Interpretacja Urzędu Skarbowego we Włodawie
NPD-415/19/04
z 7 lipca 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
NPD-415/19/04
Data
2004.07.07
Autor
Urząd Skarbowy we Włodawie
Temat
Podatek dochodowy od osób fizycznych --> Zryczałtowany podatek dochodowy --> Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych --> Stawki ryczałtu
Słowa kluczowe
gastronomia
stawka
stawki podatku
Pytanie podatnika
Proszę u udzielenie pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w mojej indywidualnej sprawie a w szczególności ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. z 1998r. Nr. 144, poz. 930). Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem zryczałtowanym. We wpisie do ewidencji działalności gospodarczej mam zgłoszony przedmiot działalności: pozostałe placówki gastronomiczne 55.30.B, zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON wykazuje identyczny wpis odnośnie prowadzonej działalności. W ramach mojej działalności będę sprzedawała lody gałkowe, lody z automatu i gofry. Lody gałkowe kupuje w kuwetach do nich dokupuję wafle i sprzedaję jako lody gałkowe w waflu. Do lodów z automatu kupuję proszek, w automacie robię lody dokupuję wafle i sprzedaję je w waflu, do gofrów sporzadzam ciasto piekę je i sprzedaję gofry. Uważam, że przychody ze wszystkich opisanych wyżej źródeł należy opodatkować 3 stawka podatku zryczałtowanego, zgodnie z art 12 ust 1 pkt 5 lit a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Proszę o rozstrzygnięcie kwestii opodatkowania właściwą stawka wykonywanych przeze mnie usług. Czy moje stanowisko odnośnie oopodatkowania wszystkich wykonywanych przeze mnie usług 3 % stawką ryczałtu jest słuszne?
Stosownie do art. 14 a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. 137, poz. 926 z późn. zm.) Naczelnik Urzędu Skarbowego we Włodawie w odpowiedzi na Pani pismo z dnia 23.06.2004 roku w sprawie informacji o zakresie stosowania art. 12 ust. 1 punkt 5 lit. a - ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U.98.144.930), w oparciu o opisany w zapytaniu stan faktyczny i przedstawione własne stanowisko w sprawie informuje. Stan faktyczny opisany w zapytaniu i stanowisko podatnika, cyt: „ Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem zryczałtowanym. We wpisie do ewidencji działalności gospodarczej mam zgłoszony przedmiot działalności: pozostałe placówki gastronomiczne 55.30. B, zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON wykazuje identyczny wpis odnośnie prowadzonej działalności. W ramach mojej działalności będę sprzedawała lody gałkowe, lody z automatu i gofry. Lody gałkowane kupuję w kuwetach do nich dokupuję wafle i sprzedaję jako lody gałkowane w waflu. Do lodów z automatu kupuję proszek w automacie - robię lody - dokupuje wafle i sprzedaje je w waflu, do gofrów sporządzam ciasto piekę je i sprzedaje gofry. Uważam, że przychody ze wszystkich opisanych wyżej źródeł należy opodatkować 3% stawką podatku zryczałtowanego, zgodnie z art. 12 ust 1 pkt 5 lit a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.” Odpowiedź: Zgodnie z art. 12 ust.1 punkt 5 lit. a ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3,0% przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%. W świetle niniejszego artykułu działalność opisaną przez podatnika w zapytaniu należy potraktować jako działalność gastronomiczną i w konsekwencji zastosować 3,0% stawkę ryczałtu od przychodów uzyskanych z takiej działalności. Z uwagi na powyższe, stanowisko jakie zostało zajęte w zapytaniu należy uznać za prawidłowe. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.