Interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej
0114-KDIP1-1.4012.602.2018.1.AO
z 25 października 2018 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA


Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800 z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 21 września 2018 r. (data wpływu 1 października 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania stawką podatku VAT w wysokości 5% dostawy Produktów – jest prawidłowe.

UZASADNIENIE


W dniu 1 października 2018 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania stawką podatku VAT w wysokości 5% dostawy Produktów.


We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:


Spółka posiada siedzibę i zarząd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i jest czynnym podatnikiem podatku VAT. Spółka w ramach prowadzonej działalności gospodarczej zajmuje się produkcją przetworów mlecznych (jogurty, sery, napoje mleczne) oraz dystrybucją zarówno własnych produktów jak i produktów nabytych od innych producentów, w tym produktów pochodzenia roślinnego A.

Nazwy produktów A. pochodzą od nazwy głównego składnika jakim jest sok warzywny czy owocowy, który nadaje produktom właściwy smak. Produkty A. są napojami bezalkoholowymi i niegazowanymi i nie są fermentowane ani zakwaszane.


Poniżej Spółka przedstawia skład poszczególnych produktów A.:

  1. A. MIGDAŁOWE NIESŁODZONE:
    1. Sok migdałowy - 99,33% (migdały stanową 2% całego produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,40%;
    3. Stabilizatory i emulgator - 0,13%;
    4. Sól morska - 0,14%.
  2. A. Z MIGDAŁÓW NIEPRAŻONYCH NIESŁODZONYCH:
    1. Sok migdałowy - 99,30% (migdały stanowią 2,1% całego produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,40%;
    3. Stabilizatory, emulgator i naturalny aromat - 0,15%;
    4. Sól morska - 0,15%.
  3. A. MIGDAŁOWE SMAK WANILIA:
    1. Sok migdałowy - 94,70% (migdały stanowią 2,1% całego produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,20%;
    3. Stabilizatory, emulgator i naturalny aromat waniliowy - 0,60%;
    4. Sól morska i inulina - 4,50%.
  4. A. OWSIANE:
    1. Sok z owsa - 97,00% (owies zwyczajny stanowi 10% całego produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizator - 0,24%;
    4. Inulina, olej słonecznikowy, maltodekstryna, sól morska - 2,41%.
  5. A. RYŻOWE ORIGINAL:
    1. Sok ryżowy - 98,40% (ryż stanowi 12% całego produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,56%;
    3. Emulgator, stabilizator, regulator kwasowości i aromat - 0,04%;
    4. Olej słonecznikowy, maltodekstryna, sól morska - 1,00%
  6. A. SOJOWE SMAK BANAN:
    1. Sok sojowy - 90,61% (obłuskane ziarno soi stanowi 5,8% produktu):
    2. Witaminy i minerały - 0,68%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, naturalny aromat - 0,68%;
    4. Sok bananowy z zagęszczonego soku - 1,20%;
    5. Cukier, maltodekstryna, sól morska - 6,83%.
  7. A. SOJOWE NIESŁODZONE:
    1. Sok sojowy - 99,00% (obłuskane ziarno soi stanowi 8,7% produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, naturalny aromat - 0,47%;
    4. Sól morska – 0,18%.
  8. A. SOJOWE SMAK CZEKOLADA:
    1. Sok sojowy - 90,60% (obłuskane ziarno soi stanowi 5,8% produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, naturalny aromat - 0,35%;
    4. Sól morska, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5%), cukier - 8,70%.
  9. A. SOJOWE JUNIOR:
