Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie
IPPP1/443-708/12-2/EK
z 22 października 2012 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

 

Rodzaj dokumentu
interpretacja indywidualna
Sygnatura
IPPP1/443-708/12-2/EK
Data
2012.10.22



Autor
Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie


Temat
Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Przepisy ogólne --> Czynności opodatkowane

Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Dostawa towarów i świadczenie usług --> Dostawa towarów

Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku


Słowa kluczowe
dostawa towarów
stawka preferencyjna
stawki podatku


Istota interpretacji
Stawka podatku VAT dla produktów sklasyfikowanych pod PKWiU 11.07.19.0 zawierających tłuszcz mlekowy.



Wniosek ORD-IN 831 kB

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 270) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 01 sierpnia 2012 r. (data wpływu 06 sierpnia 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla produktów sklasyfikowanych pod PKWiU 11.07.19.0 zawierających tłuszcz mlekowy– jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 06 sierpnia 2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla produktów sklasyfikowanych pod PKWiU 11.07.19.0 zawierających tłuszcz mlekowy.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

N. S.A. jest firmą zajmującą się produkcją oraz sprzedażą m.in dietetycznych środków spożywczych przeznaczenia medycznego (dalej: produkty). Spółka dokonuje sprzedaży produktów stosując stawkę 5% w podatku od towarów i usług (dalej: VAT).

Przedmiotem pytania są następujące produkty spółki, których skład został przedstawiony poniżej:

  1. i., 500ml, o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, oleje roślinne, trójglicerydy średniołańcuchowe, składniki mineralne (fosforan potasu, cytrynian wapnia, cytrynian potasu, cytrynian sodu, chlorek potasu, chlorek magnezu, chlorek sodu, fosforan wapnia, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, selenin sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), emulgatory (E472C E471), olej rybi, stabilizatory (E460, E466, karagen), diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, A. B2, beta-karoten, kwas foliowy, D, B12, K, biotyna), przeciwutleniacz (E304);

  2. n., 500ml, o składzie: woda, maltodekstryna, dekstryny z tapioki, białka mleka, oleje roślinne, izomaltuloza, błonnik (częściowo hydrolizowana guma guar, guma arabska, fruktooligosacharydy, inulina), trójglicerydy średniołańcuchowe, składniki mineralne (cytrynian sodu, chlorek potasu, mleczan wapnia, fosforan potasu, fosforan wapnia, cytrynian potasu, cytrynian magnezu, chlorek sodu, tlenek magnezu, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, selenin sodu, molibdenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), jodek potasu), emulgatory (E472c, E471), olej rybi, stabilizatory (E460, E466, karagen), diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, beta-karoten, A, D, Bl2, K, kwas foliowy, biotyna), przeciwutleniacz (E304);

  3. i. 1L, o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, oleje roślinne, błonnik (błonnik z grochu, guma arabska, fruktooligosacharydy, inulina), trójglicerydyśredniołańcuchowe, składniki mineralne (cytrynian sodu, chlorek potasu, fosforan potasu, cytrynian potasu, chlorek sodu, fosforan wapnia, tlenek magnezu, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, selenin sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), emulgatory (E472c, E471), olej rybi, diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, beta-karoten, A, D, B12, K, kwas foliowy, biotyna), stabilizator (karagen), przeciwutleniacz (E304);

  4. n., 500ml o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, częściowo hydrolizowana guma guar, oleje roślinne, składniki mineralne (mleczan wapnia, cytrynian sodu, fosforan potasu, chlorek potasu, cytrynian magnezu, cytrynian potasu, chlorek sodu, fosforan wapnia, chlorek wapnia, tlenek magnezu, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, selenin sodu, molibdenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), jodek potasu), trójglicerydy średniołańcuchowe, emulgatory (E472C, E471), diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, A, beta-karoten, D, B12, K, Kwas foliowy, biotyna), stabilizatory (karagen, E460, E466), przeciwutleniacz (E304);

  5. i. 500ml, o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, oleje roślinne, błonnik (błonnik z grochu, guma arabska, fruktooligosacharydy, inulina), trójglicerydyśredniołańcuchowe, składniki mineralne (cytrynian sodu, chlorek potasu, fosforan potasu, cytrynian potasu, cytrynian magnezu, chlorek sodu, fosforan wapnia, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, selenin sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), emulgatory (E472C, E47I), olej rybi, stabilizatory (E460, E466, karagen), diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, beta-karoten, A, D, B12, K, kwas foliowy, biotyna), przeciwutlen1acz (E304);

  6. i., 500ml, o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, oleje roślinne, trójglicerydy średniołańcuchowe, składniki mineralne (cytrynian potasu, cytrynian sodu, fosforan wapnia, fosforan potasu, chlorek potasu, cytrynian magnezu, chlorek sodu, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, chlorek chromu (III), selenin sodu, molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), emulgatory (E472C, E471), olej rybi, diwinian choliny, stabilizatory (E460, E466, karagen), witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, beta-karoten, A, D, B12, K, kwas foliowy, biotyna), przeciwutleniacz (E304);

  7. i., 500ml, o składzie: woda, maltodekstryna, groszek (10%), mięso z kurczaka (7,6%), fasola szparagowa (3%), białka mleka, brzoskwinia (1,4%), oleje roślinne, błonnik (błonnik z grochu, guma arabska, fruktooligosacharydy, inulina), koncentrat soku pomarańczowego (1,2%), trójglicerydy średniołańcuchowe, składniki mineralne (cytrynian potasu, cytrynian sodu, fosforan potasu, mleczan wapnia, chlorek sodu, fosforan wapnia, chlorek wapnia, chlorek potasu, tlenek magnezu, cytrynian magnezu, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glljkonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, chlorek chromu (III), selenin sodu, molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), emulgatory (E472C, E471), olej rybi, diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, beta-karoten, A, D, B12, K, kwas foliowy, biotyna), stabilizator (karagen), przeciwutleniacz (E304);

  8. i., 500ml, o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, oleje roślinne, trójglicerydy średniołańcuchowe, składniki mineralne (cytrynian sodu, chlorek potasu, fosforan potasu, cytrynian magnezu, fosforan wapnia, cytrynian potasu, chlorek sodu, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, selenin sodu, chlorek chromu (III), Molibdenian (VI) sodu, jodek potasu), emulgatory (E472C, E471), stabilizatory (E460, E466, karagen), olej rybi, diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, beta-karoten, A, D,B12, K, kwas foliowy, biotyna), przeciwutleniacz (E304);

  9. i. o składzie: woda, maltodekstryna, oleje roślinne, białka mleka, trójglicerydy średniołańcuchowe, składniki mineralne (cytrynian wapnia, fosforan potasu, chlorek sodu, cytrynian magnezu, cytrynian sodu, chlorek potasu, fosforan wapnia, cytrynian potasu, tlenek magnezu, mleczan żelazawy, siarczan cynku, glukonian miedzi, siarczan manganu, fluorek sodu, jodek potasu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, selenin sodu), emulgatory (E471, E472C), olej rybi, diwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, B1, B2, beta-karoten, A, D, Bl2, K, kwas foliowy, biotyna), stabilizator (karagen), przeciwutleniacz (E304).

    Spółka wystąpiła z wnioskiem o wydanie opinii klasyfikacyjnej do urzędu statystycznego w Łodzi, który pismem z dnia 8 listopada 2011 r., sygn. OKN-5672/KW-4416/2011 poinformował, że jeżeli powyżej przedstawione produkty występują w postaci napojów i są przeznaczone do bezpośredniego spożycia bez konieczności rozcieńczania, mieszczą się w grupowaniu PKWiU 11.07.19.0 -„pozostałe napoje bezalkoholowe”.

    Przedmiotem wniosku są również następujące produkty:

  10. r. 4x200 ml, dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia, w postaci płynu, o składzie: woda, białka mleka, syrop glukozowy, sacharoza, olej roślinny, składniki mineralne, emulgator, aromat, skrobia, witaminy, stabilizator, regulator kwasowości.

  11. r. 4x200 ml, dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia, w postaci płynu, o składzie: woda, skrobia z tapioki, białka mleka, błonnik, oleje roślinne, izomaltuloza, składniki mineralne, emulgator, aromaty, witaminy, słodzik, zagęszczacz, kolor.

  12. i. 500ml, dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia, w postaci płynu, o składzie: woda, maltodekstryna, białka mleka, oleje roślinne, składniki mineralne, l-arginina, olej rybi, ekstrakt drożdżowy bogaty w nukleotydy (RNA), emulgator, diwinian choliny, witaminy, regulator kwasowości, przeciwutleniacze, barwnik.

