Interpretacja Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kielcach
OG/005/176A/PP2/443/43/06
z 29 grudnia 2006 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
OG/005/176A/PP2/443/43/06
Data
2006.12.29
Referencje
Autor
Pierwszy Urząd Skarbowy w Kielcach
Temat
Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Przepisy ogólne
Słowa kluczowe
refakturowanie
usługi kateringowe
Pytanie podatnika
Czy prawidłowym jest stosowanie stawki podatku VAT w wysokości 7% (tj. stawkę zastosowaną przez uprzednio świadczącego tę usługę) podczas refakturowania zakupionych usług kateringowych ?
Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kielcach działając na podstawie art. 14a § 1 i § 4 oraz art. 216-218 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. Nr 8 z 2005 r., poz. 60 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku podatnika z dnia 20.10.2006 r. (uzupełnionego w dniu 15.11.2006 r.) w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług odnośnie stosowania właściwej stawki podatku VAT podczas refakturowania zakupionych usług kateringowych - stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko jest prawidłowe. Podatnik w dniu 20.10.2006 r. złożył do tut. organu podatkowego wniosek w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług odnośnie stosowania właściwej stawki podatku VAT podczas refakturowania zakupionych usług kateringowych. Podatnik prowadzi działalność gospodarczą w zakresie przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) PKD 55.52.Z. Ponadto zajmuje się również działalnością polegającą na organizowaniu targów i wystaw PKD 74.87.A (zatrudnianie hostess, organizacja oprawy artystycznej wystaw, zabezpieczanie uczestnikom posiłków, zamawianie gotowych dań w gastronomii i dostarczanie ich uczestnikom targów). Podatnik postawił we wniosku następujące pytania: Ustosunkowując się do pytania zawartego w pkt 2 wnioskodawca uważa, że ma prawo do stosowania podczas refakturowania stawki podatku VAT wynikającej z faktury pierwotnej. Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kielcach stwierdza, że przedstawione stanowisko jest prawidłowe. Przepisy ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), jak również przepisy wykonawcze nie regulują zagadnienia odsprzedaży usług tzw. refakturowania. Praktyka, jak i istniejące orzecznictwo dopuszczają możliwość przenoszenia kosztów związanych z nabyciem niektórych usług, których odbiorcą jest inny podmiot aniżeli podmiot obciążony przez świadczącego tę usługę, na faktycznego odbiorcę przez wystawienie faktur VAT zwanych „refakturami”. Przyjmuje się jednak, że refakturowanie jest dopuszczalne pod pewnymi warunkami: Istotą refakturowania jest „odsprzedaż” usługi bez doliczania marży lub prowizji. Celem natomiast jest przeniesienie kosztów przez podmiot „refakturujący” na podmiot, który faktycznie z danych usług korzysta. Zgodnie z przepisem art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają m.in. odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju. Fakt świadczenia usług przez osoby trzecie pozostaje bez wpływu na wysokość stawki podatku VAT stosowanej w odniesieniu do „odsprzedawanych” usług. Odsprzedawana usługa zawsze jednak winna być opodatkowana stawką właściwą dla danej usługi. Mając na uwadze powyższe, Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kielcach potwierdza zasadność refakturowania przez wnioskodawcę zakupionych usług kateringowych w stawce 7% VAT, tj. zastosowaną przez uprzednio świadczącego usługę. Odpowiedzi na pytania zawarte w pkt 1 i pkt 3 zostały udzielone odrębnymi postanowieniami. Referencje
|
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.