    1. Sok sojowy - 90,50% (obłuskane ziarno soi stanowi 4,9% produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,39%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, naturalny aromat - 0,20%;
    4. Maltodekstryna, niefiltrowany cukier trzciny cukrowej, fruktoza, olej słonecznikowy - 8,91%.
  10. A. SOJOWE LIGHT:
    1. Sok sojowy - 97,02% (obłuskane ziarno soi stanowi 4,1% produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, naturalny aromat - 0,23%;
    4. Maltodekstryna, fruktoza, sól morska - 2,40%.
  11. A. SOJOWE DO GOTOWANIA
    1. Sok sojowy - 84,20% (obłuskane ziarno soi stanowi 4% produktu);
    2. Stabilizatory, regulator kwasowości, aromat, emulgator - 0,90%;
    3. Olej słonecznikowy, cukier, sól morska- 14,90%.
  12. A. SOJOWE SMAK WANILIA:
    1. Sok sojowy - 93,00% (obłuskane ziarno soi stanowi 5,8% produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, aromaty - 0,40%;
    4. Ekstrakt marchwiowy, cukier, dekstroza, sól morska - 6,25%.
  13. A. KOKOSOWO-MIGDAŁOWE:
    1. Sok migdałowy (migdały stanowią 1,3% całego produktu) i sok kokosowy (3,3% składu całego produktu - krem kokosowy, woda) - 97,10%;
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, aromat, emulgator - 0,72%;
    4. Cukier, sól morska - 1,83%.
  14. A. OWSIANO-MIGDAŁOWE:
    1. Sok migdałowy (migdały stanowią 1,7% całego produktu), sok z owsa (owies stanowi 3,2% składu całego produktu) - 97,94%;
    2. Witaminy i minerały - 0,36%;
    3. Stabilizatory, aromat naturalny - 0,30%;
    4. Błonnik z korzenia cykorii, sól morska - 1,40%.
  15. A. KOKOSOWO-RYŻOWE:
    1. Sok ryżowy (ryż stanowi 3,3% całego produktu), sok kokosowy (5,3% składu całego produktu - krem kokosowy, woda) - 99,40%;
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory - 0,15%;
    4. Sól morska - 0,10%.
  16. A. RYŻOWE DOLCE SMAK WANILIA:
    1. Sok ryżowy - 98,23% (obłuskane ziarno soi stanowi 12% produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, aromat, emulgator - 0,22%;
    4. Olej słonecznikowy, sól morska - 1,20%.
  17. A. SOJOWE ORIGINAL:
    1. Sok sojowy - 96,68% (obłuskane ziarno soi stanowi 5,9% składu produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, aromat - 0,45%;
    4. Cukier, sól morska - 2,52%.
  18. A. SOJOWE PROFESSIONALS:
    1. Sok sojowy - 95,98% (obłuskane ziarno soi 8,7% składu produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, regulator kwasowości, - 0,52%;
    4. Ekstrakt jabłkowy, sól morska - 2,52%.
  19. A. MIGDAŁOWE ORIGINAL:
    1. Sok migdałowy - 96,40% (migdały stanowią 2,3% składu produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, emulgator - 1,35%;
    4. Cukier, sól morska - 1,90%.
  20. A. KOKOSOWE SMAK CZEKOLADA:
    1. Sok kokosowy - 91,70% (krem kokosowy stanowi 5,3% składu produktu);
    2. Witaminy i minerały - 0,35%;
    3. Stabilizatory, aromaty - 0,23%;
    4. Cukier, kakao, sól morska, maltodekstryna - 7,72%.
  21. A. KOKOSOWO-SOJOWE PROFESSIONALS:
    1. Sok sojowy i kokosowy - 95,80% (obłuskane ziarno soi stanowi 2,9%);
    2. Witaminy i minerały - 0,33%;
    3. Regulator kwasowości, stabilizatory, aromat - 0,65%;
    4. Cukier, fruktoza, sól morska - 3,22%.

Proces produkcji dla większości Produktów jest podobny i składa się z kilku etapów:

  1. mielenie soi (napój sojowy) / ryżu (napój ryżowy) / migdałów (napój migdałowy) / owsa (napój owsiany),
  2. ekstrakcja wodna (wymywanie wodą),
  3. odwirowanie i klaryfikacja,
  4. mieszanie z dodatkami,
  5. UHT i homogenizacja,
  6. pakowanie.

