Interpretacja Urzędu Skarbowego w Nowym Dworze Mazowieckim
1414/PP/PO/443-14/06/AU
z 1 czerwca 2006 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

Interpretacje podatkowe
 

Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
1414/PP/PO/443-14/06/AU
Data
2006.06.01



Autor
Urząd Skarbowy w Nowym Dworze Mazowieckim


Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki


Słowa kluczowe
stawki podatku
wyroby cukiernicze
wyroby piekarskie


Pytanie podatnika
Jaką stawkę podatku od towarów i usług należy stosować w przypadku sprzedaży wyrobów piekarniczych i ciastkarskich świeżych oraz wyrobów o przedłużonym terminie spożycia (PKWiU 15.81.12-00.1)?


Dnia 7 marca 2006r. podatnik złożył wniosek - w trybie art. 14 a §1 Ordynacji podatkowej - o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu stosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w sprawie dotyczącej wysokości stawek podatku VAT w przypadku sprzedaży wyrobów piekarniczych i ciastkarskich świeżych oraz wyrobów o przedłużonym terminie spożycia.

Według przedstawionego we wniosku stanu faktycznego, wnioskodawca prowadząc piekarnię zamierza wprowadzić na rynek polski wyrób pochodzący z Francji - Ciasto Chioise z kremem Patissiere, produkt określony przez producenta jako świeże o symbolu PKWiU 15.81.12-00.1.

W przedmiotowym wniosku podatnik, w oparciu o opinię Urzędu Statystycznego, przedstawił swoje stanowisko w sprawie, zgodnie z którym w/w produkt należy opodatkować 7% stawką VAT.

Stanowisko wnioskodawcy w niniejszej kwestii należy uznać za prawidłowe.

Zgodnie z zapisem art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) stawka tego podatku wynosi 22%.

Jednocześnie w ust. 2 powołanego art. 41 ustawodawca określił, iż dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7% z zastrzeżeniem ust. 12 i art.114 ust.1

Pod poz. 25 w/w załącznika nr 3 do ustawy wymieniono "pieczywo wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże" - zakwalifikowane wg PKWiU do grupy 15.81.1 .

Jak wynika z dołączonego do zapytania pisma Urzędu Statystycznego w Łodzi nr OK-5672/KW-7552/2005 z dnia 17.01.2006r., będące przedmiotem zapytania Ciasto Chioise z kremem Patissiere, produkt określony przez producenta jako świeże, zakwalifikowane jest wg PKWiU do grupy 15.81.12-00.1, a tym samym stanowisko zawarte we wniosku należy uznać za właściwe.

Niniejsze postanowienie wydano na podstawie stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i w oparciu o stan prawny obowiązujący na dzień złożenia pisemnego zapytania przez podatnika.



doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj