Interpretacja Drugiego Urzędu Skarbowego w Tarnowie
PP.005/47/2005
z 8 września 2005 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
PP.005/47/2005
Data
2005.09.08
Autor
Drugi Urząd Skarbowy w Tarnowie
Temat
Podatek od towarów i usług
Słowa kluczowe
bar mleczny
dotacja
Pytanie podatnika
Czy przedsiębiorca prowadzący bar mleczny jest zobowiązany odliczać surowiec dotowany użyty do produkcji konsumowanych przez uczniów posiłków, gdy sprzedaż dokumentowana jest fakturą VAT?
POSTANOWIENIE Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Tarnowie działając na podstawie art. 14a § 1 oraz § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity z 2005 r. Dz. U. Nr 8, poz. 60 ze zm.) po rozpatrzeniu Pani wniosku z dnia 04.08.2005 r. (data wpływu do tut. Urzędu dnia 17.08.2005 r.) uzupełnionego pismem z dnia 31.08.2005 r. w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa w zakresie wyłączenia z podstawy dotowania surowców które wchodzą w skład posiłków sprzedawanych uczniom dla których wystawiana jest faktura VAT stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko jest prawidłowe. UZASADNIENIE Jak wynika z treści złożonego pisma prowadzi Pani bar mleczny, w którym żywią się m. in. uczniowie szkół. Posiłki spożywają na miejscu. Na koniec każdego miesiąca na podstawie paragonów z kasy fiskalnej wystawiana jest faktura VAT na nazwisko ucznia. Przedmiotową fakturę uczeń przedstawia w szkole celem uzyskania stypendium socjalnego wypłacanego przez Urząd Miasta. Pani wątpliwość dotyczy słuszności odliczania od podstawy dotowania surowców zużytych do sprzedanych uczniom na fakturę VAT posiłków. Przepis § 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 15 grudnia 2000 r. (Dz. U. Nr 116, poz. 1220) - zwanego dalej rozporządzeniem - w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych - ustala stawkę dotacji przedmiotowych oraz stanowi o wyłączeniu wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nie przetworzonym, wartości surowców zużytych do produkcji lodów oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych. Mając na uwadze fakt spożywania przedmiotowych posiłków przez uczniów w barze mlecznym na miejscu należy podkreślić, iż wyłączenie z dotacji zużytych surowców (o którym mowa w cyt. powyżej przepisie) w tym przypadku nie będzie miało zastosowania. Stąd też rozporządzenie Ministra Finansów wprowadziło wyłączenie z podstawy dotowania wartości surowców zużytych do sporządzenia potraw. Mając na względzie powyższe Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Tarnowie postanowił jak w sentencji. Powyższa interpretacja: Na powyższe postanowienie służy zażalenie do Dyrektora Izby Skarbowej w Krakowie za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Skarbowego w terminie 7 dni od daty doręczenia niniejszego postanowienia. |
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.