    Spółka wystąpiła z wnioskiem o wydanie opinii klasyfikacyjnej do urzędu statystycznego w Łodzi, który pismem z dnia 26 czerwca 2012 r., sygn. OKN-5672/KW-1782/2012 poinformował, że ww. trzy produkty mieszczą się w grupowaniu pkwiu 11.07.19.0 „pozostałe napoje bezalkoholowe”.

    Przedmiotem wniosku są również następujące produkty, których klasyfikacja do grupowania PKWiU 11.07.19.0 - „pozostałe napoje bezalkoholowe” została potwierdzona w opiniach klasyfikacyjnych urzędu statystycznego w Łodzi:

  13. r., smak waniliowy, 200ml - dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompletny pod względem odżywczym. Wysokoenergetyczna dieta dla dzieci powyżej 1. Roku życia. Skład: woda, maltodekstryna, oleje roślinne, sacharoza, białka mleka krowiego, składniki mineralne (cytrynian potasu, cytrynian sodu, cytrynian wapnia, fosforan sodu, chlorek potasu, cytrynian magnezu, tlenek magnezu, siarczan żelazawy, siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi, fluorek sodu, chlorek chromu, jodek potasu, molibdenian sodu, selenian sodu), skrobia, emulgator (E471), aromaty, witaminy (C, E, niacyna, pantotenian wapnia, B6, B1, B2, A, kwas foliowy, K1, biotyna, D3, B12) i substancja zagęszczająca (E407).

  14. r., smak czekoladowy, 200ml dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompletny pod względem odżywczym. Wysokoenergetyczna dieta dla dzieci powyżej 1. roku życia. Skład: woda, maltodekstryna, oleje roślinne, sacharoza, białka mleka krowiego, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu w proszku (1,4%), składniki mineralne (cytrynian sodu, cytrynian wapnia, chlorek potasu, cytrynian potasu, cytrynian magnezu, fosforan sodu, tlenek magnezu, siarczan żelazawy, siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi, fluorek sodu, chlorek chromu, jodek potasu, molibdenian sodu, selenian sodu), skrobia, emulgator (E471), witaminy(C, E, niacyna, pantotenian wapnia, B6, B1, B2, A, Kwas foliowy, K1, biotyna, D3, B12) i substancja zagęszczająca (E407).

  15. r., smak truskawkowy, 200ml - dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompletny pod względem odżywczym, wysokoenergetyczna dieta dla dzieci powyżej 1. roku życia. Skład: woda, maltodekstryna, oleje roślinne, sacharoza, białka mleka krowiego, składniki mineralne (cytrynian potasu, cytrynian sodu, cytrynian wapnia, fosforan sodu, chlorek potasu, cytrynian magnezu, tlenek magnezu, siarczan żelazawy, siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi, fluorek sodu, chlorek chromu, jodek potasu, molibdenian sodu, selenian sodu), skrobia, emulgator (E471), aromaty, witaminy (C, E, niacyna, pantotenian wapnia, B6, B1, B2, A, kwas foliowy, K1, biotyna, D3, B12) I substancja zagęszczająca (E407).

  16. r. 2.0, smak morelowy, 200ml - dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompletny pod względem odżywczym. Skład: woda, syrop glukozowy, białka mleka, olej roślinny, sacharoza, składniki mineralne (cytrynian potasu, cytrynian sodu, chlorek potasu, chlorek sodu, fosforan potasu, cytrynian magnezu, tlenek magnezu, cytrynian wapnia, siarczan żelaza, siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi, fluorek sodu, chlorek chromu, jodek potasu, molibdenian sodu, selenian sodu), emulgatory (E471, E472E, E422), aromat, witaminy (C,E, nikotynamid, Pantotenian wapnia, B6, A, Bl (tiamina), B2 (ryboflawina), kwas foliowy, K1, biotyna, D3), barwnik (E-160a)II) l E120). Sterylizowany uht. Pakowany w atmosferze ochronnej.

  17. r., smak kawy, 200ml - dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompletny pod względem odżywczym. Skład: woda, syrop glukozowy, białka mleka, olej roślinny, galaktooligosacharydy, sacharoza, oligofruktoza, składniki mineralne (cytrynian potasu, cytrynian sodu, chlorek potasu, chlorek sodu, fosforan potasu, cytrynian magnezu, tlenek magnezu, cytrynian wapnia, siarczan żelaza, siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi, fluorek sodu, chlorek chromu, jodek potasu, molibdenian sodu, selenian sodu), emulgatory (E47I, E472E), barwnik (150C), aromat, witaminy (C,E, nikotinamid, pantotenian wapnia, B6, A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), kwas foliowy, K1, biotyna, D3). Sterylizowany uht. Pakowany w atmosferze ochronnej.

  18. p., 500ml - skład: woda, maltodekstryna, białko serwatki (z mleka), trójglicerydy średniołańcuchowe, skrobia kukurydziana, olej sojowy, minerały (cytrynian wapnia, fosforan sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, chlorek magnezu, tlenek magnezu, siarczan żelaza, siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi, fluorek sodu, chlorek chromu, jodek potasu, selenian sodu, molibdenian sodu), emulgatory (lecytyna sojowa, E 471)), zagęstnik (E412), stabilizator (fosforan sodu), witaminy (C, E, Niacyna, kwas pantotenowy, B6, A, B1, B2, kwas foliowy, K, biotyna, D), regulator kwasowości (E525), chlorek choliny, barwnik (beta-karoten), l-karnityna, tauryna.

Zgodnie z wyjaśnieniami na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (DZ.. U. z 2008 nr 207 poz. 1293), dostępnymi na stronie Internetowej głównego urzędu statystycznego grupowanie PKWiU 11.07.19.0 „pozostałe napoje bezalkoholowe” obejmuje m.in.:

  • napoje owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, nektary,
  • napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy - płynne preparaty zawierające bogaty zestaw witamin, składników mineralnych, enzymów, aminokwasów, które są stosowane np. w celu poprawy stanu zdrowia, obniżenia poziomu cholesterolu, pomocy w leczeniu astmy, wrzodów, przeziębień, niestrawności itp.,
  • pozostałe napoje bezalkoholowe, gdzie indziej niesklasyfikowane.

Ponadto spółka dysponuje badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi, że w wyżej wymienionych produktach znajduje się tłuszcz mlekowy. Zgodnie z powyższymi badaniami zawartość tłuszczu mlekowego w poszczególnych produktach przedstawia się następująco:

  1. i. — 0,06 g tłuszczu mlekowego/ 100ml produktu,
  2. n. — 0,04 g tłuszczu mlekowego /100ml produktu,
  3. i. — 0,03 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  4. n. - 0,04 g tłuszczu mlekowego/100 ml produktu,
  5. i. - 0,06 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  6. i. - 0,05 g tłuszczu mlekowego / 100ml produktu, opis
  7. i. - 0,03 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  8. i. - 0,04 g tłuszczu mlekowego/100 ml produktu,
  9. i. — 0,02 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  10. r. — 0,25 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  11. r. —0,08 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  12. i. - 0,04 g tłuszczu mlekowego / 100ml produktu,
  13. r., smak waniliowy, 200ml - 1,46 tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  14. r., smak czekoladowy, 200ml - 1,53 g tłuszczu mlekowego/100 ml produktu,
  15. r., smak truskawkowy, 200ml - 1,536 tłuszczu mlekowego / 100ml produktu,
  16. r., smak morelowy, 200ml -0,13 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  17. r., smak kawy, 200ml -0,13 g tłuszczu mlekowego / 100 ml produktu,
  18. p., 500ml - 0,185 g tłuszczu mlekowego/100 ml produktu.

Część z produktów opisanych we wniosku stanowią produkty aktualnie sprzedawane przez spółkę. Natomiast w stosunku do części produktów spółka planuje rozpoczęcie sprzedaży.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie.

Czy na podstawie 41 ust. 2 a ustawy o VAT spółka uprawniona jest do zastosowania stawki 5% do dostawy towarów wskazanych w treści wniosku...

Zdaniem spółki na podstawie 41 ust. 2a ustawy o VAT spółka uprawniona jest do zastosowania stawki 5% do dostawy towarów wskazanych w treści wniosku.

W myśl art. 41 ust. 2a dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy o VAT stawka podatku wynosi 5%. Zgodnie z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o VAT opodatkowaniu stawką 5% podlegają klasyfikowane do grupy PKWiU - 11.07.19.0 - pozostałe napoje bezalkoholowe - wyłącznie niegazowane napoje:

  1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
  2. zawierające tłuszcz mlekowy.

Na podstawie otrzymanej opinii z dnia 8 listopada 2011 r., sygn. OKN-5672/KW-4416/2011 urząd statystyczny poinformował spółkę, że jeżeli produkty (nr 1-9 niniejszego wniosku) będące przedmiotem wniosku o opinię klasyfikacyjną występują w postaci napojów i są przeznaczone do bezpośredniego spożycia bez konieczności rozcieńczania, mieszczą się w grupowaniu PKWiU 11.07.19.0 -,,pozostałe napoje bezalkoholowe”.

Na podstawie opinii klasyfikacyjnej z dnia 26 czerwca 2012 r., sygn. OKN-5672/KW-1 782/2012 urząd statystyczny poinformował spółkę, że produkty nr 10-12 niniejszego wniosku mieszczą się w grupowaniu pkwiu 11.07.19.0— „pozostałe napoje bezalkoholowe”.

Dodatkowo, spółka posiada opinie klasyfikacyjne potwierdzające klasyfikacje produktów nr 13-18 niniejszego wniosku do grupowania pkwiu 11.07.19.0 — „pozostałe napoje bezalkoholowe”.

Ponadto zgodnie z wyjaśnieniami dostępnymi na stronie internetowej głównego Urzędu Statystycznego grupowanie PKWiU 11.07.19.0 „pozostałe napoje bezalkoholowe” obejmuje m.in. napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy.

Zgodnie z badaniem laboratoryjnym produkty będące przedmiotem wniosku zawierają tłuszcz mlekowy. W konsekwencji, opierając się na brzmieniu art. 41 ust. 2a ustawy o VAT produkty wymienione w treści wniosku, jako klasyfikowane do pozycji 31 załącznika 10 do ustawy o VAT powinny podlegać opodatkowaniu według stawki 5%.

Jednocześnie należy zauważyć, że przepisy ustawy o VAT nie uzależniają uprawnienia do stosowania 5% stawki VAT od jakichkolwiek innych kryteriów, np od tego czy tłuszcz mlekowy, jako składnik produktu jest wskazany na etykiecie. Decydujące znaczenie dla zastosowania stawki 5% powinna mieć bowiem faktyczna zawartość tłuszczu mlekowego w produkcie.

W konsekwencji w opisanym powyżej stanie faktycznym należy uznać, że niezamieszczenie na etykietach produktów informacji o zawartości tłuszczu mlekowego w produkcie nie pozbawia spółki prawa do stosowania 5% stawki VAT w przedmiotowym przypadku, źródłem tłuszczu mlekowego w ww. produktach są białka mleka (otrzymane po enzymatycznej hydrolizie białek serwatkowych), które znajdują się w wykazach składników produktów.

W konsekwencji, na podstawie analizy chemicznej nie ulega wątpliwości, ze tłuszcz mlekowy zawiera się w ww. produktach (co potwierdzają także przeprowadzone badania laboratoryjne).

Konkludując spółka ma prawo do zastosowania stawki 5% od sprzedaży produktów zgodnie z załącznikiem numer 10 do ustawy o VAT, ponieważ produkty sklasyf1kowane są do kodu PKWiU 2008 11.07.19.0- „pozostałe napoje bezalkoholowe” oraz zawierają tłuszcz mlekowy.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego oraz zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054 ze zm.), zwanej dalej ustawą, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

W myśl art. 7 ust. 1 ustawy, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (…).

Zgodnie z art. 2 pkt 6 ustawy, przez towary rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

Stosownie do treści art. 5a ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Stawka podatku - na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy, wynosi 22% z zastrzeżeniem ust. 2 - 12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Jednakże zarówno w treści wskazanej ustawy, jak i przepisów wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi lub zwolnienie z podatku.

Zgodnie z obowiązującym art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7 %, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Zauważyć należy, iż stosownie do treści art. 146a pkt 1 i 2 w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. z zastrzeżeniem art. 146f:

  1. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;
  2. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8 %;

W myśl art. 41 ust. 2 ustawy, w związku z pozycją 52 załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług, opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 8 % podlegają, towary zgrupowane pod symbolem PKWiU – ex 11.07.19.0 Pozostałe napoje bezalkoholowe-wyłącznie niegazowane napoje:

  1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
  2. zawierające tłuszcz mlekowy

Natomiast artykuł 41 ust. 2a ustawy stanowi, że dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5 %.

