Interpretacja Urzędu Skarbowego w Sulęcinie
I/3/KO/443-36/04
z 14 maja 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
I/3/KO/443-36/04
Data
2004.05.14
Autor
Urząd Skarbowy w Sulęcinie
Temat
(Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy) --> Podatek od towarów i usług --> Stawki podatku
Słowa kluczowe
stawki podatku
wyroby piekarskie
Pytanie podatnika
Czy podatnik może opodatkować stawką 7% pieczywo foliowane po 1.05.2004r.?
W odpowiedzi na pismo z dnia 21.04.2004r. (otrzymano dnia 22.04.2004r.), zawierające żądanie udzielenia informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego, a mianowicie stawki podatku VAT po 1.05.2004r. na pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie o przedłużonym terminie do spożycia, Naczelnik Urzędu Skarbowego w Sulęcinie, działając w oparciu o przepis art. 14a § 1 i § 3 ustawy z dnia 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 1997r. nr 137, poz. 926 ze zm.) uprzejmie informuje co następuje. Zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004r. Nr 54, poz. 535) dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7%. Pod poz. 25 tego załącznika wymienione zostały pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże – symbol PKWiU 15.81.1. Natomiast zgodnie z § 5 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27.04.2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004r. nr 97, poz.970) stawkę podatku obniża się do wysokości 7% dla towarów i usług wymienionych w załączniku do rozporządzenia. Pod poz. 3 tego załącznika wymienione zostały chleb chrupki (PKWiU 15.82.11-30.00); suchary, sucharki, tosty z chleba i podobne tosty (PKWiU ex 15.82.11-50.00) – wyłącznie tosty z chleba i podobne tosty; chleb przaśny (maca) (PKWiU 15.82.13-10.00); opłatki sakralne i podobne produkty (PKWiU 15.82.13-20.00); wafle i opłatki o zawartości wody przekraczającej 10% masy (PKWiU 15.82.13-30.00); wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe (PKWiU ex 15.82.13-90.00) – wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta. W celu ustalenia odpowiednich kodów klasyfikacji PKWiU sprzedawanego pieczywa foliowanego strona powinna zwrócić się z zapytaniem do Wojewódzkiego Urzędu Statystycznego. Jeżeli klasyfikacja Urzędu Statystycznego wskaże numery PKWiU powołane w przepisach ustawy o podatku od towarów i usług oraz rozporządzenia wykonawczego, o którym mowa powyżej, to bezsprzecznie dostawa takich wyrobów opodatkowana będzie stawką 7%. Jednocześnie tut. organ zauważa, iż zgodnie z art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 08.01.1993r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. z 1993r. nr 11, poz. 50 ze zm.) i poz. 59 załącznika nr 3 do tej ustawy stawką 7% opodatkowane były - do 01.05.2004r. - pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże sklasyfikowane w PKWiU nr 15.81.1. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.