Interpretacja Urzędu Celnego w Piotrkowie Trybunalskim
3630/PA/0709/123/04/SP
z 29 czerwca 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
3630/PA/0709/123/04/SP
Data
2004.06.29
Autor
Urząd Celny w Piotrkowie Trybunalskim
Temat
Podatek akcyzowy --> Przepisy ogólne --> Obowiązek podatkowy i podstawa opodatkowania --> Stawki
Słowa kluczowe
napoje alkoholowe
stawki podatku
Pytanie podatnika
Firma XXXXX zwraca się z uprzejmą prośbą o wskazania stawki akcyzy na fermentowane napoje winopodobne aromatyzowane owocowe. Zgodnie z definicją podaną w art. 70 ustawy z dnia 23 stycznia 2004 roku o podatku akcyzowym ( Dz. U. nr 29 poz. 257 ), stawka akcyzy na te napoje wynosi 136 zł za hektolitr. W procesie technologicznym otrzymywania w/w napoju cały alkohol pochodzi wyłącznie z fermentacji alkoholowej. Uprzejmie prosimy o rozpatrzenie naszej prośby i przekazanie odpowiedzi. Rzeczywista zawartość alkoholu w fermentowanych napojach winopodobnych-od 9% obj. do 15 % obj. cały alkohol pochodzi wyłącznie z fermentacji alkoholowej. Symbol PKWiU 15.94.10. Wyrób ma postać napoju niegazowanego. Zgodnie z art. 3 pkt 1f ustawy z dnia 22 stycznia 2004 roku o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, napoje winopodobne owocowe są to napojeo rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9% do 15% objętościowych, różniące się od win owocowych mniejszym udziałem soku w nastawie, otrzymane w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na fermentowane napoje winiarskie, ewentualnie dosłodzone jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 w/w ustawy, oraz ewentualnie poddane aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi. Udział soku owocowego stosowanego w wyrobie napojów winopodobnych owocowych reguluje art. 9 w/w ustawy.
Naczelnik Urzędu Celnego w Piotrkowie Trybunalskim działając na podstawie art. 14a §1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa ( Dz. U. nr 137, poz. 926 ze zm. ) w związku z Państwa pismem z dn. 09.06.2004 r. wyjaśnia. Dotyczy: stawki podatku akcyzowego na wyrób niegazowany, wyprodukowany zgodnie z art. 3 pkt 1 lit. f ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r.-o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina ( Dz. U. nr 34, poz. 292 ), o symbolu PKWiU 15.94.10 o rzeczywistej zawartości alkoholu od 9% do 15% objętości, pod warunkiem, że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej. Powyższy wyrób w rozumieniu ustawy z dnia 26 lutego 2004 r. - o podatku akcyzowym ( Dz. U. nr 29, poz. 257 ze zm. ) jest napojem fermentowanym wymienionym w art. 70 ust. 1 pkt 1. Zgodnie z art. 70 ust. 4 ustawy o podatku akcyzowym stawka akcyzy na napoje fermentowane wynosi 300 zł od 1 hektolitra. Minister Finansów wykorzystując delegację zawartą w art. 70 ust. 5 przedmiotowej ustawy obniżył ją rozporządzeniem z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego ( Dz. U. nr 87, poz. 825 ze zm. ) do wysokości określonej w pozycji 10 załącznika 1 do rozporządzenia. Dla wyrobu będącego przedmiotem Państwa zapytania, spełniającego wyżej opisane warunki stawka podatku akcyzowego wynosi 136 zł/hl. Powyższa informacja uwzględnia stan prawny na dzień 29.06.2004 r. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.