Interpretacja Urzędu Skarbowego w Brzesku
PDF/415-21/06
z 11 września 2006 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
PDF/415-21/06
Data
2006.09.11
Autor
Urząd Skarbowy w Brzesku
Temat
Podatek dochodowy od osób fizycznych --> Zryczałtowany podatek dochodowy --> Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
Słowa kluczowe
gastronomia
handel
pozarolnicza działalność gospodarcza
zryczałtowany podatek dochodowy
Pytanie podatnika
Jaką stawkę ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych należy zastosować w przypadku prowadzenia działalności usługowej w zakresie handlu i gastronomicznej?
P O S T A N O W I E N I E Naczelnik Urzędu Skarbowego w Brzesku działając na podstawie art. 14a § 1 oraz § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.), po rozpatrzeniu wniosku z dnia 20.07.2006 r., uzupełnionego w dniu 07.09.2006r., w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w zakresie zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko jest prawidłowe. U Z A S A D N I E N I E W piśmie z dnia 20.07.2006 r. zwrócił się Pan o udzielenie interpretacji w sprawie określenia stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne z prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie handlu. Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że prowadzi Pan działalność gospodarczą w zakresie sprzedaży detalicznej żywności, napojów, wyrobów tytoniowych oraz zakupie surowych kurczaków, które są następnie pieczone na rożnie i sprzedawane. Zdaniem Pana z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w wyżej wymienionym zakresie przysługuje stawka zryczałtowanego podatku dochodowego w wysokości 3,0%. Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 144, poz. 930 ze zm.) działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów, a działalność usługowa w zakresie handlu to sprzedaż, w stanie nieprzetworzonym, nabytych uprzednio produktów (wyrobów) i towarów, w tym również takich, które zostały przez sprzedawcę zapakowane lub rozważone do mniejszych opakowań albo rozlane do butelek, puszek lub mniejszych pojemników. W myśl art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a) i b) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym ryczałt od przychodów ewidencjonowanych z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, i z działalności usługowej w zakresie handlu wynosi 3,0% . Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji. Na dzień wydania niniejszego postanowienia, w powyższej sprawie nie toczy się postępowanie podatkowe, kontrola podatkowa, ani też postępowanie przed sądem administracyjnym . Pouczenie: |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.