Interpretacja Izby Skarbowej w Rzeszowie Ośrodek Zamiejscowy w Krośnie
IS.IX/3-0050/3/04
z 17 marca 2004 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura
IS.IX/3-0050/3/04
Data
2004.03.17
Autor
Izba Skarbowa w Rzeszowie Ośrodek Zamiejscowy w Krośnie
Temat
(Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy) --> Przepisy ogólne --> Zwolnienia przedmiotowe
Słowa kluczowe
bary
bufet
nabywca
posiłki
zwolnienia przedmiotowe
Pytanie podatnika
uzupełnić
Działając na podstawie art. 14b § 1 ustawy z dnia 29.08.1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.), Izba Skarbowa w Rzeszowie dokonuje zmiany (uzupełnienia) udzielonej przez Urząd Skarbowy w Brzozowie w dniu 31.12.2003 r. interpretacji (znak: PP/443-8/03) w zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w podatku od towarów i usług: Stosownie do treści § 67 ust. 1 pkt 1 lit. e rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22.03.2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 27, poz. 268 ze zm.), zwalnia się od podatku od towarów i usług posiłki sprzedawane w barach mlecznych oraz w stołówkach i bufetach przyzakładowych, pod warunkiem że nie są to stołówki i bufety ogólnodostępne, tzn. jeżeli oferta tych stołówek i bufetów skierowana jest do określonego kręgu odbiorców a nie do bliżej niezidentyfikowanego klienta. Wynikające z ww. przepisu zwolnienie od podatku VAT ma zastosowanie również do stołówek przyzakładowych prowadzonych przez szpitale na bazie kuchni dla pacjentów przy spełnieniu ww. warunku i dotyczy sprzedaży wszystkich posiłków. Przy interpretowaniu pojęcia „posiłek” należy posłużyć się potocznym rozumieniem tego słowa. W cyt. rozporządzeniu, jak i w ustawie o VAT brak jest bowiem definicji tego pojęcia. Tak więc posiłkiem jest wszystko, co spożywane jest w celu zaspokojenia głodu, posilenia się. Dlatego też każdy sprzedawany w stołówce przyzakładowej posiłek korzysta ze zwolnienia od podatku VAT, nawet gdy nie został tam wytworzony. Dotyczyć to będzie również soków, kefirów, bułek, chleba itp. Zwolnienie powyższe ma zastosowanie w sytuacji, gdy klient należący do zamkniętego kręgu nabywców dokonuje konsumpcji na miejscu, jak również, gdy występuje sprzedaż „na wynos” na rzecz takiego klienta. Poszerzenie kręgu nabywców posiłków sprzedawanych przez stołówkę o uczestników kursu z zakresu pomocy doraźnej ani też sprzedaż posiłków dla pacjentów i pracowników szpitala w L. za pośrednictwem firmy „I.” nie spowoduje, że stołówka stanie się ogólnodostępną ponieważ posiłki nadal będą sprzedawane dla zamkniętego kręgu osób. Nie spowoduje to zatem także, utraty zwolnienia przedmiotowego z podatku VAT przy sprzedaży tych posiłków. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.