Interpretacja Urzędu Skarbowego w Sulęcinie
I/3/KO/443-36/04
z 14 maja 2004 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

Interpretacje podatkowe
 

Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
I/3/KO/443-36/04
Data
2004.05.14



Autor
Urząd Skarbowy w Sulęcinie


Temat
(Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy) --> Podatek od towarów i usług --> Stawki podatku


Słowa kluczowe
stawki podatku
wyroby piekarskie


Pytanie podatnika
Czy podatnik może opodatkować stawką 7% pieczywo foliowane po 1.05.2004r.?


W odpowiedzi na pismo z dnia 21.04.2004r. (otrzymano dnia 22.04.2004r.), zawierające żądanie udzielenia informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego, a mianowicie stawki podatku VAT po 1.05.2004r. na pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie o przedłużonym terminie do spożycia, Naczelnik Urzędu Skarbowego w Sulęcinie, działając w oparciu o przepis art. 14a § 1 i § 3 ustawy z dnia 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 1997r. nr 137, poz. 926 ze zm.) uprzejmie informuje co następuje.

Zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004r. Nr 54, poz. 535) dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7%. Pod poz. 25 tego załącznika wymienione zostały pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże – symbol PKWiU 15.81.1. Natomiast zgodnie z § 5 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27.04.2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004r. nr 97, poz.970) stawkę podatku obniża się do wysokości 7% dla towarów i usług wymienionych w załączniku do rozporządzenia. Pod poz. 3 tego załącznika wymienione zostały chleb chrupki (PKWiU 15.82.11-30.00); suchary, sucharki, tosty z chleba i podobne tosty (PKWiU ex 15.82.11-50.00) – wyłącznie tosty z chleba i podobne tosty; chleb przaśny (maca) (PKWiU 15.82.13-10.00); opłatki sakralne i podobne produkty (PKWiU 15.82.13-20.00); wafle i opłatki o zawartości wody przekraczającej 10% masy (PKWiU 15.82.13-30.00); wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe (PKWiU ex 15.82.13-90.00) – wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta.

W celu ustalenia odpowiednich kodów klasyfikacji PKWiU sprzedawanego pieczywa foliowanego strona powinna zwrócić się z zapytaniem do Wojewódzkiego Urzędu Statystycznego. Jeżeli klasyfikacja Urzędu Statystycznego wskaże numery PKWiU powołane w przepisach ustawy o podatku od towarów i usług oraz rozporządzenia wykonawczego, o którym mowa powyżej, to bezsprzecznie dostawa takich wyrobów opodatkowana będzie stawką 7%. Jednocześnie tut. organ zauważa, iż zgodnie z art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 08.01.1993r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. z 1993r. nr 11, poz. 50 ze zm.) i poz. 59 załącznika nr 3 do tej ustawy stawką 7% opodatkowane były - do 01.05.2004r. - pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże sklasyfikowane w PKWiU nr 15.81.1.
Z powyższego wynika, iż opodatkowanie pieczywa przed i po 01.05.2004r. wg literalnego zapisu ustawowego nie zmieniło się. Nowe przepisy w sprawie VAT, a konkretnie przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27.04.2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług rozszerzyły przypadki stosowania stawki 7% o dostawę towarów opisanych w poz. 3 załącznika nr 1 do tego rozporządzenia.



doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj