Interpretacja Izby Skarbowej w Gdańsku
PI/005-1343/04/CIP/08
z 3 września 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
PI/005-1343/04/CIP/08
Data
2004.09.03
Autor
Izba Skarbowa w Gdańsku
Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku
Słowa kluczowe
stawki podatku
wyroby piekarskie
Pytanie podatnika
Podatnik zwraca się z zapytaniem, jaką stawką podatku Vat należy opodatkować dostawę towarów sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.82.13-90.00.Zdaniem Pytającego stosowana przez niego, w oparciu o załącznik nr 1 do w/w rozporządzenia, 7% stawka Vat jest stawką właściwą.
Stan faktyczny: Firma piekarnicza produkująca głównie chleb i pieczywo wytwarza przy użyciu tych samych surowców i technologii paluszki zaklasyfikowane przez Urząd Statystyczny w Łodzi do grupowania PKWiU 15.82.13-90.00, tj. „wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe”. Od dnia obowiązywania ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług Podatnik przy dostawie przedmiotowych paluszków stosuje stawkę 7% w oparciu o załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług zawierający listę towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku do wysokości 7%. Ocena prawna stanu faktycznego: W myśl art. 41 ust.1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) podstawową stawką podatku od towarów i usług jest stawka 22%. Możliwość zastosowania stawek obniżonych wynika z dalszych przepisów ustawy lub przepisów rozporządzenia Ministra Finansów wydanego z delegacji ustawy. Zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7% z zastrzeżeniem ust.12 i art. 114 ust.1. Produkty sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 15.82.13-90.00, tj. „wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe”, nie zostały jednak wymienione w powyższym załączniku. W myśl natomiast § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. towary i usługi wskazane w załączniku nr 1 do rozporządzenia podlegają 7% stawce Vat. Zgodnie z pozycją 3 załącznika stawkę tą stosuje się do wyrobów piekarskich, niezawierających środka słodzącego, pozostałych (PKWiU 15.82.13-90.00) – wyłącznie jednak do chleba, bułek i bułki tartej, będących przedmiotem dostawy lub wewnątrzwspólnotowego nabycia. W związku z powyższym przy dostawie produkowanych przez Spółkę paluszków zaklasyfikowanych do grupowania PKWiU 15.82.13-90.00, nie wymienionych jako towar podlegający opodatkowaniu według stawki obniżonej, należy stosować podstawową stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 22% zgodnie z przepisem art. 41 ust.1 ustawy. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.