Natomiast, do części Produktów wskazanych we wniosku użyty został również sok kokosowy. Sok kokosowy zawiera naturalne mleko kokosa, które znajduje się we wnętrzu kokosa (zawiera krem kokosowy i wodę).


Wnioskodawca równocześnie wskazuje, że rozpatrując ilość soku w produkcie nie należy kierować się ilością procentową soi/ryżu/owsa/migdałów podaną w składach Produktów. Przyczyną tego jest okoliczność, że używane przez Spółkę produkty roślinne są naturalnie nawodnione, w związku z czym po poddaniu ich ekstrakcji, oddają sok znajdujący się w ich wnętrzu. W wyniku takiego procesu z niewielkiej ilości surowca powstaje często ponad 90% soku.


Udział masowy soku warzywnego czy owocowego w każdym z produktów wynosi ponad 20% składu surowcowego.


Spółka złożyła do Urzędu Statystycznego wniosek o dokonanie klasyfikacji ww. wyrobów. Urząd Statystyczny w wydanych opiniach statystycznych z dnia 6 sierpnia 2018 r. oraz 7 sierpnia 2018 r. sklasyfikował ww. produkty A. będące przedmiotem niniejszego wniosku do kodów:

  • PKWiU 2008: PKWiU 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe”;
  • PKWiU 2015: PKWiU 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe”.

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie:


Czy w świetle przedstawionych okoliczności dostawa Produktów objętych niniejszym wnioskiem, będzie opodatkowana 5% stawką VAT na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT (poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o VAT)?


Stanowisko Wnioskodawcy:


W ocenie Wnioskodawcy, w świetle przedstawionego stanu faktycznego, dostawa Produktów objętych niniejszym wnioskiem będzie opodatkowana 5% stawką VAT na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT (poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o VAT).


Uzasadnienie stanowiska


Produkty objęte wnioskiem na tle ustawy o VAT


Zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o VAT, generalną zasadą jest opodatkowanie towarów i usług stawką podstawową, która wynosi 23%. Jednak dla niektórych towarów zastosowanie mają preferencyjne, obniżone stawki podatkowe.


Zgodnie z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy VAT, 5% stawkę VAT można zastosować wyłącznie dla niegazowanych napojów zaklasyfikowanych do grupowania PKWiU 11.07.19 „Pozostałe napoje bezalkoholowe”:

  1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
  2. zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju.

Według Wnioskodawcy, dostawa produktów A. objętych niniejszym wnioskiem (bezalkoholowe, niegazowane, naturalne napoje przeznaczone do spożywania przez ludzi, produkowane na bazie soku warzywnego (soja, ryż, owies) lub owocowego (kokos, migały) otrzymanego z użyciem ekstrakcji wodnej (lub jak w przypadku soku koksowego zawierające mleko kokosowe) powinna być opodatkowana 5% stawką VAT. Przemawia za tym skład napojów - zawierają min. 20% soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego.


Definicja owocu i warzywa


W związku z tym, że ustawodawca nie wskazał definicji owocu czy warzywa należy rozumieć je zgodnie z powszechnych znaczeniem tych słów. Według słownika PWN warzywo to „roślina zielna, której korzenie, liście, kwiatostany lub owoce używane są jako pożywienie”. Przytoczona definicja warzywa jest bardzo szeroka, wynika z niej bowiem, iż każda część rośliny służąca jako pożywienie jest warzywem.


Na podstawie dostępnej literatury uznaje się, że:

  • ryż - Oryza sativa - jest rośliną zbożową i produktem otrzymywanym z ziarna ryżu siewnego;
  • soja - Glycine max (L.) jest rośliną strączkową. Soja warzywna będącą głównym surowcem stosowanym do produkcji napojów sojowych należy do roślin strączkowych z rodziny bobowatych obok grochu, bobu, fasoli, ciecierzycy i soczewicy jadalnej,
  • migdały są jednym z rodzajów orzecha zaklasyfikowanego jako owoce. Poprzez orzechy rozumie się owoce lub nasiona, które mają jadalne jądro zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie lub łupinie. Do orzechów zalicza się wszelkie orzechy (włoskie, laskowe, pistacjowe itd.), a także nerkowce i migdały.
  • owies to roślina zbożowa o kwiatostanie w kształcie wiechy; też: ziarno tej rośliny:
  • kokos to jadalny owoc palmy kokosowej.

Ekstrakcja wodna jako sposób uzyskania soku


Jak wskazano w opisie stanu faktycznego, Produkty objęte wnioskiem powstają w drodze wodnej ekstrakcji (lub z użyciem naturalnego mleka kokosowego).


Zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. zmieniającej dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (załącznik 1 - Nazwy produktów, definicje i właściwości produktów) soki mogą powstawać w drodze dyfuzji owoców (tj. soki owocowe produkowane z użyciem ekstrakcji wodnej):

  • miazgi całego owocu, z której sok nie może zostać otrzymany żadnymi metodami fizycznymi, lub
  • z odwodnionego całego owocu.

Ekstrakcja rozpuszczalnikiem (w omawianym przypadku - wodą) jest to proces wyodrębniania substancji z mieszaniny lub roztworu w innym rozpuszczalniku, albo z fazy stałej przez przeniesienie jej do fazy ciekłej. Ekstrakcja może służyć do usuwania z mieszanin niepożądanych domieszek lub zanieczyszczeń (przemywanie).

Za pomocą ekstrakcji owoc czy warzywo będące ciałem stałym przetwarza się w substancję ciekłą, przy jednoczesnym oddzieleniu poprzez wymywanie ewentualnych substancji niepożądanych, a zachowaniu tych najbardziej wartościowych. Jest to zatem metoda pozyskiwania soku równoprawna z metodą polegającą na wyciskaniu owoców lub warzyw. Świadczy o tym m.in. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. 2014. 494, dalej: „Rozporządzenie”).


Rozporządzenie (w § l) określa bowiem szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

  • soków owocowych;
  • soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;
  • soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);
  • soków owocowych w proszku;
  • nektarów owocowych;
  • soków owocowych wyprodukowanych z użyciem ekstrakcji wodnej.

Natomiast § 2 Rozporządzenia wskazuje, że podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji (...).


Biorąc pod uwagę powyższe, należy uznać, iż w celu wyprodukowania soku można zastosować procesy z zastosowaniem wodnej ekstrakcji.


Stanowiska organów podatkowy


Spółka wskazuje również, że poprawność takiego stanowiska znajduje potwierdzenie m.in. w interpretacjach:

  • Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 5 marca 2018 r., sygn. 0112-KDIL1- 3.4012.12.2018.l.JN, który wskazał, że „Produkty dystrybuowane przez Wnioskodawcę są napojami gotowymi do spożycia przez ludzi. Powstają w drodze tzw. ekstrakcji składników, polegającej na zmieleniu surowca (owsa), a następnie wymywaniu go wodą (tzw. ekstrakcja wodna). W efekcie powstaje sok, bowiem metoda pozyskania płynów wykorzystana przez Wnioskodawcę to substytut wyciskania owoców/warzyw. Produkty są ekologiczne, bezalkoholowe i niegazowane. Każdy z ww. Produktów jest pochodzenia wyłącznie roślinnego i nie zawiera konserwantów. Udział masowy soku owsianego wynosi w poszczególnych Produktach nie mniej niż 20% składu. Owies w jego nieprzetworzonej postaci został wykorzystany do uzyskania soku warzywnego poprzez ekstrakcję wodną. Rozpatrując ilość soku w Produkcie nie należy kierować się ilością procentową owsa, podanego w składach Produktów. Wynika to z faktu, iż owies będąc rośliną jest naturalnie nawodniony, w związku z czym po poddaniu go ekstrakcji polegającej w głównej mierze na mieleniu, oddaje sok znajdujący się w jego wnętrzu. W wyniku takiego procesu z 16% ziaren owsa podanych w składzie jako surowiec, powstaje minimum 20% soku owsianego.”;
  • Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 15 lutego 2018 r., sygn. 0114-KDIP1-1.4012.4.2018.1.DG, który wskazuje, że „W związku z tym należy stwierdzić, że skoro ww. napoje sojowe są sklasyfikowane do grupowania PKWiU (2008) 11.07.19.0 jako napoje bezalkoholowe, niegazowane, w których w składzie surowcowym udział warzywnego lub owocowo-warzywnego (soku sojowego) wynosi nie mniej niż 20% tego składu, to należy uznać, że spełnione są warunki, o których mowa w art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy, umożliwiające zastosowanie do sprzedawanych napojów stawki podatku VAT w wysokości 5%.”;
  • Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z dnia 9 stycznia 2017 r., sygn. 1462- IPPP2.4512.949.2016.l.JO, który potwierdzał, iż „(...), dla zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5%, istotny jest udział soku owocowego lub warzywnego w danym produkcie, a nie zawartość surowca w postaci owoców lub warzyw, np. soi, owsa, ryżu czy migdałów. W opisanym we wniosku zdarzeniu przyszłym Spółka wskazuje, że zmielony surowiec (soja, ryż, owies i migdały) jest poddawany procesowi tzw. ekstrakcji wodnej, w wyniku czego powstaje sok owocowy lub warzywny, w zależności od użytego surowca, którego udział masowy w danym Napoju wynosi nie mniej niż 20% jego składu. Analiza przepisów i przedstawionego zdarzenia przyszłego prowadzi więc do wniosku, że skoro Wnioskodawca sklasyfikował Napoje sojowe, ryżowe, owsiane i migdałowe do grupowania PKWiU 11.07.19.0 jako napoje bezalkoholowe, niegazowane, w których w składzie surowcowym udział soku owocowego lub warzywnego (odpowiednio soku sojowego, ryżowego, owsianego i migdałowego) wynosi nie mniej niż 20% tego składu, to należy uznać, że spełnione są warunki, o których mowa w art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy, umożliwiające zastosowanie do sprzedawanego Napoju stawki podatku VAT w wysokości 5%”;
  • Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu z dnia 8 grudnia 2015 r., sygn. ILPP5/4512-1-237/15- 4/WB, który stwierdza, że „Mając na uwadze opis sprawy oraz przywołane wyżej przepisy należy stwierdzić, że z uwagi na fakt, że naturalna woda kokosowa z cząstkami kokosa to sklasyfikowany pod symbolem PKWiU 11.07.19.0 napój bezalkoholowy, niegazowany a w jego składzie surowcowym udział soku owocowego (soku kokosowego) wynosi nie mniej niż 20%, spełnione są warunki, o których mowa w art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w zw. z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, a zatem przy sprzedaży napoju Wnioskodawca może stosować stawkę VAT w wysokości 5%.”;
  • Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z dnia 31 maja 2016 r., sygn. IPPP1/4512-268/16-5/KC, który potwierdza, że „Analiza przepisów i przedstawionego zdarzenia przyszłego prowadzi do wniosku, że skoro Wnioskodawca sklasyfikował swoje napoje sojowe, ryżowe i migdałowe pod symbolem PKWiU 11.07.19.0 jako napoje bezalkoholowe, niegazowane, w których w składzie surowcowym udział soku owocowego (odpowiednio soku sojowego, ryżowego i migdałowego) wynosi nie mniej niż 20%, spełnione są warunki, o których mowa w art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy, a zatem przy sprzedaży ww. napojów Wnioskodawca może stosować stawkę VAT w wysokości 5%.”.

Podsumowanie


W związku z tym, że produkty A. sprzedawane przez Spółkę są napojami:

  • bezalkoholowymi,
  • niegazowanymi,
  • przeznaczonymi do spożycia przez człowieka,
  • na bazie roślin, które jak wskazuje powyższy wywód kwalifikuje się do grupy warzyw lub owoców,
  • w których masowy udział soku warzywnego lub owocowego jest nie mniejszy niż 20% składu surowcowego,
  • klasyfikowanymi do kodu PKWiU 11.07.19.0

ich dostawa powinna być opodatkowana 5% stawką VAT na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy VAT (poz. 31 załącznika nr 10 do Ustawy VAT).


W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego jest prawidłowe.


Na wstępie należy zauważyć, że przy określaniu prawidłowej stawki podatku od towarów i usług dla danej czynności, której miejsce świadczenia lub dostawy znajduje się na terytorium kraju, istotne jest prawidłowe jej zaklasyfikowanie wg symbolu PKWiU. Tym samym, wydając przedmiotową interpretację Organ oparł się na wynikającym z treści wniosku opisie sprawy, tj. na podanej przez Wnioskodawcę klasyfikacji PKWiU 11.07.19.0.

Zauważyć należy, że zgodnie z poz. 7.3 Zasad Metodycznych Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług zawartych w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) - dalej: „PKWiU”, zaliczanie danego produktu do odpowiedniego grupowania jest obowiązkiem producenta (względnie usługodawcy). Wynika to z faktu, że właśnie producent (usługodawca) posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego grupowania PKWiU, tj. informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania, konstrukcji i przeznaczenia wyrobu lub charakteru usługi.

Należy jednak podkreślić, że dokonana przez producenta (usługodawcę) klasyfikacja nie może naruszać zasad budowy i logiki struktury PKWiU. W razie trudności przy zaliczeniu wyrobu (towaru) lub usługi do odpowiedniego grupowania PKWiU można wystąpić w tej sprawie do organów statystycznych. Procedury udzielania informacji w sprawie standardów klasyfikacyjnych (w tym Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług) określa Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych.

Tutejszy Organ nie jest uprawniony do przyporządkowywania formalnego towarów i usług do określonego grupowania klasyfikacyjnego. Podkreślić należy, że kwestie dotyczące zaklasyfikowania towaru lub usługi do właściwego grupowania statystycznego nie mieszczą się w ramach określonych w art. 14b § 1 Ordynacji podatkowej, zgodnie z którym Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, na wniosek zainteresowanego, wydaje, w jego indywidualnej sprawie, interpretację przepisów prawa podatkowego (interpretację indywidualną). Tak więc niniejszą interpretację wydano na podstawie grupowania PKWiU wskazanego przez Wnioskodawcę we wniosku tj. PKWiU 11.07.19.0.


Tak więc, w przypadku zmiany któregokolwiek z elementów opisanych w stanie faktycznym (w szczególności w przypadku błędnej klasyfikacji PKWiU) lub zmiany stanu prawnego, udzielona odpowiedź traci swą aktualność.


Zgodnie z treścią art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2017 r., Nr 177, poz. 1221 z późń. zm.) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Stosownie do art. 5a cyt. ustawy towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

W myśl art. 7 ust. 1 ww. ustawy przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (…). Przez towary - zgodnie z art. 2 pkt 6 ww. ustawy - rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.


Zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o VAT stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.


Jednakże zarówno w treści wskazanej ustawy o VAT, jak i przepisów wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi lub zwolnienie od podatku.


W świetle art. 41 ust. 2 ustawy o VAT dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.


Przy tym, na podstawie art. 146a pkt 1 i pkt 2 ustawy o VAT w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2018 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

  1. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;
  2. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%.

W załączniku nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług stanowiącym „Wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7%” (w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2018 r. stawka wynosi 8%) pod pozycją 52 wymieniono sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe - wyłącznie niegazowane napoje:

  1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
  2. zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju”.

Zgodnie z pkt 1 objaśnień do ww. załącznika nr 3 wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.


Oznacza to, że stawkę obniżoną w wysokości 8% można zastosować dla świadczonych usług lub zbywanych towarów, jeżeli te usługi lub towary zostały wymienione w załączniku nr 3 do ustawy i jednocześnie, na podstawie odrębnych przepisów, nie korzystają ze zwolnienia od podatku lub nie spełniają przesłanek do objęcia ich niższą stawką podatku VAT niż 8%.

Stosownie do treści art. 41 ust. 2a ustawy o VAT dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.


W załączniku tym stanowiącym „Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%” w pozycji 31 wymieniono mieszczące się pod symbolem PKWiU ex 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe - wyłącznie niegazowane napoje:

  1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
  2. zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju.”

W tym miejscu należy wskazać, że zgodnie z pkt 1 objaśnień do ww. załącznika termin ex - dotyczy tylko danego wyrobu z danego grupowania.


Jak stanowi art. 2 pkt 30 ustawy o VAT przez PKWiU ex - rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.


Zatem umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania obniżonej stawki podatku VAT tylko do towarów należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniającego określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce „nazwa towaru”. W związku z tym, wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT dotyczy wyłącznie danego towaru z danego grupowania.

Jak wynika z treści § 3 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. z 2015 r., poz. 1676 z późn. zm.) do dnia 31 grudnia 2018 r. na potrzeby podatku od towarów i usług stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU). Prawidłowa pod względem klasyfikacji statystycznych identyfikacja towarów i usług stanowi warunek niezbędny do określenia wysokości opodatkowania podatkiem VAT w stosunku do tych towarów i usług, dla których przepisy w zakresie VAT powołują stosowną klasyfikację statystyczną.


Z przedstawionej treści wniosku wynika, że Wnioskodawca w ramach prowadzonej działalności gospodarczej zajmuje się produkcją przetworów mlecznych (jogurty, sery, napoje mleczne) oraz dystrybucją zarówno własnych produktów jak i produktów nabytych od innych producentów, w tym produktów pochodzenia roślinnego A. Nazwy produktów A. pochodzą od nazwy głównego składnika jakim jest sok warzywny czy owocowy, który nadaje produktom właściwy smak. Produkty A. są napojami bezalkoholowymi i niegazowanymi i nie są fermentowane ani zakwaszane. Proces produkcji dla większości Produktów jest podobny i składa się z kilku etapów:

  • mielenie soi (napój sojowy) / ryżu (napój ryżowy) / migdałów (napój migdałowy) / owsa (napój owsiany),
  • ekstrakcja wodna (wymywanie wodą),
  • odwirowanie i klaryfikacja,
  • mieszanie z dodatkami,
  • UHT i homogenizacja,
  • pakowanie.


Do części Produktów wskazanych we wniosku użyty został również sok kokosowy. Sok kokosowy zawiera naturalne mleko kokosa, które znajduje się we wnętrzu kokosa (zawiera krem kokosowy i wodę). Wnioskodawca wskazał, że rozpatrując ilość soku w produkcie nie należy kierować się ilością procentową soi/ryżu/owsa/migdałów podaną w składach Produktów. Przyczyną tego jest okoliczność, że używane przez Spółkę produkty roślinne są naturalnie nawodnione, w związku z czym po poddaniu ich ekstrakcji, oddają sok znajdujący się w ich wnętrzu. W wyniku takiego procesu z niewielkiej ilości surowca powstaje często ponad 90% soku. Z wniosku wynika, że udział masowy soku warzywnego czy owocowego w każdym z produktów wynosi ponad 20% składu surowcowego. Spółka złożyła do Urzędu Statystycznego wniosek o dokonanie klasyfikacji ww. wyrobów. Urząd Statystyczny w wydanych opiniach sklasyfikował ww. produkty A. będące przedmiotem niniejszego wniosku do kodów: PKWiU 2008: PKWiU 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe”; PKWiU 2015: PKWiU 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe”.


Wątpliwości Wnioskodawcy dotyczą opodatkowania podatkiem od towarów i usług w obniżonej stawce podatku VAT w wysokości 5% dostawy ww. Produktów.


Z przywołanych wyżej przepisów wynika, że obniżoną stawką podatku VAT w wysokości 5% opodatkowane są m.in. sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 11.07.19.0 napoje bezalkoholowe, pod warunkiem, że są to napoje niegazowane i udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego tego napoju.

W konsekwencji, skoro Produkty A. objęte niniejszym wnioskiem to sklasyfikowane przez Wnioskodawcę pod symbolem PKWiU 11.07.19.0 napoje bezalkoholowe i niegazowane a w składzie surowcowym każdego z produktów udział masowy soku warzywnego czy owocowego wynosi ponad 20% to dostawa ww. Produktów będzie opodatkowana obniżoną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 5% na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w zw. z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.


Tym samym, stanowisko Wnioskodawcy należało uznać za prawidłowe.


Nadmienia się, że interpretację wydano przy założeniu, że wskazana przez Wnioskodawcę klasyfikacja PKWiU jest prawidłowa. Należy bowiem zaznaczyć, że zgodnie z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 roku w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11) zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Unii Europejskiej i to jego obciążają ewentualne negatywne konsekwencje z tytułu błędnego zaklasyfikowania towarów i usług. Jak już wskazano, Organ nie jest uprawniony do przyporządkowywania formalnego towarów i usług do określonego grupowania klasyfikacyjnego. Kwestie dotyczące zaklasyfikowania towaru lub usługi do właściwego grupowania statystycznego nie mieszczą się w ramach określonych w art. 14b § 1 ustawy Ordynacja podatkowa, zgodnie z którym Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, na wniosek zainteresowanego, wydaje, w jego indywidualnej sprawie, interpretację przepisów prawa podatkowego (interpretację indywidualną).


Zgodnie z art. 14na Ordynacji podatkowej przepisów art. 14k–14n nie stosuje się, jeżeli stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe będące przedmiotem interpretacji indywidualnej stanowi element czynności będących przedmiotem decyzji wydanej:

  1. z zastosowaniem art. 119a;
  2. w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.

Interpretacja indywidualna wywołuje skutki prawnopodatkowe tylko wtedy, gdy rzeczywisty opis sprawy będącej przedmiotem interpretacji pokrywał się będzie ze stanem faktycznym (opisem zdarzenia przyszłego) podanym przez Wnioskodawcę w złożonym wniosku. W związku z powyższym, w przypadku zmiany któregokolwiek elementu przedstawionego we wniosku opisu sprawy, udzielona odpowiedź traci swoją aktualność.


Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia.


Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa w dwóch egzemplarzach (art. 47 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. z 2018 r., poz. 1302 z późn. zm.) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie albo aktu, o którym mowa w art. 3 § 2 pkt 4a (art. 53 § 1 ww. ustawy).

Jednocześnie, zgodnie art. 57a ww. ustawy, skarga na pisemną interpretację przepisów prawa podatkowego wydaną w indywidualnej sprawie, opinię zabezpieczającą i odmowę wydania opinii zabezpieczającej może być oparta wyłącznie na zarzucie naruszenia przepisów postępowania, dopuszczeniu się błędu wykładni lub niewłaściwej oceny co do zastosowania przepisu prawa materialnego. Sąd administracyjny jest związany zarzutami skargi oraz powołaną podstawą prawną.

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania jest przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy), na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Teodora Sixta 17, 43-300 Bielsko-Biała.


doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj