PKWiU C - Produkty przetwórstwa przemysłowego
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 18.04.2024

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

    Reset

10.81
Cukier
10.81.1
Cukier trzcinowy lub buraczany, surowy lub rafinowany; melasa
10.81.11
Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej
Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.81.12
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.81.13
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.81.14
Melasa
Melasa
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.81.2
Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
10.81.20
Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.81.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru
10.81.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru
Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82
Kakao, czekolada i wyroby cukiernicze
10.82.1
Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona; masło, tłuszcz i olej kakaowe; proszek kakaowy
10.82.11
Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona
Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.12
Masło, tłuszcz i olej kakaowe
Masło, tłuszcz i olej kakaowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.13
Proszek kakaowy niesłodzony
Proszek kakaowy niesłodzony
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.14
Proszek kakaowy słodzony
Proszek kakaowy słodzony
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.2
Czekolada i wyroby cukiernicze
10.82.21
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.22
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.23
Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao
Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.24
Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem
Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.3
Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao
10.82.30
Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao
Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.82.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
10.82.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.83
Kawa i herbata przetworzone
10.83.1
Kawa i herbata przetworzone
10.83.11
Kawa palona i kawa bezkofeinowa
Kawa palona i kawa bezkofeinowa
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.83.12
Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy
Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.83.13
Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 3 kg
Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 3 kg
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.83.14
Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej)
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

PKWiU - Klasyfikacja
     ∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.

PKWiU - Struktura
     ∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007). 

PKWiU - Zakres rzeczowy
     ∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:

PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
     ∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:

PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
     ∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1) 

PKWiU - Klasyfikowanie produktów
     ∟7.1 Uzasadnienie Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.

PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
     ∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:

PKWiU 2015
     ∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj