PKWiU C - Produkty przetwórstwa przemysłowego
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 20.04.2024

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

    Reset

10.61.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż
10.61.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż
Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów otrzymywanych w wyniku przemiału zbóż
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.62
Skrobia i wyroby skrobiowe
10.62.1
Skrobie i wyroby skrobiowe; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane
10.62.11
Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
Skrobie; inulina; gluten pszenny; dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.62.12
Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp.
Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi w postaci płatków, ziaren itp.
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.62.13
Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane
Glukoza i syrop glukozowy; fruktoza i syrop fruktozowy; cukier inwertowany; cukry i syropy z cukru, gdzie indziej niesklasyfikowane
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.62.14
Olej kukurydziany
Olej kukurydziany
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.62.2
Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
10.62.20
Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.62.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych
10.62.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych
Usługi podwykonawców związane z produkcją skrobi i wyrobów skrobiowych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.7
Wyroby piekarskie i maczne
10.71
Pieczywo; swieze wyroby ciastkarskie i ciastka
10.71.1
Pieczywo; świeże wyroby ciastkarskie i ciastka
10.71.11
Pieczywo świeże
Pieczywo świeże
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.71.12
Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże
Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.71.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek
10.71.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek
Usługi podwykonawców związane z produkcją pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich i ciastek
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.72
Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciastka
10.72.1
Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciastka
10.72.11
Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby
Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.72.12
Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle
Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.72.19
Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane
Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.72.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
10.72.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
Usługi podwykonawców związane z produkcją sucharów i herbatników oraz konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.73
Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby maczne
10.73.1
Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne
10.73.11
Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne
Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.73.12
Kuskus
Kuskus
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.73.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych
10.73.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych
Usługi podwykonawców związane z produkcją makaronów, pierogów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.8
Pozostale artykuly spozywcze
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

PKWiU - Klasyfikacja
     ∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.

PKWiU - Struktura
     ∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007). 

PKWiU - Zakres rzeczowy
     ∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:

PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
     ∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:

PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
     ∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1) 

PKWiU - Klasyfikowanie produktów
     ∟7.1 Uzasadnienie Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.

PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
     ∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:

PKWiU 2015
     ∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj