PKD 10 - Produkcja artykułów spożywczych
Polska Klasyfikacja Działalności | stan prawny 29.03.2024

 

1 2 3

    Reset

10
Produkcja artykułów spożywczych
Dział ten obejmuje:
- przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność i napoje przeznaczone dla ludzi lub zwierząt,
- produkcję półwyrobów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.
W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (np. skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).
Dział ten obejmuje działalności w wyniku których powstają różnorodne wyroby, np.: mięso, ryby, owoce i warzywa, tłuszcze i oleje, wyroby mleczarskie, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze.
Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, np. ubój zwierząt.
Dział ten nie obejmuje
- przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, np. w restauracjach, sklasyfikowanego w 56.10.A.
Działalność piekarzy, cukierników, masarzy itp., sprzedających własną produkcję (nawet, jeżeli sprzedaż detaliczna prowadzona jest w ich własnych sklepach), traktowana jest jako działalność wytwórcza i sklasyfikowana w niniejszym dziale.
Natomiast działalność jednostki, w przypadku, gdy wyrób podlega nieznacznemu przetworzeniu, nieprowadzącemu do jego istotnych zmian sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji G Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle.
Obróbka odpadów poubojowych do produkcji karmy dla zwierząt, sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach grupy 10.9; przetworzenie odpadów żywnościowych i odpadów z produkcji napojów w surowce wtórne, sklasyfikowane jest w odpowiednich podklasach grupy 38.3, a ich usuwanie w 38.21.Z.
10.1
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu
Podklasa ta obejmuje:
- czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików itp.,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach,
- ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach,
- produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych,
- wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego,
- przetwarzanie odpadów zwierzęcych,
- produkcję wełny surowej poubojowej.
Podklasa ta nie obejmuje:
- wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, sklasyfikowanego w 10.12.Z,
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu
Podklasa ta obejmuje:
- czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu,
- produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego,
- wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu,
- produkcję pierza i puchu.
Podklasa ta nie obejmuje:
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego,
- produkcję wyrobów z mięsa:
     - kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, "andouillettes" (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji gotowych dań z mięsa (w tym z mięsa drobiowego), zamrożonych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji zup zawierających mięso, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- handlu hurtowego mięsem, sklasyfikowanego w 46.32.Z,
- pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 82.92.Z.
10.2
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków
Podklasa ta obejmuje:
- przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp.,
- produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp.,
- produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt,
- produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi,
- działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb,
- obróbkę wodorostów.
Podklasa ta nie obejmuje:
- przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 03.11.Z,
- przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 10.11.Z,
- produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z,
- produkcji gotowych, mrożonych dań rybnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.
10.3
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków
Podklasa ta obejmuje:
- przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków:
     - produkcję gotowych mrożonych ziemniaków,
     - produkcję ziemniaków purée w proszku,
     - produkcję zakąsek ziemniaczanych,
     - produkcję chrupek ziemniaczanych (chipsów),
     - produkcję mąki i mączki ziemniaczanej,
- przemysłowe obieranie ziemniaków.
Produkcja soków z owoców i warzyw
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję soków z owoców i warzyw,
- produkcję koncentratów ze świeżych owoców i warzyw.
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań - mrożonych lub w puszkach,
- konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
- wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
- produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
- prażenie orzechów,
- produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
- produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak:
     - sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
     - obrane lub pocięte warzywa,
     - tofu (ser sojowy).
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
- produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z,
- konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z,
- produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji sztucznych koncentratów spożywczych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.
10.4
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Grupa ta obejmuje produkcję nieoczyszczonych (surowych) i rafinowanych olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, z wyłączeniem wytapiania jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego.
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp.,
- produkcję nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych,
- produkcję rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp.,
- przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp.,
- produkcję niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych,
- produkcję olejów z ryb i ssaków morskich,
- produkcję puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju.
Podklasa ta nie obejmuje:
- wytapiania i rafinacji smalcu i innych zwierzęcych tłuszczów jadalnych, sklasyfikowanych w 10.11.Z,
- produkcji margaryny, sklasyfikowanej w 10.42.Z,
- mielenia kukurydzy metodą mokrą i wytwarzania oleju kukurydzianego, sklasyfikowanych w 10.62.Z,
- wytwarzania olejków eterycznych, sklasyfikowanego w 20.53.Z,
- przetwarzania olejów i tłuszczów za pomocą procesów chemicznych, sklasyfikowanego w 20.59.Z.
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję margaryny,
- produkcję past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych,
- produkcję jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form.
10.5
Wytwarzanie wyrobów mleczarskich
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.

1 2 3

PKD - Zasady budowy klasyfikacji
     ∟Polska Klasyfikacja Działalności (PKD) 2007 (aktualne PKD 2011) zawiera zmiany, które zostały wprowadzone w klasyfikacji Organizacji Narodów Zjednoczonych - International Standard Industrial Classification of all Economic Activities ISIC Rev.4 (Międzynarodowej Standardowej Klasyfikacji Rodzajów Działalności) oraz klasyfikacji Unii Europejskiej - Statistical Classification of Economic Activities in the European Community NACE Rev. 2 (Statystycznej Klasyfikacji Działalności Gospodarczych w UE) (Dz. Urz. UE L 393 z 30.12.2006 r., str. 1).

PKD - Podstawowe zasady klasyfikowania
     ∟12. PKD nie wprowadza odrębnych grupowań ze względu na formę własności jednostki, rodzaj organizacji prawnej czy sposobu działania, ponieważ te kryteria nie są związane z charakterystyką samej działalności. Jednostki prowadzące ten sam rodzaj działalności są sklasyfikowane w tym samym grupowaniu PKD, niezależnie od tego, czy są one przedsiębiorstwem posiadającym osobowość prawną, własnością prywatną czy skarbu państwa, czy jednostka zagraniczna jest przedsiębiorstwem macierzystym, czy nie i czy przedsiębiorstwo macierzyste składa się z więcej niż jednego zakładu, czy nie. Zatem, nie istnieje ścisłe powiązanie pomiędzy PKD i Klasyfikacją Jednostek Instytucjonalnych w Systemie Rachunków Narodowych (SNA) lub Europejskim Systemie Rachunków Narodowych (ESA).

PKD - Szczegółówe zasady klasyfikowania i definicje
     ∟Ta część przedstawia zasady i definicje, które powinny być brane pod uwagę podczas klasyfikowania jednostek do określonych sekcji. Dokładniejsze opisy, definicje i informacje określające zawartość sekcji zostały umieszczone w odpowiadających im wyjaśnieniach.

PKD - PKD 2004 a PKD 2007
     ∟55. Mimo wystąpienia kilku zmian w zakresie zasad stosowania PKD, w kryteriach budowy klasyfikacji, schemacie klasyfikacji i wyjaśnieniach, ogólna charakterystyka PKD pozostała niezmieniona.

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj