Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie
IPPP1-443-1091/09-4/MP
z 11 stycznia 2010 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

Interpretacje podatkowe
 

Rodzaj dokumentu
interpretacja indywidualna
Sygnatura
IPPP1-443-1091/09-4/MP
Data
2010.01.11


Referencje


Autor
Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie


Temat
Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Przepisy ogólne --> Czynności opodatkowane

Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku


Słowa kluczowe
opodatkowanie
stawki podatku
wyroby piekarskie


Istota interpretacji
Produkt w postaci gotowych tortilli do nadziewania mieści się w grupowaniu PKWiU 15.81.1 wskazanym w załączniku nr 3 do ustawy pod pozycją 25 - „Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże”. W związku z powyższym sprzedaż gotowych tortilli do nadziewania, o których mowa we wniosku podlega opodatkowaniu stawką preferencyjną w wysokości 7%, zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy.



Wniosek ORD-IN 311 kB

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 03.08.2009 r. (data wpływu 03.11.2009 r.), uzupełnionym w dniu 07.12.2009 r. na wezwanie tut. organu podatkowego z dnia 25.11.2009 r. (skutecznie doręczone w dniu 30.11.2009 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania właściwej stawki podatku VAT - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 03.11.2009 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania właściwej stawki podatku VAT.

Wniosek uzupełniony został w dniu 07.12.2009 r. (data wpływu 10.12.2009 r.)

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sprowadza do Polski i dokonuje sprzedaży na terenie Polski produktu w postaci gotowych tortilli do nadziewania, funkcjonujących pod nazwą handlową „W” określonych przez producenta jako świeże. Jest to rodzaj pieczywa świeżego, którego głównymi składnikami są: mąka pszenna, woda, częściowo hydrolizowany olej roślinny,dekstroza, sól, a także substancje ulepszające (E-282 (proponian wapnia), E-202 (sorbinian potasu), spulchniające (E-450AL (difosforany – (I) difosforan disodowy (II) difosforan trisodowy (III) difosforan tetrasodowy (V) difosforan tetrapotasowy (VI) difosforan diwapniowy (VII) diwodoro-difosforan wapnia) i E-500II (wodorowęglan sodu)) i emulgujące (E-472E (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), E-471 (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)) a także regulatory kwasowości: E-296 (kwas jabłkowy), E-330 (kwas cytrynowy), E-422 (glicerol).

W dniu 1.07.2005r. Urząd Statystycz wskazał, że powyższy produkt mieści się w grupowaniu PKWiU 15.81.11-00.90 „Pieczywo świeże pozostałe, z wyłączeniem dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie mniej niż 5% cukru i mniej niż 5% tłuszczu (PKWiU z 2004r.) co odpowiada klasyfikacji z 1997 r. stosowanej dla celów podatkowych PKWiU 15.81.11-00.90.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie:

Czy gotowe tortille do nadziewania, funkcjonujące pod nazwą handlową „W” określone przez producenta jako świeże odpowiadają pozycji 25 załącznika nr 3 ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) PKWiU 15.81.1 – Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże i w związku z tym na podstawie art. 41 ust. 2 w/w ustawy podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki 7%...

Zdaniem wnioskodawcy, wobec charakteru produktu w postaci gotowych tortilli do nadziewania, funkcjonujących pod nazwą handlową „W” określonych przez producenta jako świeże w tym ich składu i procesu produkcji i dokonanego przez Urząd Statystyczny grupowania PKWiU 15.81.11-00.90 produkt powyższy odpowiada poz. 25 załącznika nr 3 ustawy z 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) PKWiU 15.81.1 – Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże i w związku z tym na podstawie art. 41 ust. 2 w/w ustawy podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki 7%.

Stanowisko to potwierdza interpretacja indywidualna wydana wobec innego podatnika 30 marca 2009 r. w sprawie IPPP2/443-273/09-2/KK.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju. Zakres tych czynności został zdefiniowany w art. 7 i art. 8 cyt. ustawy. W myśl art. 7 ust. 1 cyt. ustawy przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel.

Towarami, stosownie do art. 2 pkt 6 cyt. ustawy, są rzeczy ruchome, jak również wszelkie postacie energii, budynki i budowle lub ich części, będące przedmiotem czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, które są wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, a także grunty.

Klasyfikacją, do której odwołują się przepisy ustawy o VAT jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU). Zgodnie z § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie z dnia 28 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 222, poz. 1753 ze zm.), do celów podatku od towarów i usług do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług, wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.).

Zaznaczyć należy, że obowiązek prawidłowego zaklasyfikowania świadczonej usługi do właściwego grupowania statystycznego spoczywa wyłącznie na wykonawcy usługi, w przypadku trudności w ustaleniu właściwego grupowania wyrobu lub usługi według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług podatnik może zwrócić się o udzielenie informacji w tym zakresie do uprawnionego organu statystycznego – Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego. Podkreślić należy, że Minister Finansów nie jest upoważniony do wydawania opinii w tym zakresie.

Co do zasady, stawka podatku VAT wynosi 22%. Jednakże ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami preferencyjnymi bądź zwolnienie od podatku.

Zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

W pozycji 25 ww. załącznika nr 3 do ustawy wymienione zostały, oznaczone symbolem PKWiU 15.81.1 – „Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże”.

Ustawa o podatku od towarów i usług oraz przepisy o statystyce publicznej nie definiują pojęcia „świeży”, dlatego też właściwym do określenia czy dany produkt jest świeży czy też ma przedłużony okres trwałości jest producent wyrobu.

Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, że Spółka dokonuje sprzedaży gotowych tortilli do nadziewania, funkcjonujących pod nazwą handlową „W...”. Produkt ten określony jest przez producenta jako świeży, sklasyfikowany został przez Urząd Statystyczny według PKWiU z 1997r. stosowanej dla celów podatkowych w grupowaniu 15.81.11-00.90.

Biorąc pod uwagę przedstawiony we wniosku stan faktyczny oraz obowiązujące przepisy prawa stwierdzić należy, że produkt w postaci gotowych tortilli do nadziewania mieści się w grupowaniu PKWiU 15.81.1 wskazanym w załączniku nr 3 do ustawy pod pozycją 25 - „Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże”. W związku z powyższym sprzedaż gotowych tortilli do nadziewania, o których mowa we wniosku, podlega opodatkowaniu stawką preferencyjną w wysokości 7%, zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy.

Jednakże podkreślić jeszcze raz należy, iż Minister Finansów nie jest uprawniony do klasyfikacji wyrobów i usług, w związku z tym interpretacji udzielono w oparciu o wskazane w stanie faktycznym grupowanie.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock.


Referencje


doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj