produkowana przez Nią bułka kajzerka zapiekana mrożona mieści się w grupowaniu PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”.

Zgodnie natomiast z treścią przepisu art. 41 ust 2 ustawy o VAT, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7%, z tym jednak zastrzeżeniem, że na podstawie art. 146a pkt 2 ustawy, w okresie od dnia 0l.0l.2011 r. do 31.12.2013 r. stawka ta wynosi 8%.

Pod pozycją 31 załącznika nr 3 do ustawy o VAT, zawierającego wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką 7% (w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2013 r. stawką 8%), wymienione zostały towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.11.0, tj. „Pieczywo świeże”.

Wobec powyższego, zważywszy, że wyrób będący przedmiotem niniejszego wniosku klasyfikowany jest właśnie w tym grupowaniu PKWiU jako pieczywo świeże, co znalazło potwierdzenie w opinii wydanej przez Ośrodek Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w Łodzi, powinien on być w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. opodatkowany 8% stawką podatku od towarów i usług.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za nieprawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2011 r. Nr 177 poz. 1054), zwanej dalej ustawą, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

W myśl art. 7 ust. 1 ustawy, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (...).

Pojęcie towaru ustawodawca zdefiniował w art. 2 pkt 6 ustawy. Zgodnie z zapisem zawartym w tym przepisie, przez towary rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

Ponadto, na podstawie art. 5a ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Podkreślić należy, iż prawidłowa pod względem klasyfikacji statystycznych identyfikacja towarów i usług stanowi warunek niezbędny do określenia wysokości opodatkowania na gruncie ustawy o podatku od towarów i usług. Klasyfikacją, do której odwołują się przepisy ustawy jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU). Przy wyznaczaniu zakresu stosowania stawek obniżonych, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r., jest wykorzystywana Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług wprowadzona w życie rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług - PKWiU (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.).

Na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy, stawka podatku od towarów i usług wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. Jednakże, zarówno w treści ustawy, jak i przepisach wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi bądź zwolnienie od podatku oraz określił warunki stosowania obniżonych stawek i zwolnień.

I tak, w myśl art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Zgodnie natomiast z obowiązującym od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 146a pkt 1 i 2 ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

  1. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%,
  2. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%.

Ponadto, stosownie do art. 41 ust 2a ustawy, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.

W załączniku nr 3 do ustawy, zawierającym wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7% (w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. - 8%),

pod poz. 31 - w brzmieniu obowiązującym od dnia 1 stycznia 2011r. - wymienione zostało „Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni” - PKWiU ex 10.71.11.0.

Natomiast z dniem 1 kwietnia 2011 r., na mocy art. 1 pkt 33 lit. b) ustawy z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy – Prawo o miarach (Dz. U. Nr 64, poz. 332), poz. 31 załącznika nr 3 ustawy o VAT otrzymała brzmienie: „Pieczywo świeże” – PKWiU 10.71.11.0.

W objaśnieniach do załącznika nr 3 wskazano, że wykaz ten nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.

Jednocześnie, pod poz. 23 załącznika nr 10 do ustawy, zawierającego wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%, wymienione zostało „Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni” - PKWiU ex 10.71.11.0.

Należy przy tym zaznaczyć, iż zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy, przez PKWiU ex rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania zwolnienia, obniżonej stawki podatku lub wyłączenia, tylko do towarów lub usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce „nazwa towaru lub usługi”. Wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT, zwolnienie bądź wyłączenie, dotyczy wyłącznie danego towaru lub danej usługi z danego grupowania – konkretnego towaru lub konkretnej usługi wymienionej obok symbolu PKWiU.

Mając na uwadze powyższe wskazać należy, że dla zastosowania obniżonej 8% stawki podatku VAT dla produktów wymienionych pod symbolem PKWiU 10.71.11.0 - w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 marca 2011 r. - istotne jest, zgodnie z brzmieniem poz. 31 załącznika nr 3 ustawy w tym okresie, spełnienie dodatkowego warunku określonego w rubryce „nazwa towaru lub usługi” tego załącznika, tj. aby data minimalnej trwałości produktu, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami, nie przekraczała 14 dni, a w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekraczał 14 dni.

Spełnienie powyższego warunku jest konieczne również dla zastosowania stawki obniżonej w wysokości 5% na podstawie poz. 23 załącznika nr 10 do ustawy.

Z wniosku wynika, iż Spółdzielnia, producent pieczywa i wyrobów ciastkarskich, w ramach prowadzonej działalności wytwarza między innymi bułki kajzerki zapiekane mrożone, przeznaczone do odpieku w punktach sprzedaży detalicznej. Wnioskodawca dokonuje sprzedaży bułek kajzerek w postaci zamrożonej, w której wyroby te mogą być przechowywane przez okres powyżej 2 miesięcy od daty produkcji. Spółdzielnia, zgodnie z opinią otrzymaną z Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w Łodzi, klasyfikuje ww. wyroby do grupowania PKWiU 10.71.11.0 „Pieczywo świeże”.

W przedmiotowej sprawie podkreślenia wymaga fakt, że najistotniejszym elementem pozwalającym stwierdzić, jaką należy zastosować stawkę podatku VAT, jest dokonanie prawidłowej klasyfikacji towaru lub usługi wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jednocześnie należy wskazać, iż to podatnik jest zobowiązany do prawidłowego określenia przedmiotu opodatkowania, co wiąże się z prawidłowym zdefiniowaniem wykonywanych czynności.

Stosownie bowiem do pkt 1 komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11), zgodnie z zasadami metodycznymi klasyfikacji zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby, usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane, według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniem Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej. Wynika to z faktu, że właśnie producent (usługodawca) posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego grupowania PKWiU, tj. informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania, konstrukcji i przeznaczenia wyrobu lub charakteru usługi.

Mając zatem na uwadze powołane przepisy prawa oraz przedstawiony opis sprawy należy stwierdzić, że przy dostawie opisanych we wniosku mrożonych bułek kajzerek, sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 10.71.11.0 - „pieczywo świeże”, począwszy od dnia 1 kwietnia 2011 r. (do dnia 31 grudnia 2013 r.) należy stosować stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 2 w związku z poz. 31 załącznika nr 3 do ustawy.

Natomiast w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 marca 2011 r. stawka obniżona nie miała zastosowania – z uwagi na niespełnienie obowiązującego w tym okresie warunku dotyczącego terminu trwałości produktu, który nie mógł przekraczać 14 dni - należało więc przy sprzedaży tych wyrobów stosować stawkę podstawową w wysokości 23%, zgodnie z art. 41 ust. 1 w związku z art. 146a pkt 1 ustawy o VAT.

Z uwagi na powyższe, stanowisko Wnioskodawcy, iż obniżona stawka podatku dla ww. produktów miała zastosowanie od dnia 1 stycznia 2011 r., należało uznać za nieprawidłowe.

Należy zaznaczyć, że analiza prawidłowości klasyfikacji towarów do właściwego grupowania statystycznego nie mieści się w ramach określonych przepisem art. 14b § 1 ustawy Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.), zgodnie z którym minister właściwy do spraw finansów publicznych, na pisemny wniosek zainteresowanego, wydaje w jego indywidualnej sprawie, pisemną interpretację przepisów prawa podatkowego. Wobec powyższego, niniejszą interpretację wydano na podstawie wskazanej we wniosku klasyfikacji.

Interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock.



doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj