Interpretacja Drugiego Urzędu Skarbowego w Gdańsku
DV/443-101/06
z 7 grudnia 2006 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
DV/443-101/06
Data
2006.12.07
Autor
Drugi Urząd Skarbowy w Gdańsku
Temat
Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku
Słowa kluczowe
napoje bezalkoholowe
stawki podatku
usługi gastronomiczne
Pytanie podatnika
Jaką stawką VAT należy opodatkować podawane w kawiarni napoje zawierające kawę?
POSTANOWIENIE Na podstawie art. 14a §1 i §4 ustawy z dnia 29.08.1997r Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: z 2005r Dz.U. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) po rozpatrzeniu wniosku o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w sprawie stawki VAT na napoje zawierające kawę stwierdzam, że stanowisko przedstawione w tym wniosku jest prawidłowe w odniesieniu do opisanego stanu faktycznego. UZASADNIENIE Podatnik prowadzi kawiarnię. W ofercie kawiarni poza kawą i herbatą z dodatkami znajdują się także inne napoje bezalkoholowe na bazie mleka (65-80% składu) oraz kawy (10% składu). Pozostałe składniki – w zależności od rodzaju napoju to: syropy smakowe, bita śmietana, orzechy, czereśnie koktajlowe, posypki, wiórki kokosowe, lody waniliowe. Zdaniem Podatnika tego typu napoje należą do grupowania PKWiU 15.98.12-70.00 -”Napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe”, w związku z czym ich sprzedaż - jako usługa gastronomiczna - winna być opodatkowana stawką VAT 7%. Biorąc pod uwagę opisany stan faktyczny należy stwierdzić, że: Zgodnie z art 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. Na podstawie art. 146 ust. 1 pkt 2 lit.c w/w ustawy w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem: – sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, – sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%. Według przedstawionego przez Podatnika stanu faktycznego, w kawiarni podawane są również napoje bezalkoholowe, których głównym składnikiem jest mleko, natomiast kawa stanowi około 10% składu napoju. Jeżeli Podatnik prawidłowo zaliczył przedmiotowe napoje do grupowania PKWiU 15.98.12-70.00 - "Napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe", to w świetle powołanych wyżej przepisów ustawy o podatku od towarów i usług należy uznać, że ich sprzedaż w ramach usługi gastronomicznej opodatkowana jest stawką VAT 7 %. Zwracam przy tym uwagę, że za prawidłowe klasyfikowanie towarów i usług odpowiedzialny jest Podatnik, który w przypadku wątpliwości może zwrócić się o pomoc do Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi (93-176 Łódź, ul. Suwalska 29). |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.