Interpretacja Pierwszego Urzędu Skarbowego w Gliwicach
IUS/IPD2/4430/54/2004
z 12 sierpnia 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
IUS/IPD2/4430/54/2004
Data
2004.08.12
Autor
Pierwszy Urząd Skarbowy w Gliwicach
Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania
Słowa kluczowe
sprzedaż towarów
stawki podatku
Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U.Nr 54, poz. 535) opodatkowaniu podatkiem podlegają:
5)wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów. W myśl art. 146 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy o VAT do dnia 30 kwietnia 2008 r. stosuje się stawkę w wysokości 3% w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do ustawy, z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów i eksportu usług. Pod pozycją 18 załącznika nr 6 wymienione zostały towary o klasyfikacji statystycznej PKWiU 15.12 tj. mięso pozostałe (w tym drobiowe i królicze) świeże, konserwowane chłodzone lub mrożone oraz produkty uboczne uboju. W zapytaniu podatnik powołał symbol statystyczny PKWiU 15.12.11-53.00. Powyższy symbol powołany został w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) - (Dz.U.Nr 89, poz. 844). Jak stanowi § 2 ww. rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie PKWiU - do dnia 31 grudnia 2005 r. - dla celów podatku od towarów i usług stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) - (Dz.U.Nr 42, poz. 264 ze zm.). Zatem w przedmiotowej sprawie zastosowanie znajduje ww. rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie PKWiU. Jak wynika z ww. Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług – obowiązujacej dla celów podatku VAT - pod symbolem PKWiU 15.12.11-53 sklasyfikowane są kawałki z ptactwa gatunku Gallus Domesticus (kura domowa), świeże lub chłodzone. Biorąc powyższe pod uwagę koniecznym jest wskazanie właściwego symbolu PKWiU dla dokonywanej przez Pana dostawy towaru. Dopiero ustalenie właściwego grupowania statystycznego dla danego towaru pozwoli na określenia właściwej stawki podatku VAT . Dyrektor Izby Skarbowej zwraca uwagę na fakt, że obowiązek określenia właściwego symbolu statystycznego dla towaru lub usługi spoczywa na podatniku. Organ podatkowy nie posiada żadnych kompetencji w zakresie dokonywania klasyfikacji statystycznych, bowiem przyznane są one organom statystycznym. W zakresie ustalenia właściwego symboli PKWiU podatnik może zwrócić się do Ośrodka Interpretacji Statystycznych Urzędu Statystycznego w Łodzi, ul. Suwalska 29, 93-176 Łódź. Zwraca się też uwagę na zapis poz. 16 załącznika nr 6 do ustawy, zgodnie z którym stawką 3% opodatkowana jest dostawa towarów ex 15.11.3 – tłuszcz wołowy, barani, kozi, wieprzowy i z drobiu – z wyłączeniem tłuszczów technicznych (PKWiU 15.11.30-50.10, -50.40, -70.10) oraz tłuszczów solonych, wędzonych i suszonych wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.