Interpretacja Urzędu Skarbowego w Płońsku
1420/PP/443-19/05/AP
z 13 października 2005 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
1420/PP/443-19/05/AP
Data
2005.10.13
Autor
Urząd Skarbowy w Płońsku
Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku
Słowa kluczowe
podatek od towarów i usług
przetwórstwo rolno-spożywcze
stawki podatku
Pytanie podatnika
Czy stawka podatku VAT stosowana przez Wnioskodawcę na flaki wołowe - mrożone, krojone, opakowanie jednostkowe o wadze 1kg (PKWiU 15.13.12-60.99) jest właściwa?
POSTANOWIENIE Na podstawie: art. 14a § 1, 3, 4 i art. 216 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r - Ordynacja podatkowa (jednolity tekst Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz art. 146 ust. 1 pkt 1 i art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54, poz,535 ze zm.), po rozpatrzeniu wniosku (wpłynął dnia 14.07.2005 r.) w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w podatku od towarów i usług Naczelnik Urzędu Skarbowego w Płońsku postanawia: stanowisko wnioskodawcy, zawarte we wniosku w części dotyczącej stawki podatku VAT na flaki wołowe (PKWiU 15.13.12-60.99) - uznać za prawidłowe. Uzasadnienie: W dniu 14.07.2005 r. do tut Urzędu Skarbowego wpłynęło pisemne zapytanie podatnika w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług. Stan faktyczny Podatnik prowadzi Zakład Przetwórstwa Mięsnego. Na produkty takie jak flaki wołowe - mrożone, krojone, opakowanie jednostkowe o wadze 1 kg (PKWiU 15.13.12-60.99) stosuje stawkę podatku VAT w wysokości 7%. Pytanie: Czy stawka podatku VAT stosowana przez Wnioskodawcę na flaki wołowe - mrożone, krojone, opakowanie jednostkowe o wadze 1 kg (PKWiU 15.13.12-60.99) jest właściwa? Stanowisko wnioskodawcy Zdaniem Wnioskodawcy na flaki wołowe mrożone, krojone mieszczące się w grupowaniu PKWiU 15.13.12-60.99 (przetwory mięsne i podrobowe, wołowe i cielęce , pozostałe, gdzie indziej nie wymienione) należy stosować stawkę podatku VAT w wysokości 7%. Naczelnik Urzędu Skarbowego w Płońsku, działając na podstawie art. 14a § 1, 3 i 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (jednolity tekst Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) - informuje: Ocena prawna stanowiska pytającego: W świetle art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług /Dz.U. Nr 54 poz. 535 ze zm./ dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%. Pod poz. nr 18 załącznika nr 3 figuruje symbol ex 15.1 - mięso i produkty mięsne , z wyłączeniem: 1/ tłuszczów technicznych,2/ produktów ubocznych garbarń,3/ skór i skórek, niejadalnych,4/ usług związanych z wytwarzaniem produktów mięsnych. W art. 146 ustawy - w ramach przepisów przejściowych i końcowych - wskazano te przypadki, w stosunku do których stosuje się w określonym ściśle czasie, wynegocjowane, preferencyjne stawki podatku. W przepisie tym postanowiono, że w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 30 kwietnia 2008 r. stosuje się stawki 3% w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do ustawy z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy oraz eksportu. W w/w załączniku nie wymieniono symbolu 15.13.12-60.99 co oznacza, że na flaki wołowe nie przysługuje obniżona stawka VAT 3%, lecz zgodnie z załącznikiem nr 3 do ustawy 7%. W tym stanie faktycznym i prawnym postanowiono jak na wstępie. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.