Stosownie do art. 41 ust. 2a ustawy, w związku z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług, opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 5% podlegają, objęte symbolem PKWiU - ex 11.07.19.0 Pozostałe napoje bezalkoholowe – wyłącznie niegazowane napoje:

  1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 30% składu surowcowego,
  2. zawierającego tłuszcz mlekowy

Należy przy tym zaznaczyć, iż zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy, przez PKWiU ex rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania zwolnienia, obniżonej stawki podatku lub wyłączenia tylko do towarów lub usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce – nazwa towaru lub usługi. Wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT, zwolnienie bądź wyłączenie dotyczy wyłącznie danego towaru lub danej usługi z danego grupowania – konkretnego towaru lub konkretnej usługi wymienionej obok symbolu PKWiU.

Ponadto, w objaśnieniach do załącznika nr 3 ustawy o podatku od towarów i usług w pkt 1, wskazano, iż wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik. Zatem z uwagi na fakt, iż dostawa produktów sklasyfikowanych w PKWiU ex 11.07.19.0 Pozostałe napoje bezalkoholowe – wyłącznie niegazowane napoje: 1) w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, 2) zawierającego tłuszcz mlekowy jest wymieniona w załączniku nr 10 do ustawy zawierającego wykaz towarów opodatkowanych niższą stawką podatku od towarów i usług niż stawka, której dotyczy załącznik nr 3 do ustawy, stawka 8% nie ma zastosowania do tych towarów. Tym samym produkty spełniające ww. kryteria, tj. sklasyfikowane pod PKWiU 11.07.19.0 napoje niegazowane, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego bądź sklasyfikowane pod PKWiU 11.07.19.0 napoje niegazowane zawierające tłuszcz mlekowy, opodatkowane będą stawką w wysokości 5%.

Z treści wniosku wynika, że Wnioskodawca produkuje oraz sprzedaje m.in. dietetyczne środki spożywcze przeznaczenia medycznego. Wątpliwości Wnioskodawcy sprowadzają się do zastosowania preferencyjnej stawki podatku w wysokości 5% do sprzedaży produktów wymienionych we wniosku w pozycjach 1-9, 10-12, 13-18. Wnioskodawca szczegółowo opisał skład ww. produktów, z którego wynika, iż nie zawierają one dwutlenku węgla, czyli nie są to napoje gazowane, ponadto wskazał, iż wszystkie z nich zawierają tłuszcz mlekowy i sklasyfikowane są w grupowaniu PKWiU 11.07.19.0-pozostałe napoje bezalkoholowe.

W przedmiotowej sprawie podkreślenia wymaga fakt, że najistotniejszym elementem pozwalającym stwierdzić jaką należy zastosować stawkę podatku VAT, jest dokonanie prawidłowej klasyfikacji towaru wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jednocześnie należy wskazać, iż zgodnie z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005r. w sprawie trybu udzielania, informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz Urz. GUS Nr 1, poz. 11), zainteresowany podmiot sam klasyfikuje m.in. swoje produkty (wyroby i usługi), według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej i to jego obciążają ewentualne negatywne konsekwencje z tytułu błędnego zaklasyfikowania usług a w razie wątpliwości może on w tym zakresie zwrócić się do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi.

Mając na uwadze opisany we wniosku stan faktyczny/zdarzenie przyszłe oraz obowiązujące w tym zakresie przepisy prawa podatkowego tut. Organ podatkowy stoi na stanowisku, że sprzedaż produktów wymienionych we wniosku w pozycjach 1-9, 10-12, 13-18 sklasyfikowanych, jak wskazał Wnioskodawca, pod symbolem PKWiU 11.07.19.0-pozostałe napoje bezalkoholowe, które nie zawierają dwutlenku węgla oraz zawierające tłuszcz mlekowy, podlega opodatkowaniu stawką VAT w wysokości 5%, zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy, w związku poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług. Nadmienić przy tym należy, iż z ww. przepisów nie wynika, iż do zastosowania preferencyjnej stawki VAT wynikającej z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy wymagane jest umieszczenie na etykiecie produktu informacji o zawartości tłuszczu mlekowego.

Tym samym stanowisko Wnioskodawcy należało uznać za prawidłowe.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia przedstawionego w stanie faktycznym oraz zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – t.j. Dz. U. z 2012r., poz. 270). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.



doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj